Chapter 5IVE: Rem Koolhaas & Samir Bantal

'Chapter 5IVE: Rem Koolhaas & Samir Bantal' is een multidisciplinair project over de potentie van het platteland. Uitgangspunt zijn enkele casestudies uit het reeds bestaande onderzoek van architecten Rem Koolhaas en Samir Bantal, die zijn uitgewerkt in een tentoonstelling en publiek programma, met onder meer aandacht voor de verbinding met de lokale omgeving rond Het HEM.


Het Hem: 'Chapter 5IVE: Rem Koolhaas & Samir Bantal'

Het onderzoek ‘Countryside’ van de architecten Samir Bantal en Rem Koolhaas vormt het beginpunt van Chapter 5IVE. In dit onderzoek, dat gestart werd in 2012, wordt er gekeken naar recente ontwikkelingen op het platteland en hoe dit resulteert in een spanning tussen het platteland en het leven in grote steden.

Grote veranderingen in onze manier van leven vinden volgens hen al lang niet meer in de stad plaats, maar in de gebieden daarbuiten. Deze observaties van Bantal en Koolhaas staan niet op zichzelf, maar zijn onderdeel van een bredere paradigma-verschuiving. Hierin groeit het bewustzijn dat de mens een andere relatie aan moet gaan met hun (natuurlijke) omgeving, wil het zich staande kunnen houden op deze planeet.

Chapter 5IVE geeft ruimte aan kunstenaars die werken met deze spanning tussen platteland en stad, en de mens en natuur. De werken in deze expositie werpen een kritische blik op onze relatie met het platteland/natuur nu en in de toekomst en bieden ruimte voor reflectie over de rol van het platteland en de wereld waarin wij leven.

Chapter 5IVE loopt van 7 mei tot 25 september. 

Meer weten?

Kijk op de website van Het HEM voor meer informatie of bestel tickets!

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Landelijktheater, dans en film

Da Bounce Festival

De relevantie en de potentie van urban cultuur wordt in Nederland nog onvoldoende erkend en herkend. Daar brengt Stichting Capture22 verandering in met het eerste overkoepelende urban cultuurfestival van Nederland, genaamd Da Bounce Festival.

Bekijk project
Landelijkgeschiedenis & letteren

Vrijheid, vetes, vagevuur

Van 10 september 2022 tot en met 7 mei 2023 presenteert het Fries Museum Vrijheid, Vetes, Vagevuur: de middeleeuwen in het Noorden. De tentoonstelling toont nieuwe wetenschappelijke inzichten over de samenleving van het noorden in de volle en late middeleeuwen.

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

Nieuw Evoluon: expo RetroFuture

Next Nature presenteert met de tentoonstelling 'RetroFuture' ideeën, ervaringen, wetenschap, kennis, kunst en fictie over de toekomst van gisteren: hoe dacht men vroeger dat de toekomst - ons heden - er uit zou zien? Welke toekomstideeën hebben onze maatschappij vormgegeven of juist in de problemen gebracht? RetroFuture is de eerste tentoonstelling over de toekomst van gisteren; met kunst, vormgeving, film, theorie, wetenschap en science fiction voor iedereen die zich bezighoudt met de dag van morgen. RetroFuture wordt de openingstentoonstelling voor het iconische Evoluon in Eindhoven, dat in de herfst van 2022 haar deuren weer opent voor een groot en breed publiek.

Bekijk project
Landelijkmuziek

Sencity Festival 2022

Sencity Festival is een belevingsfestival geïnspireerd op het niet of minder kunnen horen van muziek. De zintuigprikkelende toepassingen die wij inzetten dragen derhalve bij aan de toegankelijkheid voor een bredere doelgroep.

Bekijk project