projecten
beeldende kunstLandelijkDen Haag

Glans en Geluk

Kunst uit de wereld van de Islam.

Ornamentiek 
Aan de handvan zo’n 300 voorwerpen presenteert de tentoonstellingGlans en Gelukde verbluffende ornamentiekvan islamitische kunst uit deperiode 900-1900: vloeiende kalligrafie, weelderige bloemenpracht, geometrische sterpatronen, oneindige arabesken, levensechte vogels en vissen. 

Literaire, culinaire, muzikale omlijsting
Het is een tentoonstelling vol pracht en praal, waarbij de nadruk ligt op het ornamentele karakter van islamitische kunst en de verhalen over cultuur, traditie en ambacht. Schrijvers, koks en musici brengen een ode aan het zintuiglijke karakter van de objecten uit de collectie van het museum. Zij hebben zich laten inspireren tot een literaire tekst, recept of muziekstuk, en dat wordt getoond in het uitgebreide randprogramma.

Kleurboek
De oude ambachtslieden uit de wereld van de islam waren meesters in kleurrijke versieringskunst. Het Gemeentemuseum selecteerde 31 bijzondere stukken uit de eigen collectie islamitische kunst en maakte er in samenwerking met uitgeverij Leopold kleurplaten van. De patronen en motieven zijn soms complex, veelal eeuwen oud, maar ogen tijdloos én lenen zich uitstekend voor een kleurboek voor jong en oud.

Ga mee met Cultuurfonds!
Speciaal voor donateurs houdt conservator Suzanne Lambooy op donderdag 24 januari een lezing en rondleiding over de tentoonstelling Glans en Geluk in het Gemeentemuseum Den Haag.

Project gesteund door:

Fonds ZOZ

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Landelijkbeeldende kunst

Nieuw Evoluon: expo RetroFuture

Next Nature presenteert met de tentoonstelling 'RetroFuture' ideeën, ervaringen, wetenschap, kennis, kunst en fictie over de toekomst van gisteren: hoe dacht men vroeger dat de toekomst - ons heden - er uit zou zien? Welke toekomstideeën hebben onze maatschappij vormgegeven of juist in de problemen gebracht? RetroFuture is de eerste tentoonstelling over de toekomst van gisteren; met kunst, vormgeving, film, theorie, wetenschap en science fiction voor iedereen die zich bezighoudt met de dag van morgen. RetroFuture wordt de openingstentoonstelling voor het iconische Evoluon in Eindhoven, dat in de herfst van 2022 haar deuren weer opent voor een groot en breed publiek.

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

Podcast Kunst is Lang

De gratis podcast Kunst is Lang is een samenwerking tussen online kunstmagazine Mister Motley en kunstjournalist Luuk Heezen, ontstaan vanuit de behoefte aan een gesprek over hedendaagse Nederlandse beeldende kunst dat zowel toegankelijk als inhoudelijk is. Je hoort elke week een uitgebreid gesprek met een kunstenaar over het laatste werk, inspiratiebronnen en drijfveren. Mét diepgang, maar zonder ingewikkeld jargon.

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

State of Fashion

State of Fashion 2022 I Ways of Caring is een 5-weken lange modebiënnale, gericht op het herstel van verbroken verbanden in de modewereld.

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

Tentoonstelling Come Alive

COME ALIVE (CA) is een tentoonstelling van Stichting Niet Normaal INT in Muntgebouw Utrecht van juni tot en met31 juli 2022, met installaties, dans, films, games, geur, sound en performances. De tentoonstelling gaat over erotiek als levenskracht en hoe dit ons kan helpen om in tijden van bestaansonzekerheid opnieuw contact te maken met onszelf en anderen.

Bekijk project