projecten
geschiedenis & letterenLandelijk

Het Mooie Kinderboekenfestival 2022

Ieder jaar verschijnen er veel nieuwe kinderboeken, die zich afspelen in spannende, grappige, interessante of geheimzinnige werelden. Een zorgvuldig samengestelde selectie van deze mooie kinderboeken komt jaarlijks tot leven tijdens Het Mooie Kinderboekenfestival.  

De ontdekkingsreis langs de mooiste kinderboeken voert bezoekers door alle hoeken, zalen en gangen van de festivallocaties, zowel binnen als buiten. Op het festival word je ondergedompeld in de fantasiewerelden uit mooie kinderboeken. Je kunt kiezen uit verschillende routes, voor kinderen van 4 t/m 6 jaar en voor kinderen van 7 t/m 10 jaar.  Het Mooie Kinderboekenfestival vindt plaats op 26 mei, 12 en 19 juni in Amsterdam, Nijmegen en Den Bosch. Tickets zijn vanaf 5 april te koop via kinderboekenfestival.nl.

Houd de Instagram van het festival in de gaten voor het laatste nieuws en kijkjes achter de schermen!

'Een zee van liefde'

Een van de boeken die centraal staat tijdens het festival is het prachtige prentenboek Een zee van liefde van Pieter Gaudesaboos. In dit hartverwarmende boek, dat onlangs bekroond werd met zowel de jury- als de publieksprijs van de Boon Literatuurpijs, wordt het gevoel voor een eerste liefde beeldend, warm én eenvoudig uitgelegd, zonder dat het zoetsappig wordt.

In ‘Een zee van liefde’ is Pinguïn onderweg naar het huis van zijn vriend Beer. Hij zeult een koffer, een lantaarn en een groot geheim met zich mee. Zo groot, dat hij het liefst meteen terug naar huis wil. Omdat hij weet dat alles gaat veranderen, zodra Beer zijn geheim weet. Toch trekt hij de stoute schoenen aan, belt aan en bekent beer dat hij verliefd op hem is. Waarop Beer in lachen uitbarst. Want ze verschillen toch veel te veel van elkaar? In plaats van af te druipen, besluit Pinguïn een tijdje bij Beer te blijven, om te kijken of zijn verliefdheid misschien vanzelf overgaat, of dat Beer wellicht hetzelfde tintelende gevoel van binnen gaat krijgen...‘

Geschiedenis & Letteren

Het project wordt ondersteund vanuit de afdeling Geschiedenis & Letteren.  Het Cultuurfonds ondersteunt projecten over de geschiedenis van Nederland en over de Nederlandse taal en letterkunde. Het gaat dan bijvoorbeeld om tentoonstellingen, educatieve projecten, manifestaties, biografieën of onderzoek en archivering. Kijk op onze pagina van het werkterrein van Geschiedenis & Letteren voor meer informatie, projecten en doe je aanvraag op het gebied van Geschiedenis & Letteren.

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Landelijktheater, dans en film

Als het anders loopt

Als het anders loopt (10+) is een multidisciplinaire muziektheatervoorstelling over een wachtkamer waar niemand wil zijn. Waar de muren bewegen, mensen wankelen en tóch sterk blijven. Over verdwalen in het medische circuit en wat dat betekent voor zieken. Een beeldende voorstelling bijna zonder gesproken tekst. In Als het anders loopt werkt het Groningse jeugdtheatergezelschap Het Houten Huis samen met Plan d- en dansgezelschap Club Guy and Roni.

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

De Kunstenaar Digitaal in de Klas: Seksualiteit

In het onderwijs is seksualiteit een onderbelicht thema, maar absoluut niet onbelangrijk. Docenten vinden het vaak een lastig onderwerp om aan te snijden en weten niet waar ze moeten starten. Het digitale educatieproject "De Kunstenaar Digitaal in de Klas: Seksualiteit" helpt hierbij. Het educatieproject biedt docenten handvatten. Door leerlingen samen met kunstenaars het onderwerp seksualiteit te laten onderzoeken wordt dit een bespreekbaar thema en ervaren leerlingen de diversiteit van seksualiteit in hun eigen klas.

Bekijk project
Landelijkgeschiedenis & letteren

De zure stad - Een biografie van tafelzuur in Amsterdam

Deze biografie van het welbekende tafelzuur in Amsterdam schetst de geschiedenis en het verhaal van het Amsterdamse zuur. De zure stad is een visuele biografie van een wijk, haar bewoners en een eetcultuur. Door middel van ruim vierhonderd sprekende archiefbeelden laat het zien hoe het zuur bepalend is geweest voor de culturele identiteit van Amsterdam. De augurken, uitjes en haringen schilderen de geschiedenis en de ontwikkeling van de stad Amsterdam.

Bekijk project
Landelijkgeschiedenis & letteren

De Jurk en het Scheepswrak

In 2014 wordt in een scheepswrak voor de kust van Texel door amateurduikers de schat van de eeuw gevonden: een schitterende verzameling persoonlijke voorwerpen uit de 17e eeuw: boeken, jurken, kaftans, een make-up tafel met inhoud en tal van exotische handelswaar. In de podcast en interactieve duik genaamd 'De Jurk en het Scheepswrak' wordt het wrak en het wetenschappelijk onderzoek naar de vondsten toegankelijk maken voor een groot publiek. In de interactive kan door de gebruiker naar de bodem van de Waddenzee gedoken worden om de vondsten te ontdekken. In de podcast worden de verschillende theorieën over de eigenaar van de jurk en de overige vondsten als in een wetenschapsdetective onderzocht. Komen de wetenschappers erachter? De podcast en de interactieve duik worden ondersteund door de gelijknamige tv-serie die op NPO2 wordt uitgezonden.

Bekijk project