projecten
natuurLandelijk

DOCU | Drinkbare Maas

De Maas waar je ongefilterd water uit kunt drinken: utopie, of een reëel toekomstbeeld? Met de driedelige documentairereeks Drinkbare Maas treed je als kijker in de voetsporen van ecologe Li An Phoa, die een wandeltocht van 1000 km vanaf de bron tot de monding van de Maas maakt.

De kwaliteit van drinkwater loopt wereldwijd terug. Ook neemt de beschikbaarheid van drinkwater drastisch af. In Nederland worstelen we bovendien voortdurend met te veel of te weinig water in onze rivieren. Urgente redenen voor de 39-jarige bedrijfskundige, filosofe en holistisch ecologe Li An Phoa om zich in te gaan zetten voor een wereld met drinkbare rivieren, want als onze rivieren weer drinkbaar zijn, zijn onze ecosystemen weer in balans.

Li An loopt in de driedelige serie Drinkbare Maas van de bron van de Maas in Frankrijk naar de monding in de Noordzee. Tijdens deze 1000 kilometer lange wandeling vraagt Li An aandacht voor wat haar levensmissie is geworden. 

Structurele oorzaken van vervuiling

Onderweg spreekt Li An met boeren en burgemeesters, vissers en omwonenden, ondernemers en onderzoekers over de kwaliteit van het Maaswater. Dankzij deze tocht besluiten onder andere Franse burgemeesters zich te verenigen in een internationaal netwerk van burgemeesters voor een drinkbare Maas.

Foto: Henk Ganzeboom

Regisseur Thom Verheul en zijn zoon, cameraman Wouter Verheul, volgden Li An Phoa de afgelopen twee jaar op de voet.

Vorig jaar gingen ze samen terug naar plekken langs de Maas om te praten met mensen die werken aan vooral structurele oorzaken van de vervuiling met vooral pesticiden, medicijnresten en de onbekende stoffen die bijna dagelijks aan ons milieu worden toegevoegd.

Kijk Drinkbare Maas

Drinkbare Maas, zondag 22, 29 maart en 5 april om ca. 15.45 uur op NPO2. Herhaling woensdagavond rond 23.55 uur, eveneens op NPO2.

Deel 1. Bron van leven
Deel 2. Een rivier, miljoenen levens
Deel 3. Naar een breder bewustzijn

Cultuurfonds x Drinkbare Maas

De drieluik is met steun van Prins Bernhard Cultuurfonds tot stand gekomen.

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Landelijknatuur

Werkgroep Zeearend Nederland

Onderzoek naar de gedragingen van de zeearend in Nederland

Bekijk project
Landelijknatuur

Plastic Whale Foundation

Projecten vóór plasticvrije wateren

Bekijk project
Landelijknatuur

Beter met planten

Tentoonstelling over medicinale planten

Bekijk project