projecten
theater, dans en filmLandelijk

Theater: Jihad van Liefde

‘Jihad van Liefde’ is een rauwe, muzikale en inspirerende voorstelling gebaseerd op het gelijknamige verhaal van Mohamed El Bachiri, die in 2016 zijn vrouw verloor bij de terreuraanslag in de Brusselse metro. David van Reybrouck tekende zijn verhaal op.

‘Jihad van Liefde’ is een muzikaal verhaal, gebaseerd op het gelijknamige boek. David Van Reybrouck tekende daarin het aangrijpende verhaal op van Mohamed El Bachiri. Deze metrochauffeur uit het Belgische Molenbeek verloor zijn grote liefde en moeder van zijn drie kinderen bij de terreuraanslag in de Brusselse metro op 22 maart 2016. De theatervoorstelling gaat op zondag 1 maart in première in Theater de Meervaart in Amsterdam.

Als Marokkaan en moslim was hij in de ogen van sommigen een potentiële dader, maar hij liet zich niet meeslepen door de orkaan van meningen en mediageweld die direct na de tragedie volgde. Beluister El Bachiri's verhaal in de TedTalk hieronder.

Het indrukwekkende boek en zijn inspirerende en hoopvolle oproep tot medemenselijkheid op televisie gaven uitdrukking aan zijn liefde, verdriet en veerkracht.

Theater

De Vlaamse theatermaakster en –schrijfster Sarah Ringoet bewerkte dit belangwekkende boek voor toneel. Acteur Mohammed Azaay speelt, begeleid door het Amsterdams Andalusisch Orkest, een gewone man die – getroffen door het noodlot – zichzelf tot een haast bovenmenselijke gedachte dwingt. Een man die haat bestrijdt met liefde en menselijk blijft terwijl hem iets onmenselijks is aangedaan. Een bijzonder verhaal over liefde, pijn en verzoening.

Jihad van Liefde is van februari tot en met mei 2020 te zien door het hele land. De complete speellijst staat op jihadvanliefde.nl


Project gesteund door:

Jeltje Uilenberg-Bokma Fonds

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Landelijktheater, dans en film

Dansproductie 'Father Figure'

Begin 2022 presenteert Lloydscompany de dansproductie Father Figure, het vervolg op de dansvoorstelling Father Father, waarmee danser Lloyd Marengo in 2012 tourde langs zalen en festivals in Nederland, Zweden, Frankrijk, Engeland en Duitsland.

Bekijk project
Landelijktheater, dans en film

Diversity in bureaucracy

multidisciplinair project 'Diversity in bureaucracy'

Bekijk project
Landelijktheater, dans en film

Livestream GRIMM | Waar hiphop en ballet elkaar ontmoeten

Bekijk project
Landelijktheater, dans en film

Stil of ik schiet

Een knallende voorstelling die volle hoofden leegt

Bekijk project