projecten
monumentenzorgLandelijkAmsterdam

Het Huis met de Hoofden

Het huis met de Hoofden is in 1622 door Hendrick de Keyser ontworpen. Het huis dankt de naam aan de bustes van zes Romeinse goden die op de gevel werden geplaatst.

Het rijksmonument werd in 2006 door de gemeente Amsterdam verkocht aan zakenman en boekenverzamelaar Joost R. Ritman. Hij droeg het samen met zijn Bibliotheca Philosophica Hermetica, een verzameling van 25.000 boeken op het gebied van filosofie en mystiek, over aan Stichting Het Wereldhart,  een culturele ANBI. Het huis biedt  sinds november 2017 onderdak aan de Ambassade van de Vrije Geest, een ontmoetingsplaats en museum- bibliotheek.

Het herstel van de gevels en de ornamenten was noodzakelijk. De dakkapellen, de kozijnen, het voeg -en metselwerk, het schilderwerk, het stucwerk en bijzondere gevelelementen zoals de gekleurde wereldbol op de topgevel, het natuur- en kunststeen, wapenschilden op de poort, de stoep en het bordes en de reconstructie van de oorspronkelijke lantaarn van het pand - alles is onder handen genomen.

Meer projecten

Landelijkmonumentenzorg

Podcastserie ‘Moestuinen met historische wortels’

Door het hele land krijgen historische moestuinen bij kastelen en buitenplaatsen een nieuw leven: van een middeleeuwse kruidentuin, een warmoeshof tot een moderne zelfoogstmoestuin. Schrijfster Josephine Rombouts duikt in deze serie van tien podcasts in de geschiedenis van deze oude tuinen. De luisteraar maakt kennis met uiteenlopende moestuinen verspreid over Nederland en ontmoet gepassioneerde vrijwilligers, vakkundige tuinbazen en bevlogen eigenaren. Zij vertellen over vergeten groenten en kruiden, oude tuintechnieken, biodiversiteit en de moestuin als verbindende plek voor jong en oud. Geniet na het luisteren extra van uw eigen bezoek aan de moestuinen!

Bekijk project
Landelijkmonumentenzorg

Stoomhijskraan Schelde 38

De Stoomhijskraan Schelde 28 is ontworpen, gebouwd en gebruikt door Kon. Maatschappij De Schelde te Vlissingen. De kraan werd speciaal voor werk op het industrie-spooremplacement van de werf gebouwd in 1946. Samen met de zusterkraan Schelde 39 heeft zij tot in 1970 dienstgedaan. Het ontwerp is van Ir. Mulock Houwer, ingenieur en later directeur van De Schelde.

Bekijk project
Landelijkmonumentenzorg

Bruynzeelwoningen in Suriname

Een publicatie met bijbehorende website over de Bruynzeelwoningen in Suriname door Karolien Janssens en Marte Wierenga. Het betreft de bewerking van Janssens’ masterscriptie tot handelseditie. Fabrikant Willem Bruynzeel richtte in 1947 de houtverwerkingsfabriek Bruynzeel Suriname Houtmaatschappij op. Toen in de jaren 50 de woningnood groot was en de houtfabriek naar een toepassing voor zijn houtrestanten zocht, waren de Bruynzeelwoningen een oplossing. Deze als bouwpakket geleverde woningen waren gedurende 40 jaar een groot succes en Bruynzeel zou een belangrijke werkgever in Suriname worden. Met dit boek willen de auteurs deze bijzondere geschiedenis vastleggen.

Bekijk project
Landelijkmonumentenzorg

De Hollandsche Manege

Restauratie van de stadsmanege aan het Vondelpark.

Bekijk project