projecten
beeldende kunst

CODA Paper Art 2021

De biënnale tentoonstelling CODA Paper Art in CODA Museum Apeldoorn staat in het teken van het allerlaatste wat gemaakt is in de wereld van de papierkunst en – design. De editie van 2021 toont recent werk van papier en karton van 49 kunstenaars en ontwerpers, afkomstig van vijf continenten. Ontdek de pracht van papier van 5 juni 2021 tot en met 9 januari 2022.

  • Josefien Alkema
  • Oksana Bergen - 'Alive'
  • Matthew Shlian - 'Unholy'
  • Sam Heydt

De tentoonstelling behoort wereldwijd tot een van de grootste in zijn soort. Het evenement onderscheidt zich door focus op het ambachtelijke aspect. Er is aandacht voor verschillende nieuwe technieken en innovaties zoals laser cutting, augmented reality, virtual reality en 3D printing. 

Kunstenaars

De papiersculpturen van Josefien Alkema ontstaan door het hergebruiken en verlijmen van oude tekeningen. Vele lagen papier worden op elkaar geplakt en vervolgens met een mesje bewerkt en schuin afgesneden. Door deze techniek worden de gelaagde tekenstructuren zichtbaar. Volgens Alkema geven de lagen een stapeling van tijden aan, zoals de jaarringen van een boom, reliëfkaarten of de aardlagen van een afgegraven terp. De sculpturen ontstaan naar eigen zeggen vanuit een mystieke ervaring: het gevoel opgenomen te zijn in het grotere van de natuur.  

Oksana Bergen heeft twee jaar in China gewoond en raakte daar gefascineerd door de eindeloze mogelijkheden van papier. Haar serie Alive verbeeldt het gevecht van iemand die zich probeert te ontworstelen aan de druk van sociale verplichtingen. De twee cirkels tonen een reliëfstructuur van gerecyclede papieren elementen die samen een tweedimensionale schijf vormen. Deze structuur is opgebouwd uit strak opgerolde papierrollen die op hun beurt weer zijn verlijmd. Tijdens het lange droogproces ‘worstelen’ de rollen om uit hun gewrongen positie te komen. De papieren elementen lijken te willen ontsnappen uit een ingewikkelde situatie om zo weer ‘tot leven’ te komen.

Matthew Shlian noemt zichzelf ‘paper engineer’ (papieringenieur) en dat omschrijft het vermoedelijk ook het best. Oorspronkelijk werkte hij als commercieel ontwerper in de media, maar zijn interesse om op een heel andere manier met papier te werken werd steeds groter. Zijn met mathematische precisie gevouwen werken hebben hun oorsprong in geometrische patronen die je overal ter wereld tegenkomt; van architectonische constructies en zonnecellen tot bio design en islamitische tegelpatronen. In samenwerking met wetenschappers onderzoekt hij nieuwe manieren om papieren structuren te realiseren en te ontwikkelen. Ondanks zijn wetenschappelijke en nauwkeurige manier van werken, begint het altijd met een eerste vouw. In het proces laat hij ruimte voor toevalligheden zodat het werk dynamisch en spontaan blijft.

Sam Heydt hergebruikt, mixt en verwerkt krantenknipsels, foto's, tijdschriften en reclamemateriaal tot collages, video’s en schilderijen. Ze laat haar werken ontstaan uit de verhalen die zich aandienen in het gevonden materiaal en noemt het ‘recycled media’. Haar collages zijn sociaal geëngageerd waarin thema’s als milieuvervuiling en vrouwenrechten regelmatig terugkeren. Heydt beschouwt haar werk dan ook als een vorm van activisme en reflectie. Daarbij heeft ze speciale aandacht voor de rol van nieuwe media in ons denken over dergelijke thema’s.   

Programma

CODA biedt tijdens Paper Art een uitgebreid programma met activiteiten in CODA, buiten en online. Tour de Papier brengt je op de fiets op bijzondere plekken die vertellen over de papiergeschiedenis van de Veluwe. In de tentoonstelling ontdek je met audioverhalen acht kunstwerken door de ogen van bezoekers. In CODA Atelier wordt gedurende de tentoonstelling gezamenlijk gewerkt aan een nieuw kunstwerk: een steeds groter wordend werk van, voor en door bezoekers van CODA Paper Art. Tijdens workshops en masterclasses ontdekken bezoekers in CODA ExperienceLab nieuwe technieken en apparatuur; van bio- en fashiondesign tot lasersnijden en 3D printen.

CODA Apeldoorn

Meer weten? Een bezoek plannen? Kijk op de website van CODA Apeldoorn.

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

beeldende kunst

Tentoonstelling 'Hockney's Eye'

Teylers Museum staat in het teken van het werk van David Hockney, een van de bekendste en meest geliefde kunstenaars van dit moment. In Hockney’s Eye worden Hockneys tekeningen, schilderijen en fotografische en digitale werken niet alleen in de tentoonstellingszaal getoond, maar ook geïntegreerd in de historische zalen van het museum. Maak kennis met Hockneys eigenzinnige theorieën over perspectief en het gebruik van optische hulpmiddelen. Ontdek hoe hij hiermee experimenteert en kijk door zijn ogen naar het werk van oude meesters.

Bekijk project
beeldende kunst

STRP Festival 2022 - The Art of Listening

Van 13 t/m 16 april 2023 duikt STRP Festival dieper in het thema 'The Art of Listening'. In een wereld waar de schreeuw overheerst en stilte een schaars goed is geworden, vraagt STRP zich af hoe we de kunst van het luisteren kunnen herwaarderen en terugwinnen. Hoe zou een omgeving voor actief en empathisch luisteren eruitzien

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

Nieuw Evoluon: expo RetroFuture

Next Nature presenteert met de tentoonstelling 'RetroFuture' ideeën, ervaringen, wetenschap, kennis, kunst en fictie over de toekomst van gisteren: hoe dacht men vroeger dat de toekomst - ons heden - er uit zou zien? Welke toekomstideeën hebben onze maatschappij vormgegeven of juist in de problemen gebracht? RetroFuture is de eerste tentoonstelling over de toekomst van gisteren; met kunst, vormgeving, film, theorie, wetenschap en science fiction voor iedereen die zich bezighoudt met de dag van morgen. RetroFuture wordt de openingstentoonstelling voor het iconische Evoluon in Eindhoven, dat in de herfst van 2022 haar deuren weer opent voor een groot en breed publiek.

Bekijk project
Gelderlandbeeldende kunst

Gender Trilogy

Dat Bolwerck presenteert in samenwerking met Theater Hanzehof de tentoonstelling Gender Trilogy, die onze historische en lokale gender-denkbeelden uitdaagt en daarbij de restricties van stereotypes overstijgt. De presentatie bij beide instellingen laat een trilogie van het werk van beeldend kunstenaar en fotograaf Diana Blok (1952) zien.

Bekijk project