projecten
muziekLandelijk

aus LICHT

Tijdens een driedaagse operamarathon wordt onder regie van Pierre Audi een groot deel van de cyclus LICHT van Karlheinz Stockhausen uitgevoerd van 31 mei tot en met 10 juni in de Westergasfabriek in Amsterdam. Uit de 29 uur muzikaal materiaal is een voorstelling van 15 uur gemaakt, verdeeld over drie dagen. De drie delen kunnen ook los van elkaar bezocht worden. Het project is een samenwerking tussen de Nationale Opera, Holland Festival en Koninklijk Conservatorium Den Haag.

Karlheinz Stockhausen
Karlheinz Stockhausen (1928-2007) was een Duitse componist. Hij wordt beschouwd als een van de invloedrijkste componisten uit de tweede helft van de 20e eeuw. Hij was een ultra-perfectionist met grote ideeën die uitdrukking gaven aan zijn verbondenheid met de kosmos, de natuur en zijn medemens. Met LICHT (1977-2003), een cyclus van zeven grootse muziektheaterstukken over de verschillende dagen van de week, creëerde hij een werk dat het hele leven moest omvatten. 

Helikopter Kwartet
In het stuk is een Helikopter Strijkkwartet opgenomen. Vier helikopters gaan de lucht in met vier strijkers. De inspiratie voor de helikopters haalde Stockhausen uit een droom. Als de helikopters hoger of lager gaan vliegen vervormen de tonen van de instrumenten. 

Bekijk de trailer hieronder:

Foto hierboven door Michael Schnater

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Landelijkmuziek

Kindermuziekweek

Bekijk project
Landelijkmuziek

Talenttraject Jong Metropole

talenttraject Jong Metropole 2019/2020

Bekijk project
Landelijkmuziek

Le Guess Who? 2019

Het toonaangevende festival voor ontdekking, samenwerking en muzikaal grenzen verleggen.

Bekijk project
Landelijkmuziek

Méér muziek in de klas

Structureel muziekonderwijs voor alle 1,6 miljoen basisschoolkinderen

Bekijk project