projecten
beeldende kunstLandelijkOverijsselZwolle

Giacometti-Chadwick, Facing Fear

De beelden van Alberto Giacometti (1901-1966) en Lynn Chadwick (1914-2003) belichamen de toestand van ontluistering en angst in Europa tijdens de jaren van de Koude Oorlog. Met deze twee kunstenaars nam de beeldhouwkunst definitief afscheid van de vooroorlogse romantiek en esthetiek, om met beide benen te landen in de rauwe realiteit. Terwijl Giacometti de mens terugbracht tot zijn meest kernachtige verschijning, zonder enige opsmuk, creëerde Chadwick zijn krachtige oerbeelden van mens en dier. Museum de Fundatie in Zwolle presenteert van 22 september 2018 tot en met 6 januari 2019 de tentoonstelling Giacometti-Chadwick, Facing Fear


Ontmoeting

Voor het eerst is het werk van Giacometti en Chadwick zo nadrukkelijk samengebracht. De wegen van Giacometti en Chadwick kruisten elkaar in 1956. In dat jaar won Chadwick de Grand Prix of Sculpture op de Biënnale van Venetië. De Brit was de jongste kunstenaar ooit die deze prijs ten deel viel en pas zes jaar actief als beeldhouwer. De dertien jaar oudere Giacometti, al een grootheid in Parijs en de gedoodverfde favoriet, had het nakijken. 

Belangrijker dan de toekenning aan de een of aan de ander – Giacometti won alsnog in 1962 – is het feit dat uitgerekend deze twee beeldhouwers voor de prijs in aanmerking kwamen. Beide kunstenaars gaven, elk op zijn eigen wijze, vorm aan de fundamentele angst die het dagelijks leven in Europa in de jaren vijftig en zestig beheerste, namelijk die van een wereldwijde nucleaire catastrofe en de eindtijd van de menselijke beschaving.

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Overijsselbeeldende kunst

IJsselbiënnale

Internationale kunstroute langs de IJssel van Doesburg tot Kampen. Tot en met 24 september 2017.

Bekijk project
Overijsseltheater, dans en film

Klassieke muziekpaniek

Rijk gevuld familietheaterconcert onder leiding van Rik Elings

Bekijk project
Overijsseltheater, dans en film

STORK!

Het theaterstuk laat Hengelo een stuk geschiedenis herbeleven.

Bekijk project
Overijsselmuziek

CLASSSH

Frisse klassieke concertbelevingen, een clash tussen traditie en beleving van nu.

Bekijk project