projecten
beeldende kunstLandelijkMaastricht

Meester van Elsloo

Wie is de Meester van Elsloo? Uit nieuw onderzoek blijkt dat hij geen grijpbaar persoon is, maar eerder een verzameling eenlingen, die elkaar in de late middeleeuwen inspireerden langs de oevers van de Maas. Meer dan vijftig sculpturen vormen samen tot 16 juni 2019 de tentoonstelling 'Meester van Elsloo' in het Bonnefantenmuseum in Maastricht. Onder andere het Louvre en het Victoria & Albert Museum, maar ook vele kerken uit de euregio hebben hun beelden uitgeleend.  

"Meester van Elsloo"
Aan het einde van de middeleeuwen bestond in en rondom de huidige provincie Limburg een levendige productie van houtsculptuur. Helaas is meestal onbekend wie deze beelden besteld of gemaakt heeft. Wel is duidelijk dat de makers, of beter ateliers, van zeer hoge kwaliteit waren. Om toch enig houvast te krijgen werden de beeldhouwers van een 'noodnaam' voorzien, en veruit de bekendste daarvan is de zogenaamde "Meester van Elsloo". 

Verzamelnaam
Nog maar enkele jaren geleden – het oeuvre van de Meester van Elsloo was inmiddels gegroeid tot ongeveer 200 werken – werd in het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) in Brussel een intensief onderzoek uitgevoerd naar de ongeveer 70 Elsloo-werken in Belgisch bezit. De onderzoekers werden het erover eens dat we niet moeten zoeken naar één grote meester, maar eerder naar verschillende kleinere werkplaatsen op meerdere plekken. In de tentoonstelling vormen de meer dan vijftig eenlingen nu samen één grote verzameling.

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Landelijkbeeldende kunst

Maker Faire Eindhoven

Festival voor digitale doe-het-zelvers

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

ARTtube in de klas

Een online museaal platform speciaal voor het voortgezet onderwijs

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

Barbara Nanning - Eeuwige Beweging

Monografie na 40 jaar kunstenaarschap

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

CODA Paper Art

Kunst van en op papier in Apeldoorn

Bekijk project