projecten
theater, dans en filmLandelijkGroningenGroningen

Gas, het verhaal van een vluchtige bodemschat

In de locatietheatervoorstelling van Toneelgroep Jan Vos wordt aan de hand van een nieuwe tekst van Tjeerd Bischoff de geschiedenis van de aardgaswinning beschreven. Daaraan parallel loopt het leven van de familie Boelens. Speciaal voor deze productie wordt midden in het aardbevingsgebied een mobiel theater gebouwd. Tussen 17 oktober en 23 november staat het theater in Ten Boer, van 30 november tot 30 december speelt de voorstelling in Zuidlaren.

Het verhaal
In drie episoden wordt het verhaal verteld van de gaswinning in de afgelopen zestig jaar. Het stuk start in de jaren 60, als het eerste gas jubelend wordt afgefakkeld en harten en huizen verwarmd, en eindigt in het heden, waarin men de gaskraan zo snel mogelijk wil dichtdraaien en met angst en beven wacht op de volgende klap.

Landelijk
Na de voorstellingen in het noorden reist het gezelschap met dit theater naar Den Haag omdat daar de beslissingen omtrent gaswinning worden genomen. Daarnaast staat de groep in Alkmaar en Twente, aangezien hier de bodem ook in beweging is gekomen.

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Groningentheater, dans en film

Jacques J. - De Musical

De musical over een kleine jongen uit Groningen, die een groot man werd in Nederland.

Bekijk project
Landelijktheater, dans en film

IDFA on Stage

Vier documentaires mét podiumkunst

Bekijk project
Landelijktheater, dans en film

Kill all kids

iona&rineke in coproductie met Orkater

Bekijk project
Landelijktheater, dans en film

VR Days

Nieuwste ontwikkelingen in Virtual, Augmented en Mixed Reality

Bekijk project