projecten
geschiedenis & letterenLandelijk

De lessen van de ZMV-Vrouwenbeweging

Atria ontwikkelde i.s.m. educatieplatform F-Site een educatief lesprogramma voor middelbare scholieren over de Zwarte, Migranten-, en Vluchtelingen Vrouwenbeweging.

Het verhaal van de Zwarte, Migranten-, en Vluchtelingen Vrouwenbeweging, ook wel ZMV-Vrouwenbeweging, is een onderbelicht hoofdstuk uit de Nederlandse geschiedenis. Terwijl de huidige antiracismebeweging op de schouders staat van de pionierende vrouwen uit deze beweging.

Wie zijn en waren de toonaangevende ZMV-vrouwen? Waarvoor streden zij? En hoe gaven ze vorm aan hun verzet?

Educatief programma met kennisclips

Het lesprogramma bestaat uit vier lespakketten waarbij elke keer één kennisclip centraal staat. In de kennisclips gaan Lakiescha Tol, Sohna Sumbunu en Veronika Vygon van het initiatief Zetje In aan de hand van unieke archiefstukken uit de collectie van Atria met elkaar in gesprek over de geschiedenis van de ZMV-Vrouwenbeweging.  

Zetje In is een vrijwilligersorganisatie die is ontstaan na het succes van het gelijknamige burgerinitiatief. In het burgerinitiatief stelden de drie scholieren dat racisme en discriminatie verplichte thema’s zouden moeten worden in de lesstof van het primair en voortgezet onderwijs. In drie weken tijd ondertekenden meer dan 60.000 mensen het initiatief, en werd er in de Tweede Kamer een motie ingediend én aangenomen. Dit leidde ertoe dat het nu verplicht is om over deze thema’s te onderwijzen.

Het lesprogramma is mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Aletta Jacobs Fonds en VSB Fonds.

Pioniers van de ZMV-Vrouwenbeweging

De ZMV-Vrouwenbeweging in Nederland was een beweging in de jaren ’80 en ’90 van vrouwen met verschillende etnische achtergronden. Van de Moluks-Nederlandse vrouwen van Kelompok tot de Marokkaanse Vrouwen Vereniging Nederland (MVVN). En van de Turkse vrouwenvereniging (HTKB) tot de Surinaams-Nederlandse vrouwen van de lesbische groep Sister Outsider.

Vrouwen uit de ZMV-Vrouwenbeweging organiseerden talloze activiteiten. Ze richtten centra op, drukten hun eigen kranten en nieuwsbrieven en publiceerden reportages via de Zwarte Vrouwenradio. Ze stonden aan het begin van het maatschappelijke debat over feminisme, gender en etniciteit in Nederland. En ze lieten hierin hun blijvende sporen na.

Lancering lesprogramma op 8 maart met gratis boekenpakket

Op 8 maart 2022 zullen de clips en lespakketten met een ludieke campagne op minstens tien middelbare scholen door heel Nederland worden gelanceerd.

De deelnemende scholen zijn het Stedelijk Dalton College Alkmaar, het Buitenhout College in Almere, Hervormd Lyceum West in Amsterdam, de Berger scholengemeenschap in Bergen (Noord-Holland), Mavo aan zee in Den Helder, het Parcival College in Groningen, het Maartenscollege in Haren, het Stedelijk Gymnasium Leiden, het Valuas College in Venlo, het Maurick College in Vught en Christelijke Hogeschool Windesheim in Zwolle.

Samen met het lesprogramma ontvangen de deelnemende scholen een inspirerend boekenpakket voor een meer inclusieve mediatheek. Het pakket bestaat uit de essaybundel Sister Outsider van Audre Lorde en De Goede Immigrant, (Dipsaus Podcast & Uitgeverij Pluim) en daarnaast Liberté, Égalité, Beyoncé, met een inleiding van Neerlands ‘Beyonceoloog’ Munganyende Hélène Christelle (Uitgeverij Pluim).

Het lesprogramma zal vanaf 8 maart 2022 op F-Site en de website van Atria te vinden zijn. Vanaf dan kunnen scholen en leraren deze gratis downloaden en in het curriculum inzetten.

F-site is een educatieplatform met geschiedenislessen over vrouwen. Het initiatief van Van Gisteren, een bureau voor publiekshistorische projecten, ontwikkelt ook lesmateriaal voor o.a. geschiedenisdocenten.

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Landelijktheater, dans en film

Da Bounce Festival

De relevantie en de potentie van urban cultuur wordt in Nederland nog onvoldoende erkend en herkend. Daar brengt Stichting Capture22 verandering in met het eerste overkoepelende urban cultuurfestival van Nederland, genaamd Da Bounce Festival.

Bekijk project
Landelijkgeschiedenis & letteren

Vrijheid, vetes, vagevuur

Van 10 september 2022 tot en met 7 mei 2023 presenteert het Fries Museum Vrijheid, Vetes, Vagevuur: de middeleeuwen in het Noorden. De tentoonstelling toont nieuwe wetenschappelijke inzichten over de samenleving van het noorden in de volle en late middeleeuwen.

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

Nieuw Evoluon: expo RetroFuture

Next Nature presenteert met de tentoonstelling 'RetroFuture' ideeën, ervaringen, wetenschap, kennis, kunst en fictie over de toekomst van gisteren: hoe dacht men vroeger dat de toekomst - ons heden - er uit zou zien? Welke toekomstideeën hebben onze maatschappij vormgegeven of juist in de problemen gebracht? RetroFuture is de eerste tentoonstelling over de toekomst van gisteren; met kunst, vormgeving, film, theorie, wetenschap en science fiction voor iedereen die zich bezighoudt met de dag van morgen. RetroFuture wordt de openingstentoonstelling voor het iconische Evoluon in Eindhoven, dat in de herfst van 2022 haar deuren weer opent voor een groot en breed publiek.

Bekijk project
Landelijkmuziek

Sencity Festival 2022

Sencity Festival is een belevingsfestival geïnspireerd op het niet of minder kunnen horen van muziek. De zintuigprikkelende toepassingen die wij inzetten dragen derhalve bij aan de toegankelijkheid voor een bredere doelgroep.

Bekijk project