projecten
beeldende kunstLandelijk

Monet - Tuinen van verbeelding

Wie kent ze niet: de wereldberoemde waterlelies van Claude Monet? De laatste grote tentoonstelling over Monet in Nederland is alweer 30 jaar geleden. Hoog tijd dus, voor een groots eerbetoon in Kunstmuseum Den Haag.  

Claude Monet: Waterlelies (1916-1919, olieverf op doek, 150 x 197 cm). Foto: Musée Marmottan

In Monet - Tuinen Van Verbeelding zijn veertig topstukken bijeengebracht in Kunstmuseum Den Haag. Een groot deel van de beroemde 'tuinen' is nog nooit in Nederland te zien geweest. Monet schilderde ze ter voorbereiding op zijn meesterwerk: de Grandes Décorations.

Creatie van een paradijs
De 'tuinen' zijn geschilderd naar het voorbeeld van Monets eigen tuin in Giverny, waar de schilder in 1883 naartoe verhuist op tweeënveertig-jarige leeftijd. In dit kleine dorp onder de rook van Vernon zal hij tot aan zijn dood in 1926 blijven wonen.

Monet legt twee tuinen aan: een bloementuin en een watertuin met een waterlelievijver, waarbij hij zich laat inspireren door de traditionele Japanse tuin. Hij kiest voor exotische planten als bamboe, waterlelies en blauweregen. Boven het smalle deel van zijn vijver plaatst hij een karakteristieke Japanse brug.

In Giverny sluit Monet zich steeds meer af van de buitenwereld en stort zich op het verbeelden van zijn tuin. Tussen 1883 tot 1926 schildert hij honderden keren de reflecties op zijn waterlelievijver.

Artistieke ontwikkeling
In het begin staan de schilderijen in de traditie van het impressionisme, maar langzamerhand schildert Monet steeds expressiever.

Niet langer richt hij zich op het impressionistische weergeven van het vluchtige moment; Monets dromerige verbeeldingen van zijn tuin ademen een sfeer van tijdloosheid. Het zal een van Monets' meest productieve periodes uit zijn leven worden.

Grandes Décorations
Nadat zijn echtgenote Alice in 1911 sterft en Monet het jaar daarop last krijgt van staar, stopt hij met werken. Maar na een lange pauze pakt hij in 1914 zijn schilderspalet weer op. Aangemoedigd door zijn vriend en politicus Georges Clémenceau en zijn stief- en schoondochter Blanche Hoschedé-Monet begint de inmiddels 74-jarige kunstenaar aan zijn laatste en grootste meesterwerk: de Grandes Décorations

Monet heeft een enorme installatie voor ogen. Het liefst wil hij daarmee alle wanden van een zaal decoreren, zodat bezoekers zich in een ‘bloemenaquarium’ wanen. Uiteindelijk moet het geheel een geschenk worden aan het Franse volk, ter ere van het einde van de Eerste Wereldoorlog.

Radicale schilderstrant
In zijn zoektocht naar het perfecte ensemble schildert Monet honderden doeken. Hij experimenteert met formaat, kleur, materiaal en techniek. Koos hij bewust voor de verregaande vereenvoudiging en vergroving van contouren en kleuren, of hing zijn radicale schildertrant samen met zijn sterk verminderde zicht? Deze vraag wordt in een tentoonstellingsrecensie van het NRC opgeworpen.

Gedurende de jaren voegt hij werken aan de serie toe, terwijl hij anderen uit onvrede vernietigt. Loslaten kan hij niet. Monet blijft de schenking van zijn werk aan het Musée de l’Orangerie steeds uitstellen, omdat hij geen afstand van de doeken wil doen. Hij blijft schilderen tot aan zijn dood. Pas na zijn overlijden worden zijn Grandes Décorations in het huidige Musée de l’Orangerie geïnstalleerd.

Monet - Tuinen van verbeelding is t/m 2 februari te zien in Kunstmuseum Den Haag.

Meer info?  https://www.kunstmuseum.nl/en

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Landelijkbeeldende kunst

BASK IT!

Crafts Council Nederland besteedt een jaar (2021) lang aandacht aan de techniek van het mandenvlechten (basketery of driedimensionaal vlechten). In samenwerking met vele partners onderzoeken en belichten we op een hedendaagse manier de technieken van het vlechten (HOW), dragen we de technieken over om te komen tot nieuwe en innovatieve toepassingen (WOW) om de vlechttechniek daarmee toekomstbestendig te maken.

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

FAKE ME HARD

tentoonstelling FAKE ME HARD

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

De Tranen van Eros: Moesman, surrealisme en de seksen

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

In the Age of Post-Drought

Tentoonstelling over wereldwijde waterproblematiek op Dutch Design Week

Bekijk project