projecten
beeldende kunstLandelijkHeerlen

Basquiat: the artist and his New York scene

De tentoonstelling 'Basquiat: The Artist and His New York Scene' vertelt het verhaal van de jonge Jean-Michel Basquiat (1960-1988). Het toont zijn ontwikkeling in de vroege jaren ’80 in New York van graffitischrijver tot schilder van wereldfaam. Van 2 februari tot en met 2 juni 2019 in Schunck Glaspleis in Heerlen.

SAMO©
Jean-Michel Basquiat begint in 1977, op 17-jarige leeftijd, samen met zijn vriend Al Diaz, als graffitischrijver. Basquiat is een nieuwkomer in de graffiti-scene. Diaz, twee jaar ouder dan Basquiat, is dan al een graffiti-legende. Ze werken onder het pseudoniem SAMO©, uitgesproken als Same-Oh, een afkorting van Same Old Shit. Er verschijnt een golf van SAMO© tags met poëtische, sarcastische en filosofisch getinte uitspraken op de muren van East Village en SoHo.

Basquiat before Basquiat
Schilderijen, sculpturen, werken op papier, een notitieboekje en talrijke foto’s uit 1979 en 1980, de tijd waarin Basquiat met Alex Adler op East 12th Street in New York woonde, geven inzicht in het artistieke leven van Basquiat, voordat hij wordt erkend als een belangrijk schilder. 

The Times Square Show
In de zomer van 1980 toont de 20-jarige Basquiat zijn werk voor het eerst publiekelijk op The Times Square Show, een groepstentoonstelling op initiatief van kunstenaarscollectief COLAB (Collaborative Projects Inc.). Vanaf dat moment legt hij zich toe op het schilderen. In 1981 worden zijn schilderijen voor het eerst getoond in de tentoonstelling New York/New Wave bij PS1, nu onderdeel van het Museum of Modern Art in New York. Zijn werk valt meteen op bij vooraanstaande galeriehouders en zijn internationale carrière vangt aan. Daarna gaat het razendsnel met diverse solotentoonstellingen in 1982 in de Verenigde Staten en in Europa.

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Landelijkbeeldende kunst

Fashion Statements

Modetentoonstelling in het Amsterdam Museum

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

Kabbala

Tentoonstelling over de kunst van de joodse mystiek

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

Japans naakt

Tentoonstelling met Japanse naaktfotografie sinds de negentiende eeuw

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

Carel Visser - Genesis

Retrospectief over de in 2015 overleden beeldhouwer

Bekijk project