projecten
monumentenzorgLandelijkAmsterdam

De Hollandsche Manege

Stadsherstel Amsterdam is gestart met de restauratie van de Hollandsche Manege aan de Vondelstraat. Naast de restauratie van monumentale onderdelen en het inhalen van achterstallig onderhoud moeten er aanpassingen worden uitgevoerd zodat de paarden een goed leven hebben en de manege kan blijven voortbestaan. 

De Hollandsche Manege
De Hollandsche Manege nabij het Vondelpark in Amsterdam is de oudste rijschool van Nederland. De geschiedenis van deze stadsmanege gaat terug tot 1744. De huidige manege, een rijksmonument, werd gebouwd in 1882 naar voorbeeld van de Spaanse rijschool in Wenen. Door de restauratie van Stadsherstel van de gemeente Amsterdam wordt de toekomst van deze uitzonderlijke en cultuurhistorische locatie veilig gesteld. 

Leer- en werkproject
Studenten van de opleiding 'Restauratie & Decoratie' van Nimeto Utrecht zijn door middel van een leer- en werkproject betrokken bij de werkzaamheden. 

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Landelijkmonumentenzorg

Stoomhijskraan Schelde 38

De Stoomhijskraan Schelde 28 is ontworpen, gebouwd en gebruikt door Kon. Maatschappij De Schelde te Vlissingen. De kraan werd speciaal voor werk op het industrie-spooremplacement van de werf gebouwd in 1946. Samen met de zusterkraan Schelde 39 heeft zij tot in 1970 dienstgedaan. Het ontwerp is van Ir. Mulock Houwer, ingenieur en later directeur van De Schelde.

Bekijk project
Landelijkmonumentenzorg

Bruynzeelwoningen in Suriname

Een publicatie met bijbehorende website over de Bruynzeelwoningen in Suriname door Karolien Janssens en Marte Wierenga. Het betreft de bewerking van Janssens’ masterscriptie tot handelseditie. Fabrikant Willem Bruynzeel richtte in 1947 de houtverwerkingsfabriek Bruynzeel Suriname Houtmaatschappij op. Toen in de jaren 50 de woningnood groot was en de houtfabriek naar een toepassing voor zijn houtrestanten zocht, waren de Bruynzeelwoningen een oplossing. Deze als bouwpakket geleverde woningen waren gedurende 40 jaar een groot succes en Bruynzeel zou een belangrijke werkgever in Suriname worden. Met dit boek willen de auteurs deze bijzondere geschiedenis vastleggen.

Bekijk project
Landelijkmonumentenzorg

Klim naar het licht

Beklim de torens van de gerestaureerde Sint Bavo Kathedraal in Haarlem

Bekijk project
Landelijkmonumentenzorg

Bartholomeus Gasthuis

Restauratie van het oudste bejaardentehuis van Nederland

Bekijk project