projecten
beeldende kunstLandelijkSchoonhoven

Designed by Nature

Eeuwenlang is de natuur een bron geweest voor zilversmeden. Hoe zou het zijn als je deze dieren, bloemen en planten weer terugzet in de natuur? In de tentoonstelling Designed by Nature kom je op onverwachte plekken zilveren objecten en sieraden uit de natuur tegen. En niet de eerste de beste: verschillende topstukken uit het Rijksmuseum, Gemeentemuseum Den Haag en zilverwerk van het Koninklijk Huis zijn te zien in het Zilvermuseum in Schoonhoven.

  • Turboschelpbeker door Daniel Schilperoort (1607)
  • Nautilus door Tamara van Kekerix (2014)
  • Zilveren doos in de vorm van een zwaan door Huybert van de Berch (1639)
  • Birds door Evert Nijland (2014)

Oude en nieuwe topstukken
In de thema’s aarde, lucht en water wordt de zilveren natuur op verrassende wijze teruggeplaatst in zijn natuurlijke omgeving. Het betreft zilver vanuit de zestiende eeuw tot aan nu. Er is een combinatie te zien tussen “oud zilver” en zilveren stukken die in de laatste decennia zijn gemaakt. 

Zo zijn er spannende combinaties gemaakt zoals de Turboschelpbeker van Daniel Schilperoort (1607) en Nautilus van Tamara van Kekerix (2014). Of een zilveren doos in de vorm van een zwaan, gemaakt door Huybert van de Berch (1639), in combinatie met het object Birds van Evert Nijland (2014).

De tentoonstelling is te bezoeken van 4 oktober 2018 tot en met 10 juni 2019.

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Landelijkbeeldende kunst

BASK IT!

Crafts Council Nederland besteedt een jaar (2021) lang aandacht aan de techniek van het mandenvlechten (basketery of driedimensionaal vlechten). In samenwerking met vele partners onderzoeken en belichten we op een hedendaagse manier de technieken van het vlechten (HOW), dragen we de technieken over om te komen tot nieuwe en innovatieve toepassingen (WOW) om de vlechttechniek daarmee toekomstbestendig te maken.

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

Voices of Fashion

'Voices of Fashion' is een tentoonstelling in het Centraal Museum. De tentoonstelling gaat in op de witte blik waarmee decennialang mode is gepresenteerd, gedragen en verzameld. Op basis van jarenlang onderzoek door zwarte, witte en niet-zwarte personen van kleur, moeten we constateren dat de gevolgen van het koloniale verleden tot op de dag van vandaag doorwerken, óók in de modesystemen. 'Voices of Fashion' neemt je mee in een weinig verteld modeverhaal, met een wervelende vormgeving verzorgd door Afaina de Jong van AFARAI.

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

FAKE ME HARD

tentoonstelling FAKE ME HARD

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

Op de leest van Jan Jansen - 60 jaar schoenen & Dutch Design

In april 2021 opent de tentoonstelling 'Op de leest van Jan Jansen - 60 jaar schoenen en Dutch Design in Museum JAN in Amstelveen. De tentoonstelling toont zes decennia aan iconisch werk van schoenontwerper Jan Jansen samen met het werk van Nederlandse designers. Al meer dan 60 jaar is Jan Jansen een meester in kleurrijk, extravagant en grensverleggend schoenontwerp.

Bekijk project