Chapter 5IVE: Rem Koolhaas & Samir Bantal

'Chapter 5IVE: Rem Koolhaas & Samir Bantal' is een multidisciplinair project over de potentie van het platteland. Uitgangspunt zijn enkele casestudies uit het reeds bestaande onderzoek van architecten Rem Koolhaas en Samir Bantal, die zijn uitgewerkt in een tentoonstelling en publiek programma, met onder meer aandacht voor de verbinding met de lokale omgeving rond Het HEM.


Het Hem: 'Chapter 5IVE: Rem Koolhaas & Samir Bantal'

Het onderzoek ‘Countryside’ van de architecten Samir Bantal en Rem Koolhaas vormt het beginpunt van Chapter 5IVE. In dit onderzoek, dat gestart werd in 2012, wordt er gekeken naar recente ontwikkelingen op het platteland en hoe dit resulteert in een spanning tussen het platteland en het leven in grote steden.

Grote veranderingen in onze manier van leven vinden volgens hen al lang niet meer in de stad plaats, maar in de gebieden daarbuiten. Deze observaties van Bantal en Koolhaas staan niet op zichzelf, maar zijn onderdeel van een bredere paradigma-verschuiving. Hierin groeit het bewustzijn dat de mens een andere relatie aan moet gaan met hun (natuurlijke) omgeving, wil het zich staande kunnen houden op deze planeet.

Chapter 5IVE geeft ruimte aan kunstenaars die werken met deze spanning tussen platteland en stad, en de mens en natuur. De werken in deze expositie werpen een kritische blik op onze relatie met het platteland/natuur nu en in de toekomst en bieden ruimte voor reflectie over de rol van het platteland en de wereld waarin wij leven.

Chapter 5IVE loopt van 7 mei tot 25 september. 

Meer weten?

Kijk op de website van Het HEM voor meer informatie of bestel tickets!

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Landelijkgeschiedenis & letteren

Het Mooie Kinderboekenfestival 2022

Ieder jaar verschijnen er veel nieuwe kinderboeken, die zich afspelen in spannende, grappige, interessante of geheimzinnige werelden. Een zorgvuldig samengestelde selectie van deze mooie kinderboeken komt jaarlijks tot leven tijdens Het Mooie Kinderboekenfestival.

Bekijk project

Restauratie tongewelf Grote Kerk Naarden

Het beschilderde tongewelf uit 1518 dat Grote Kerk Naarden zo uniek maakt, moet dringend gerestaureerd worden. Vanaf de Stille Week - waarin de 100-jarige Matthäus Passion door de Nederlandse Bachvereniging wordt uitgevoerd - tot aan Pinksteren, vraagt Stichting Grote Kerk Naarden iedereen met een hart voor Grote Kerk Naarden om hen te helpen. Door een personage te adopteren draag je bij aan de restauratie van het eerste van de 22 beschilderde panelen van het tongewelf, die het lijdensverhaal van Jezus verbeelden.

Bekijk project

Helmen vol Verhalen

'Helmen vol Verhalen' is een tentoonstelling om aandacht en erkenning te vragen voor 'jonge' veteranen die ergens in de wereld, na de Korea-oorlog, werk hebben verricht voor vrede en veiligheid. Twintig veteranen zijn gekoppeld aan evenzoveel beeldend kunstenaars om samen kunstwerken te realiseren die de persoonlijke missieverhalen tot uitdrukking brengen. De destijds (circa 1990) geïntroduceerde helm zal over niet al te lange tijd worden vervangen door een nieuw model. De helm komt in alle kunstwerken terug. De tentoonstelling start in het Nationaal Militair Museum in Soest om daarna het land door te reizen. Het project is ook te zien tijdens de Invictus Games, een internationaal multi-sportevenement voor militairen en veteranen, in Den Haag in april 2022.

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

In volle bloei

De tentoonstelling 'In volle bloei' in het Mauritshuis neemt je mee op ontdekkingsreis door het genre van bloemstillevens. Waar kwam de plotselinge interesse in de zeventiende eeuw voor het bloemstilleven vandaan? Hoe kwam het dat zoveel vrouwen steengoed waren in dit genre en wat was de rol van de wetenschap? Welkom in de fleurige wereld van het bloemstilleven en plantkunde!

Bekijk project