Chapter 5IVE: Rem Koolhaas & Samir Bantal

'Chapter 5IVE: Rem Koolhaas & Samir Bantal' is een multidisciplinair project over de potentie van het platteland. Uitgangspunt zijn enkele casestudies uit het reeds bestaande onderzoek van architecten Rem Koolhaas en Samir Bantal, die zijn uitgewerkt in een tentoonstelling en publiek programma, met onder meer aandacht voor de verbinding met de lokale omgeving rond Het HEM.


Het Hem: 'Chapter 5IVE: Rem Koolhaas & Samir Bantal'

Het onderzoek ‘Countryside’ van de architecten Samir Bantal en Rem Koolhaas vormt het beginpunt van Chapter 5IVE. In dit onderzoek, dat gestart werd in 2012, wordt er gekeken naar recente ontwikkelingen op het platteland en hoe dit resulteert in een spanning tussen het platteland en het leven in grote steden.

Grote veranderingen in onze manier van leven vinden volgens hen al lang niet meer in de stad plaats, maar in de gebieden daarbuiten. Deze observaties van Bantal en Koolhaas staan niet op zichzelf, maar zijn onderdeel van een bredere paradigma-verschuiving. Hierin groeit het bewustzijn dat de mens een andere relatie aan moet gaan met hun (natuurlijke) omgeving, wil het zich staande kunnen houden op deze planeet.

Chapter 5IVE geeft ruimte aan kunstenaars die werken met deze spanning tussen platteland en stad, en de mens en natuur. De werken in deze expositie werpen een kritische blik op onze relatie met het platteland/natuur nu en in de toekomst en bieden ruimte voor reflectie over de rol van het platteland en de wereld waarin wij leven.

Chapter 5IVE loopt van 7 mei tot 25 september. 

Meer weten?

Kijk op de website van Het HEM voor meer informatie of bestel tickets!

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Limburg

Pop-up Jazz Club 2023

Elke derde vrijdag van de maand tovert Jazz Maastricht samen met Theater aan het Vrijthof, de foyer en theaterzaal van Kumulus om tot een echte Jazzclub. The Pop-up Jazzclub is een unieke ontmoetingsplek waar je kunt genieten van bijzondere en intieme jazzconcerten. Met een avondvullend programma is The Pop-up Jazzclub dé plek voor een gezellige en muzikale avond uit. Van bekende jazzmuzikanten tot een nieuw talent van traditionele jazz tot modern en cross-over, er is voor elke jazzliefhebber wat wils!

Bekijk project
Landelijktheater, dans en film

Als het anders loopt

Als het anders loopt (10+) is een multidisciplinaire muziektheatervoorstelling over een wachtkamer waar niemand wil zijn. Waar de muren bewegen, mensen wankelen en tóch sterk blijven. Over verdwalen in het medische circuit en wat dat betekent voor zieken. Een beeldende voorstelling bijna zonder gesproken tekst. In Als het anders loopt werkt het Groningse jeugdtheatergezelschap Het Houten Huis samen met Plan d- en dansgezelschap Club Guy and Roni.

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

De Kunstenaar Digitaal in de Klas: Seksualiteit

In het onderwijs is seksualiteit een onderbelicht thema, maar absoluut niet onbelangrijk. Docenten vinden het vaak een lastig onderwerp om aan te snijden en weten niet waar ze moeten starten. Het digitale educatieproject "De Kunstenaar Digitaal in de Klas: Seksualiteit" helpt hierbij. Het educatieproject biedt docenten handvatten. Door leerlingen samen met kunstenaars het onderwerp seksualiteit te laten onderzoeken wordt dit een bespreekbaar thema en ervaren leerlingen de diversiteit van seksualiteit in hun eigen klas.

Bekijk project
Zuid-Holland

Madam Scrooge

'Madam Scrooge', een hartstochtelijke bewerking door Opera Spanga van Dickens’ klassieker A Christmas Carol. Aangrijpend muziektheater over hoe ongeremde gulzigheid - de basis van ons verziekt financieel klimaat - de kloof tussen arm en rijk steeds dieper maakt.

Bekijk project