projecten
beeldende kunstNoord-Holland

Bes: Klein godje in het Oude Egypte

In het Allard Pierson Museum is tot maart 2020 de tentoonstelling over het kleine huis-, tuin- en keuken-godje Bes te zien. Bes was er vooral bij het voorkomen van en beschermen tegen kleine ongelukjes of ziektes. Je kon ook tot hem bidden voor een geslaagd feestje. ‘Bes is een feestbeest.’

Feestbeest
Met zijn kromme, korte beentjes, zijn uitgestoken tong, verentooi en dikke buik is Bes een herkenbare figuur uit het Oude Egypte. Populair als hij was, werd hij afgebeeld op amuletten, meubels, zuilen, vazen en serviesgoed en als klein of groot standbeeld.

Deze tentoonstelling gaat dus niet over de “grote”, hemelse goden met hun mythologieën en afbeeldingen, maar over kleine aardse Goden zonder tempel en groot verhaal, volksgodjes van alledag die behoorden bij het leven van alledag. Bes speelde een rol in het dagelijks leven en tussen de mensen: van farao’s tot slaven, van zwangere vrouwen tot bange kinderen en van strijdende soldaten tot vrolijke feestvierders. Of, zoals de Leidse egyptoloog en curator Olaf Kaper het verwoordt in een interview met Folia: ‘Bes is een danser, een muzikant, een soldaat. Bes is een feestbeest, is er voor het vermaak of de erotiek, maar ook en vooral is Bes een beschermer.'

Tentoonstelling
Bijzonder aan de tentoonstelling is dat er dankzij internationale samenwerking voor het eerst 250 Bes-objecten bij elkaar komen. Allard Pierson directeur Wim Hupperetz trok voor Bes. Kleine god in het Oude Egypte op met zijn collkega's Ny Carlsberg Glyptotek in Kopenhagen en het Museum August Kestner in Hannover. De Leidse egyptoloog Olaf Kaper was daarbij gastconservator. De collecties van de drie musea werden aangevuld met objecten uit het Roemer- und Pelizaeus-Museum in Hildesheim, het Ägyptisches Museum van de Universiteit Leipzig, het museum van de Universiteit van Aberdeen en het Nationaal Museum van Soedan in Khartoem.

Het Cultuurfonds leverde een bijdrage van 30.000 euro aan de tentoonstelling Bes - Kleine god in het Oude Egypte.

Meer weten?
Het Allard Pierson Museum (Oude Turfmarkt 127-129, Amsterdam) is dinsdag tot en met zondag geopend tot 17.00. Benieuwd welke projecten het Cultuurfonds nog meer steunt? Lees en kijk verder.Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Noord-Hollandbeeldende kunst

KadS - 'Entre nous – Omdat wij zijn'

KadS 'Entre nous' is een kunstmanifestatie in het Vondelpark en Schinkelgebied in Amsterdam Zuid gepresenteerd door Soledad Senlle Art Foundation. De zorgvuldig ontwikkelde kunstmanifestatie met het thema 'Entre Nous- De magie van de ontmoeting' kan in de context van de 'anderhalvemetersamenleving' niet urgenter.

Bekijk project
Noord-Hollandbeeldende kunst

Parklicht in Oosterpark

Twaalf lichtkunstwerken in het Amsterdamse Oosterpark

Bekijk project
Noord-Hollandbeeldende kunst

De Mooiste Stad

Amsterdam door de ogen van Eberhard van der Laan

Bekijk project
Noord-Hollandbeeldende kunst

Art=Artis

Artis als inspiratie voor de kunstenaars van Moam.

Bekijk project