projecten
monumentenzorgLandelijkUtrecht

Bartholomeus Gasthuis

In het Bartholomeus Gasthuis in hartje Utrecht wordt gestart met een restauratie van de Regentenzaal. Aan de wanden hangen vier gobelins - wandkleden - speciaal voor de regentenzaal ontworpen door Maximiliaan van der Gught, een Delftse tapijtwever. De Gobelins zijn de best gedocumenteerde ter wereld. Het duurzaam minimaliseren van klimaatinvloed en lichtinval is van belang voor het behoud van dit erfgoed. 

Restauratie
De restauratie betreft het herstel van de staande klok, 20 stoelen en twee haardschermen. Daarnaast worden er werkzaamheden uitgevoerd, zoals het aanbrengen van UV-werende folies, voorzetramen, kierafdichting, goede en gelijkmatige verwarming, lokale bevochtiging van de ruimte en led-verlichting. Dit om de invloed van UV-straling te verkleinen en grote temperatuurschommelingen tegen te gaan.

Geschiedenis
Als het gasthuis in 1367 door een onbekend Utrechts burger wordt gesticht aan de Lange Smeestraat te Utrecht is dit een daad van naastenliefde; het is één van de vroegst stedelijke opvangvoorzieningen voor pelgrims en dakloze armen. Dankzij royale giften en spontane inzet van leken ontwikkelt het gasthuis zich al snel van een klein logement tot een instelling waar permanente opvang en verzorging van armen mogelijk wordt. Inmiddels wordt er in het Bartholomeus Gasthuis al 650 jaar voor hulpbehoevende en zieke stadsgenoten gezorgd.

Voorlopig is er iedere zondag om 11.00 uur nog een rondleiding met een gids van anderhalf uur. Deelnamekosten bedragen € 4,95 per persoon, voor kinderen tot 12 jaar is het gratis. Aanmelden? Dat kan tot donderdagmiddag 16.00 uur (voorafgaand aan de eerstvolgende zondag) via teamwelzijn@bartholomeusgasthuis.nl.  

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Landelijkmonumentenzorg

Bruynzeelwoningen in Suriname

Een publicatie met bijbehorende website over de Bruynzeelwoningen in Suriname door Karolien Janssens en Marte Wierenga. Het betreft de bewerking van Janssens’ masterscriptie tot handelseditie. Fabrikant Willem Bruynzeel richtte in 1947 de houtverwerkingsfabriek Bruynzeel Suriname Houtmaatschappij op. Toen in de jaren 50 de woningnood groot was en de houtfabriek naar een toepassing voor zijn houtrestanten zocht, waren de Bruynzeelwoningen een oplossing. Deze als bouwpakket geleverde woningen waren gedurende 40 jaar een groot succes en Bruynzeel zou een belangrijke werkgever in Suriname worden. Met dit boek willen de auteurs deze bijzondere geschiedenis vastleggen.

Bekijk project
Landelijkmonumentenzorg

Klim naar het licht

Beklim de torens van de gerestaureerde Sint Bavo Kathedraal in Haarlem

Bekijk project
Landelijkmonumentenzorg

De Hollandsche Manege

Restauratie van de stadsmanege aan het Vondelpark.

Bekijk project
Landelijkmonumentenzorg

Restauratie molen De Hoop

175-jarige krijgt facelift

Bekijk project