projecten
geschiedenis & letterenLandelijk

De lessen van de ZMV-Vrouwenbeweging

Atria ontwikkelde i.s.m. educatieplatform F-Site een educatief lesprogramma voor middelbare scholieren over de Zwarte, Migranten-, en Vluchtelingen Vrouwenbeweging.

Het verhaal van de Zwarte, Migranten-, en Vluchtelingen Vrouwenbeweging, ook wel ZMV-Vrouwenbeweging, is een onderbelicht hoofdstuk uit de Nederlandse geschiedenis. Terwijl de huidige antiracismebeweging op de schouders staat van de pionierende vrouwen uit deze beweging.

Wie zijn en waren de toonaangevende ZMV-vrouwen? Waarvoor streden zij? En hoe gaven ze vorm aan hun verzet?

Educatief programma met kennisclips

Het lesprogramma bestaat uit vier lespakketten waarbij elke keer één kennisclip centraal staat. In de kennisclips gaan Lakiescha Tol, Sohna Sumbunu en Veronika Vygon van het initiatief Zetje In aan de hand van unieke archiefstukken uit de collectie van Atria met elkaar in gesprek over de geschiedenis van de ZMV-Vrouwenbeweging.  

Zetje In is een vrijwilligersorganisatie die is ontstaan na het succes van het gelijknamige burgerinitiatief. In het burgerinitiatief stelden de drie scholieren dat racisme en discriminatie verplichte thema’s zouden moeten worden in de lesstof van het primair en voortgezet onderwijs. In drie weken tijd ondertekenden meer dan 60.000 mensen het initiatief, en werd er in de Tweede Kamer een motie ingediend én aangenomen. Dit leidde ertoe dat het nu verplicht is om over deze thema’s te onderwijzen.

Het lesprogramma is mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Aletta Jacobs Fonds en VSB Fonds.

Pioniers van de ZMV-Vrouwenbeweging

De ZMV-Vrouwenbeweging in Nederland was een beweging in de jaren ’80 en ’90 van vrouwen met verschillende etnische achtergronden. Van de Moluks-Nederlandse vrouwen van Kelompok tot de Marokkaanse Vrouwen Vereniging Nederland (MVVN). En van de Turkse vrouwenvereniging (HTKB) tot de Surinaams-Nederlandse vrouwen van de lesbische groep Sister Outsider.

Vrouwen uit de ZMV-Vrouwenbeweging organiseerden talloze activiteiten. Ze richtten centra op, drukten hun eigen kranten en nieuwsbrieven en publiceerden reportages via de Zwarte Vrouwenradio. Ze stonden aan het begin van het maatschappelijke debat over feminisme, gender en etniciteit in Nederland. En ze lieten hierin hun blijvende sporen na.

Lancering lesprogramma op 8 maart met gratis boekenpakket

Op 8 maart 2022 zullen de clips en lespakketten met een ludieke campagne op minstens tien middelbare scholen door heel Nederland worden gelanceerd.

De deelnemende scholen zijn het Stedelijk Dalton College Alkmaar, het Buitenhout College in Almere, Hervormd Lyceum West in Amsterdam, de Berger scholengemeenschap in Bergen (Noord-Holland), Mavo aan zee in Den Helder, het Parcival College in Groningen, het Maartenscollege in Haren, het Stedelijk Gymnasium Leiden, het Valuas College in Venlo, het Maurick College in Vught en Christelijke Hogeschool Windesheim in Zwolle.

Samen met het lesprogramma ontvangen de deelnemende scholen een inspirerend boekenpakket voor een meer inclusieve mediatheek. Het pakket bestaat uit de essaybundel Sister Outsider van Audre Lorde en De Goede Immigrant, (Dipsaus Podcast & Uitgeverij Pluim) en daarnaast Liberté, Égalité, Beyoncé, met een inleiding van Neerlands ‘Beyonceoloog’ Munganyende Hélène Christelle (Uitgeverij Pluim).

Het lesprogramma zal vanaf 8 maart 2022 op F-Site en de website van Atria te vinden zijn. Vanaf dan kunnen scholen en leraren deze gratis downloaden en in het curriculum inzetten.

F-site is een educatieplatform met geschiedenislessen over vrouwen. Het initiatief van Van Gisteren, een bureau voor publiekshistorische projecten, ontwikkelt ook lesmateriaal voor o.a. geschiedenisdocenten.

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Landelijkgeschiedenis & letteren

Het Mooie Kinderboekenfestival 2022

Ieder jaar verschijnen er veel nieuwe kinderboeken, die zich afspelen in spannende, grappige, interessante of geheimzinnige werelden. Een zorgvuldig samengestelde selectie van deze mooie kinderboeken komt jaarlijks tot leven tijdens Het Mooie Kinderboekenfestival.

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

In volle bloei

De tentoonstelling 'In volle bloei' in het Mauritshuis neemt je mee op ontdekkingsreis door het genre van bloemstillevens. Waar kwam de plotselinge interesse in de zeventiende eeuw voor het bloemstilleven vandaan? Hoe kwam het dat zoveel vrouwen steengoed waren in dit genre en wat was de rol van de wetenschap? Welkom in de fleurige wereld van het bloemstilleven en plantkunde!

Bekijk project
Landelijktheater, dans en film

Dansproductie 'Father Figure'

Begin 2022 presenteert Lloydscompany de dansproductie Father Figure, het vervolg op de dansvoorstelling Father Father, waarmee danser Lloyd Marengo in 2012 tourde langs zalen en festivals in Nederland, Zweden, Frankrijk, Engeland en Duitsland.

Bekijk project
Landelijkgeschiedenis & letteren

Erasmus: Dwarsdenker

Biografie 'Erasmus, dwarsdenker' door Sandra Langereis.

Bekijk project