projecten
beeldende kunst

CODA Paper Art 2021

De biënnale tentoonstelling CODA Paper Art in CODA Museum Apeldoorn staat in het teken van het allerlaatste wat gemaakt is in de wereld van de papierkunst en – design. De editie van 2021 toont recent werk van papier en karton van 49 kunstenaars en ontwerpers, afkomstig van vijf continenten. Ontdek de pracht van papier van 5 juni 2021 tot en met 9 januari 2022.

  • Josefien Alkema
  • Oksana Bergen - 'Alive'
  • Matthew Shlian - 'Unholy'
  • Sam Heydt

De tentoonstelling behoort wereldwijd tot een van de grootste in zijn soort. Het evenement onderscheidt zich door focus op het ambachtelijke aspect. Er is aandacht voor verschillende nieuwe technieken en innovaties zoals laser cutting, augmented reality, virtual reality en 3D printing. 

Kunstenaars

De papiersculpturen van Josefien Alkema ontstaan door het hergebruiken en verlijmen van oude tekeningen. Vele lagen papier worden op elkaar geplakt en vervolgens met een mesje bewerkt en schuin afgesneden. Door deze techniek worden de gelaagde tekenstructuren zichtbaar. Volgens Alkema geven de lagen een stapeling van tijden aan, zoals de jaarringen van een boom, reliëfkaarten of de aardlagen van een afgegraven terp. De sculpturen ontstaan naar eigen zeggen vanuit een mystieke ervaring: het gevoel opgenomen te zijn in het grotere van de natuur.  

Oksana Bergen heeft twee jaar in China gewoond en raakte daar gefascineerd door de eindeloze mogelijkheden van papier. Haar serie Alive verbeeldt het gevecht van iemand die zich probeert te ontworstelen aan de druk van sociale verplichtingen. De twee cirkels tonen een reliëfstructuur van gerecyclede papieren elementen die samen een tweedimensionale schijf vormen. Deze structuur is opgebouwd uit strak opgerolde papierrollen die op hun beurt weer zijn verlijmd. Tijdens het lange droogproces ‘worstelen’ de rollen om uit hun gewrongen positie te komen. De papieren elementen lijken te willen ontsnappen uit een ingewikkelde situatie om zo weer ‘tot leven’ te komen.

Matthew Shlian noemt zichzelf ‘paper engineer’ (papieringenieur) en dat omschrijft het vermoedelijk ook het best. Oorspronkelijk werkte hij als commercieel ontwerper in de media, maar zijn interesse om op een heel andere manier met papier te werken werd steeds groter. Zijn met mathematische precisie gevouwen werken hebben hun oorsprong in geometrische patronen die je overal ter wereld tegenkomt; van architectonische constructies en zonnecellen tot bio design en islamitische tegelpatronen. In samenwerking met wetenschappers onderzoekt hij nieuwe manieren om papieren structuren te realiseren en te ontwikkelen. Ondanks zijn wetenschappelijke en nauwkeurige manier van werken, begint het altijd met een eerste vouw. In het proces laat hij ruimte voor toevalligheden zodat het werk dynamisch en spontaan blijft.

Sam Heydt hergebruikt, mixt en verwerkt krantenknipsels, foto's, tijdschriften en reclamemateriaal tot collages, video’s en schilderijen. Ze laat haar werken ontstaan uit de verhalen die zich aandienen in het gevonden materiaal en noemt het ‘recycled media’. Haar collages zijn sociaal geëngageerd waarin thema’s als milieuvervuiling en vrouwenrechten regelmatig terugkeren. Heydt beschouwt haar werk dan ook als een vorm van activisme en reflectie. Daarbij heeft ze speciale aandacht voor de rol van nieuwe media in ons denken over dergelijke thema’s.   

Programma

CODA biedt tijdens Paper Art een uitgebreid programma met activiteiten in CODA, buiten en online. Tour de Papier brengt je op de fiets op bijzondere plekken die vertellen over de papiergeschiedenis van de Veluwe. In de tentoonstelling ontdek je met audioverhalen acht kunstwerken door de ogen van bezoekers. In CODA Atelier wordt gedurende de tentoonstelling gezamenlijk gewerkt aan een nieuw kunstwerk: een steeds groter wordend werk van, voor en door bezoekers van CODA Paper Art. Tijdens workshops en masterclasses ontdekken bezoekers in CODA ExperienceLab nieuwe technieken en apparatuur; van bio- en fashiondesign tot lasersnijden en 3D printen.

CODA Apeldoorn

Meer weten? Een bezoek plannen? Kijk op de website van CODA Apeldoorn.

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Zeelandbeeldende kunst

Kunstroute 'The Future Has Many Histories'

Stichting Bewaerschole start medio juli 2021 met een nieuw tweeënhalf jarig programma ‘The Future Has Many Histories’.

Bekijk project
Groningenbeeldende kunst

Stichting Museum Stad Appingedam

Vanaf 15 augustus tot en met 15 november is een bijzonder tentoonstellingsproject te zien in Eemsdelta. Sinds 1 januari 2021 zijn de gemeenten Appingedam, Delfzijl en Loppersum gefuseerd tot de gemeente Eemsdelta. Drie musea uit deze voormalige gemeenten willen de bezoekers kennis laten maken met het rijke culturele erfgoed door middel van schilderijen van onder andere de Groninger kunstkring De Ploeg.

Bekijk project
Zuid-Hollandbeeldende kunst

Wandering poems by Babi Badalov

Met dit project introduceert Superflus de kunstenaar Babi Badalov in Den Haag zowel binnen verschillende onderwijs- en kunstinstellingen, als in de openbare ruimte. Zijn werk toont een sterke maatschappelijke positionering en verweving van het alledaagse leven met kritische vraagstukken ten aanzien van geopolitieke relaties. Dit doet hij echter op een subtiele, kwetsbare, kleurrijke en toegankelijke wijze, waarmee hij het publiek (woord)spelenderwijs aan het denken zet.

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

Oudroze

Oudroze is een project dat haar reis begint in Amsterdam. Dertig kleurrijke portretten en verhalen van een diverse groep 70+ lhbti personen zijn te zien bij het homomonument. Hun levenservaringen vormen de schakel tussen het verleden, heden en de toekomst. Ervaringen die de ouderen en de jongeren generaties verbindt en de sociale acceptatie van lhbtiqa+ personen bevordert.

Bekijk project