projecten
monumentenzorgGelderlandApeldoorn

Kroonluchters voor Grote Kerk Apeldoorn

Ter ere van het 125-jarig bestaan van de Apeldoornse kerk worden de oude kroonluchters opnieuw gemaakt. Op 16 september worden de kroonluchters feestelijk onthuld.

In de jaren 50 zijn de kroonluchters verdwenen toen de kerk werd gemoderniseerd. Eind twintigste eeuw werd de kerk grondig gerestaureerd en weer in de oude staat hersteld. Alleen voor het herstellen van de oude verlichting was geen budget meer. 

Op oude zwart-wit foto's uit begin twintigste eeuw zijn de rijk versierde oude kroonluchters te zien. De meest bijzondere foto is er één waarop koningin Wilhelmina in de koninginnenbank in de Apeldoornse kerk zit. Lichtarchitect Henk Oostenbrugge maakte met zijn team tekeningen van de oude foto's en op basis daarvan konden de nieuwe kroonluchters gemaakt worden.

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Landelijkmonumentenzorg

Sporen van Smaragd

150 jaar geleden reed de eerste trein in Indonesië tussen de havenstad Semarang en Tangoeng op Java. Aanleiding voor het Spoorwegmuseum om met de tentoonstelling 'Sporen van Smaragd' in te gaan op de rijke historie van de Indonesische spoorwegen.

Bekijk project
Landelijkmonumentenzorg

Kantine Walhalla

Theaterzaal in Rotterdam

Bekijk project
Landelijkmonumentenzorg

Vuurtoren Workum

Restauratie van Fries monument 'het Toarntsje'

Bekijk project
Landelijkmonumentenzorg

Zoeken naar de heldere lijn

Biografie van tuinarchitecte Mien Ruys, grand old lady van de Nederlandse tuincultuur

Bekijk project