projecten
muziekLandelijk

aus LICHT

Tijdens een driedaagse operamarathon wordt onder regie van Pierre Audi een groot deel van de cyclus LICHT van Karlheinz Stockhausen uitgevoerd van 31 mei tot en met 10 juni in de Westergasfabriek in Amsterdam. Uit de 29 uur muzikaal materiaal is een voorstelling van 15 uur gemaakt, verdeeld over drie dagen. De drie delen kunnen ook los van elkaar bezocht worden. Het project is een samenwerking tussen de Nationale Opera, Holland Festival en Koninklijk Conservatorium Den Haag.

Karlheinz Stockhausen
Karlheinz Stockhausen (1928-2007) was een Duitse componist. Hij wordt beschouwd als een van de invloedrijkste componisten uit de tweede helft van de 20e eeuw. Hij was een ultra-perfectionist met grote ideeën die uitdrukking gaven aan zijn verbondenheid met de kosmos, de natuur en zijn medemens. Met LICHT (1977-2003), een cyclus van zeven grootse muziektheaterstukken over de verschillende dagen van de week, creëerde hij een werk dat het hele leven moest omvatten. 

Helikopter Kwartet
In het stuk is een Helikopter Strijkkwartet opgenomen. Vier helikopters gaan de lucht in met vier strijkers. De inspiratie voor de helikopters haalde Stockhausen uit een droom. Als de helikopters hoger of lager gaan vliegen vervormen de tonen van de instrumenten. 

Bekijk de trailer hieronder:

Foto hierboven door Michael Schnater

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Landelijkmuziek

Into The Great Wide Open

Verhalen rond het muziekfestival op Vlieland

Bekijk project
Landelijkmuziek

NJO Muziekzomer

Festival in Gelderland door jonge, talentvolle musici

Bekijk project
Landelijkmuziek

Internationale Koorbiënnale Haarlem

Internationaal festival voor vocale ensembles

Bekijk project
Landelijkmuziek

Orfeo & Majnun

Stadsparade van Operadagen Rotterdam op 18 mei

Bekijk project