projecten
beeldende kunstNoord-BrabantDen Bosch

Encounter #6

Kostuumontwerper Joost van Wijmen verzamelt littekens en laat ze naborduren op zijde. De intieme verhalen die erachter zitten worden erbij gedeeld. De verzameling 'Encounter #6' is tot en met 26 mei te zien in de Bibliotheek in Den Bosch. Later dit jaar reist de tentoonstelling nog naar het TextielMuseum en het ziekenhuis in Tilburg.

Joost van Wijmen
Joost van Wijmen werkt als zelfstandig kostuumontwerper, is onderzoeker bij het lectoraat Performatieve Maakprocessen en vakdocent bij de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Daarnaast werkt hij sinds 2013 als ontwerper/onderzoeker aan ENCOUNTER, waarin hij door middel van geënsceneerde fysieke ontmoetingen onderzoekt hoe ons lichaam tijdens ons leven verandert en welke impact deze verandering heeft op ons leven.

ENCOUNTER
“In mijn werk als kostuumontwerper meet ik lichamen op of pas ik kleding aan. Daarbij raak ik anderen aan. Dit intieme moment vormde het uitgangspunt van mijn praktijkgerichte onderzoeksproject ENCOUNTER. Hierin staat de aanraking niet meer ten dienste van een toegepast ontwerpproces, maar is het het beginpunt van een analyse naar de relatie tussen mensen aan de hand van een fysieke ervaring.”

ENCOUNTER #6
De afgelopen jaren verzamelde Joost van Wijmen littekens en de intieme verhalen die erachter zitten. De littekens liet hij vervolgens naborduren op zijde en de verhalen zijn gedocumenteerd. De tentoonstelling onthult deze verhalen en legt tegelijkertijd universele thema’s bloot, zoals als intimiteit, privacy, kwetsbaarheid, nabijheid, ontmoeten en gezien worden.

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Noord-Brabantbeeldende kunst

The Ghosts of Sunday Morning

Ode aan de vakmensen van het Europees Keramisch Werkcentrum

Bekijk project
Noord-Brabantbeeldende kunst

Stijlparade

Te zien in Park Mien Ruys: de Stijlparade. Ter ere van '100 jaar De Stijl' zindert het park van de activiteiten, met o.a. de openluchttentoonstelling 'Zitten is een Werkwoord'.

Bekijk project
Zeelandbeeldende kunst

Kunstroute 'The Future Has Many Histories'

Stichting Bewaerschole start medio juli 2021 met een nieuw tweeënhalf jarig programma ‘The Future Has Many Histories’.

Bekijk project
Groningenbeeldende kunst

Stichting Museum Stad Appingedam

Vanaf 15 augustus tot en met 15 november is een bijzonder tentoonstellingsproject te zien in Eemsdelta. Sinds 1 januari 2021 zijn de gemeenten Appingedam, Delfzijl en Loppersum gefuseerd tot de gemeente Eemsdelta. Drie musea uit deze voormalige gemeenten willen de bezoekers kennis laten maken met het rijke culturele erfgoed door middel van schilderijen van onder andere de Groninger kunstkring De Ploeg.

Bekijk project