projecten
beeldende kunstLandelijkHeerlen

Basquiat: the artist and his New York scene

De tentoonstelling 'Basquiat: The Artist and His New York Scene' vertelt het verhaal van de jonge Jean-Michel Basquiat (1960-1988). Het toont zijn ontwikkeling in de vroege jaren ’80 in New York van graffitischrijver tot schilder van wereldfaam. Van 2 februari tot en met 2 juni 2019 in Schunck Glaspleis in Heerlen.

SAMO©
Jean-Michel Basquiat begint in 1977, op 17-jarige leeftijd, samen met zijn vriend Al Diaz, als graffitischrijver. Basquiat is een nieuwkomer in de graffiti-scene. Diaz, twee jaar ouder dan Basquiat, is dan al een graffiti-legende. Ze werken onder het pseudoniem SAMO©, uitgesproken als Same-Oh, een afkorting van Same Old Shit. Er verschijnt een golf van SAMO© tags met poëtische, sarcastische en filosofisch getinte uitspraken op de muren van East Village en SoHo.

Basquiat before Basquiat
Schilderijen, sculpturen, werken op papier, een notitieboekje en talrijke foto’s uit 1979 en 1980, de tijd waarin Basquiat met Alex Adler op East 12th Street in New York woonde, geven inzicht in het artistieke leven van Basquiat, voordat hij wordt erkend als een belangrijk schilder. 

The Times Square Show
In de zomer van 1980 toont de 20-jarige Basquiat zijn werk voor het eerst publiekelijk op The Times Square Show, een groepstentoonstelling op initiatief van kunstenaarscollectief COLAB (Collaborative Projects Inc.). Vanaf dat moment legt hij zich toe op het schilderen. In 1981 worden zijn schilderijen voor het eerst getoond in de tentoonstelling New York/New Wave bij PS1, nu onderdeel van het Museum of Modern Art in New York. Zijn werk valt meteen op bij vooraanstaande galeriehouders en zijn internationale carrière vangt aan. Daarna gaat het razendsnel met diverse solotentoonstellingen in 1982 in de Verenigde Staten en in Europa.

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Landelijkbeeldende kunst

CODA Paper Art

Kunst van en op papier in Apeldoorn

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

Robert Glas

Charlotte Köhler Prijs 2019

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

MuseumTV

Online platform met het actuele tentoonstellingsaanbod

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

De Laatste Aai

Tentoonstelling over rouw rondom (huis)dieren

Bekijk project