projecten
beeldende kunstLandelijk

De Tranen van Eros: Moesman, surrealisme en de seksen

Seks, fetisjisme en taboes; Deze thema’s fascineerden de Utrechtse surrealist Johannes Moesman. Het Surrealisme staat bekend als een voornamelijk mannelijke beweging, met als grote namen vooral Dali, Magritte en Ernst. In deze tentoonstelling zijn nu ook de vrouwen aan de beurt.

Tot 24 mei 2020 presenteert het Centraal Museum in Utrecht het werk van de Utrechter Johannes Moesman (1909-1988) in de context van zijn internationale surrealistische tijdgenoten.

Naast Salvador Dalí, René Magritte en Max Ernst is er voor het eerst veel ruimte voor vrouwelijke surrealisten als Claude Cahun, Leonora Carrington en Leonor Fini. Bovendien is er werk te zien van hedendaagse kunstenaars als Sarah Lucas, Gillian Wearing, Paul Kooiker en Viviane Sassen. 

#MeToo

Moesman verbeeldde zijn seksuele fantasieën in een tijd dat daar, zéker in Nederland, een groot taboe op rustte. De surrealisten gingen gretig met het thema aan de slag, om zich te bevrijden van het verstikkende conformisme van hun tijd.

Bijna 100 jaar na de geboorte van het surrealisme, leven we inmiddels in het #MeToo-tijdperk met verschuivende machtsverhoudingen tussen mannen en vrouwen. Hoe verbeeldden de surrealisten destijds hun opvattingen over ‘mannelijkheid’ en ‘vrouwelijkheid’? En hoe kijken wij nu aan tegen hun visies op seksualiteit en gender? 

MoesMánia2020

De tentoonsteling De tranen van Eros in het Centraal Museum is onderdeel van MoesMánia2020, de culturele manifestatie die van 6 januari tot en met 24 mei 2020 in Utrecht plaatsvindt om Moesman te eren. 

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Landelijkbeeldende kunst

BASK IT!

Crafts Council Nederland besteedt een jaar (2021) lang aandacht aan de techniek van het mandenvlechten (basketery of driedimensionaal vlechten). In samenwerking met vele partners onderzoeken en belichten we op een hedendaagse manier de technieken van het vlechten (HOW), dragen we de technieken over om te komen tot nieuwe en innovatieve toepassingen (WOW) om de vlechttechniek daarmee toekomstbestendig te maken.

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

FAKE ME HARD

tentoonstelling FAKE ME HARD

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

Monet - Tuinen van verbeelding

Tentoonstelling Tuinen van verbeelding

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

In the Age of Post-Drought

Tentoonstelling over wereldwijde waterproblematiek op Dutch Design Week

Bekijk project