De jongens van Barbarber

De vriendschap van Henk Marsman, Gerard Bron en Gerard Stigter, beter bekend onder hun pseudoniemen J. Bernlef, G. Brands en K. Schippers zorgde voor de geboorte van het blad ‘Barbarber’. Lees in 'De jongens van Barbarber' over de geschiedenis van een vriendschap en hun jongensdroom, een literair tijdschrift oprichten.

Het blad werd door het trio in 1958 opgezet en was een tijdschrift dat humor en dada in de Nederlandse letteren bracht. Barbarber vormde het tegenwicht aan de ernst van de andere gevestigde literaire tijdschriften. Het trio maakte geen gebruik van een uitgever of drukker, alles werd door hen zelf gedaan. Met hun blad dreven ze spot met het idee dat poëzie ingewikkeld moest zijn en authentiek.

Toef Jaeger, auteur van 'De jongens van Barbarder',  had toegang tot het archief van Barbarber en deed onderzoek naar alle correspondentie rond het blad. Waardoor je tijdens het lezen echt een kijkje achter de schermen krijgt. Niet alleen bij de productie van het gestencilde blad, maar ook in de levens en de vriendschap van het bijzondere schrijverstrio. 

“Toef Jaeger maakt van de geschiedenis van Barbarber een avontuurlijk jongensboek. Aan de hand van treffende anekdotes laat ze zien hoe het blad, dat met maximaal driehonderd abonnees altijd een noodlijdende onderneming bleef, zich met slapstick­achtige manoeuvres van de marge naar het hart van de vaderlandse letteren bewoog en daar een geduchte invloed begon uit te oefenen” 

- Trouw

De jongens van Barbarber

Het tijdschrift dat menig literair heilig huisje omverwierp, werd uit vriendschap geboren en groeide in vriendschap uit tot het leukste literaire blad van Nederland. Het boek van Jaeger is uitgegeven door Querido en heeft een bijdrage ontvangen van het Cultuurfonds en twee CultuurFondsen op Naam. 

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Landelijkgeschiedenis & letteren

Vertaaldag 2020

Bekijk project
Flevoland

De Pleisterplaats

De Pleisterplaats is een verhaal van GertSpeelt waarin landschapskunstwerk Riff, PD#18245 een belangrijke rol speelt.

Bekijk project
Landelijkmuziek

Stichting Ricciotti Ensemble jubileum

Het Ricciotti ensemble viert deze zomer zijn 51-jarig jubileum. Het onorthodoxe ensemble viert zijn gouden kroonjaar een jaar later met een feestelijke zomertournee.

Bekijk project
Overijsseltheater, dans en film

De Spaghettirellen

Eind jaren vijftig haalt de Nederlandse regering Italiaanse, jonge mannen naar Twente om als gastarbeider in de textielindustrie te werken. De Italianen gaan voor hun werk naar de fabriek, en wonen in kosthuizen en pensions. Maar in hun vrije tijd willen de Italianen ook iets te doen hebben: in discotheken, snackbars en op de kermis raken ze in contact met de Twentse jeugd. Over die ontmoeting gaat Spaghettirellen, een avontuurlijke openluchtvoorstelling van Theatergroep De Jonge Honden vol verliefde nozems en jongeren met dromen. Een smeuïge ‘Spaghettiwestern’ over clashende culturen, vooroordelen en het bevechten van je vrijheid. Een voorstelling over een bizarre geschiedenis die lang niet iedereen meer kent, maar te interessant is om niet te vertellen.

Bekijk project