projecten
beeldende kunstNoord-BrabantDen Bosch

Encounter #6

Kostuumontwerper Joost van Wijmen verzamelt littekens en laat ze naborduren op zijde. De intieme verhalen die erachter zitten worden erbij gedeeld. De verzameling 'Encounter #6' is tot en met 26 mei te zien in de Bibliotheek in Den Bosch. Later dit jaar reist de tentoonstelling nog naar het TextielMuseum en het ziekenhuis in Tilburg.

Joost van Wijmen
Joost van Wijmen werkt als zelfstandig kostuumontwerper, is onderzoeker bij het lectoraat Performatieve Maakprocessen en vakdocent bij de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Daarnaast werkt hij sinds 2013 als ontwerper/onderzoeker aan ENCOUNTER, waarin hij door middel van geënsceneerde fysieke ontmoetingen onderzoekt hoe ons lichaam tijdens ons leven verandert en welke impact deze verandering heeft op ons leven.

ENCOUNTER
“In mijn werk als kostuumontwerper meet ik lichamen op of pas ik kleding aan. Daarbij raak ik anderen aan. Dit intieme moment vormde het uitgangspunt van mijn praktijkgerichte onderzoeksproject ENCOUNTER. Hierin staat de aanraking niet meer ten dienste van een toegepast ontwerpproces, maar is het het beginpunt van een analyse naar de relatie tussen mensen aan de hand van een fysieke ervaring.”

ENCOUNTER #6
De afgelopen jaren verzamelde Joost van Wijmen littekens en de intieme verhalen die erachter zitten. De littekens liet hij vervolgens naborduren op zijde en de verhalen zijn gedocumenteerd. De tentoonstelling onthult deze verhalen en legt tegelijkertijd universele thema’s bloot, zoals als intimiteit, privacy, kwetsbaarheid, nabijheid, ontmoeten en gezien worden.

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Noord-Brabantbeeldende kunst

The Ghosts of Sunday Morning

Ode aan de vakmensen van het Europees Keramisch Werkcentrum

Bekijk project
Noord-Brabantbeeldende kunst

Stijlparade

Te zien in Park Mien Ruys: de Stijlparade. Ter ere van '100 jaar De Stijl' zindert het park van de activiteiten, met o.a. de openluchttentoonstelling 'Zitten is een Werkwoord'.

Bekijk project
beeldende kunst

Tentoonstelling 'Hockney's Eye'

Teylers Museum staat in het teken van het werk van David Hockney, een van de bekendste en meest geliefde kunstenaars van dit moment. In Hockney’s Eye worden Hockneys tekeningen, schilderijen en fotografische en digitale werken niet alleen in de tentoonstellingszaal getoond, maar ook geïntegreerd in de historische zalen van het museum. Maak kennis met Hockneys eigenzinnige theorieën over perspectief en het gebruik van optische hulpmiddelen. Ontdek hoe hij hiermee experimenteert en kijk door zijn ogen naar het werk van oude meesters.

Bekijk project
beeldende kunst

STRP Festival 2022 - The Art of Listening

Van 13 t/m 16 april 2023 duikt STRP Festival dieper in het thema 'The Art of Listening'. In een wereld waar de schreeuw overheerst en stilte een schaars goed is geworden, vraagt STRP zich af hoe we de kunst van het luisteren kunnen herwaarderen en terugwinnen. Hoe zou een omgeving voor actief en empathisch luisteren eruitzien

Bekijk project