projecten
beeldende kunstLandelijkRotterdam

nederland ⇄ bauhaus – pioniers van een nieuwe wereld

Ter gelegenheid van 100 jaar Bauhaus worden de banden en wederzijdse beïnvloeding tussen Nederland en het Bauhaus voor het voetlicht gebracht. De tentoonstelling in het Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam bestaat uit 800 objecten en kunstwerken, een interactieve, digitale rondleiding en een boek met twintig essays, en is te zien van 9 februari 2019 tot en met 26 mei 2019.

Bauhaus
Dromen van een nieuwe wereld en zoeken naar eenvoud en functionaliteit behoren tot de beginselen van het Bauhaus. In 1919 sticht architect Walter Gropius in het Duitse Weimar de revolutionaire academie voor architecten, kunstenaars en industrieel ontwerpers. In een tijd dat alleen een kleine bovenlaag zich kostbare en door kunstenaars vormgegeven producten kan permitteren, werkt het Bauhaus vanuit het ideaal om een mooi en functioneel design voor iedereen bereikbaar te maken. 

Nederlandse invloeden
Al vóór de oprichting zijn H.P. Berlage, Mathieu Lauweriks en Johan Thorn Prikker lid van de Deutsche Werkbund (opgericht in 1907). De grensverleggende opvattingen van deze organisatie over de samenwerking tussen kunstenaars, architecten en de industrie vormen een belangrijke inspiratiebron voor het Bauhaus. De Stijl, het tijdschrift van o.a. Theo van Doesburg, Piet Mondriaan, Gerrit Rietveld en J.J.P Oud wordt door alle docenten en studenten aan het Bauhaus gelezen. Onder invloed van deze kunstenaars evolueert het Bauhaus in korte tijd van het expressionisme naar het modernisme.

Interactieve Bauhaus-app
Om het Nederland Bauhaus-netwerk zichtbaar te maken bezoek je de tentoonstelling met een speciale Bauhaus-app. In één oogopslag zie je hoe en waar de nieuwe denkbeelden door kunstenaars, architecten en ontwerpers met elkaar worden uitgewisseld. Je volgt de pioniers langs belangrijke knooppunten - de tentoonstellingen, de scholen, de organisaties - en ziet waarmee zij elkaar beïnvloeden.

Publicatie 'nederland ⇄ bauhaus'
Bij de tentoonstelling verschijnt een omvangrijk boek onder redactie van Mienke Simon Thomas en Yvonne Brentjens. Eenentwintig auteurs uit Duitsland en Nederland beschrijven in hun bijdrage een facet van het Nederland Bauhaus netwerk van 1920 tot 1970. 

Verbouwing
Vanaf 14 januari sluit het grootste deel van Museum Boijmans Van Beuningen voor een grondige verbouwing. In de eerste fase wordt het oude gedeelte van het museumgebouw van architect Ad van der Steur vanaf januari 2019 leeg geruimd. Een selectie met hoogtepunten uit de vaste collectie blijft tot en met 26 mei zichtbaar rondom de zalen van de tentoonstelling over Bauhaus.

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Landelijkbeeldende kunst

Manzoni in Holland

Avant-garde tentoonstelling met blikjes poep

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

Rembrandt's Social Network

Tentoonstelling over de familie, vrienden en relaties van Rembrandt.

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

Basquiat: the artist and his New York scene

Tentoonstelling in Heerlen over de schilder van wereldfaam

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

Art Brut | Jean Dubuffets revolutie in de kunst

Tentoonstelling in Outsider Art Museum

Bekijk project