projecten
beeldende kunstLandelijkLeiden

Jonge Rembrandt - Rising Star

Ontdek en herken de wereldberoemde Rembrandt in zijn vroegste werk. Zijn lef en potentie zie je in de tentoonstelling 'Jonge Rembrandt - Rising Star' in het (vernieuwde!) Museum De Lakenhal in Leiden van 2 november tot en met 9 februari 2020.

Jonge Rembrandt
Het publiek kijkt over de schouders van de jonge schilder mee en ziet hoe zijn talent tot bloei kwam. Werken die de inmiddels wereldberoemde meester op Leidse bodem maakte, keren na bijna 400 jaar terug naar zijn geboortestad. De tentoonstelling omvat ongeveer 40 schilderijen, 70 etsen en 10 tekeningen. Naast werk van Rembrandt zal er ook werk te zien zijn van onder andere Lievens, Lastman en Van Swanenburg. De tentoonstelling komt tot stand in samenwerking met het Ashmolean Museum in Oxford, een van de belangrijkste musea in het Verenigd Koninkrijk.

Uitzonderlijk talent
De tentoonstelling laat zien hoe het uitzonderlijke talent van Rembrandt zich in de periode van 1624 tot 1634 ontwikkelde. De spectaculaire, pijlsnelle groei van dat talent is in die eerste tien jaren van zijn kunstenaarschap van werk tot werk af te lezen. Nooit koos hij voor reeds bewandelde paden en steeds zocht hij onvermoeibaar naar nieuwe inzichten en mogelijkheden. Hij was een rasechte verkenner en vernieuwer. In deze eerste tien jaren legde Rembrandt het fundament voor zijn latere werk. Dat fundament leidde tot Rembrandts grote roem en droeg in hoge mate bij aan het karakter van de Nederlandse schilderkunst in de zeventiende eeuw.

Heropening museum
De tentoonstelling is te zien in de gloednieuwe tentoonstellingszalen van Museum De Lakenhal. Na een periode van zorgvuldige restauratie en uitbreiding met een nieuwe vleugel, heeft Museum De Lakenhal in het voorjaar van 2019 haar deuren weer geopend voor publiek. Meer informatie over het gebouw, en de restauratie & uitbreiding.

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Landelijkbeeldende kunst

De Tranen van Eros: Moesman, surrealisme en de seksen

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

Monet - Tuinen van verbeelding

Tentoonstelling Tuinen van verbeelding

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

In the Age of Post-Drought

Tentoonstelling over wereldwijde waterproblematiek op Dutch Design Week

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

Dag van de Tentoonstelling

Uitreiking Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs en tentoonstelling ‘Monet – Tuinen van verbeelding’

Bekijk project