projecten
geschiedenis & letterenLandelijkDrentheAssen

Nubië - Land van de Zwarte Farao's

Wereldwijd groeit de aandacht voor de oude beschaving van het Nubische Rijk, waar zwarte farao's en krijgskoninginnen zelfs tientallen jaren over het naburige Egyptische Rijk heersten. In het Drents Museum in Assen duik je vanaf 16 december in het mysterie van Nubië door de tentoonstelling met 300 objecten - afkomstig uit de Nubische collectie van het Museum of Fine Arts in Boston.

Archeologische opgravingen
Wetenschappers van het Museum of Fine Arts in Boston waren van 1907 tot 1928 betrokken bij de opgravingen van de vondsten. Hierdoor beschikt het museum over één van de grootste Nubische collecties. Momenteel worden er in Noord Soedan nieuwe, archeologische onderzoeken gestart door een grote investering van Qatar, die bij het Wereldkampioenschap Voetbal in 2022 een tentoonstelling voor Nubische kunstschatten wil presenteren. 

Wekelijkse gratis lezingen Nubië
Door de opgravingen in Nubië door de Amerikaan George Reisner (1907-1909) is er lange tijd vooral oog voor Nubië als periferie van Egypte. Maar de regio is in de oudheid hét handelscentrum tussen het Middellandse Zeegebied, zuidelijk Afrika en de gebieden rond de Rode Zee. In het Nubische koninkrijk Koesj worden in de Oudheid Egyptische cultuur en religie vermengd met elementen uit andere Afrikaanse gebieden. Tijdens de Gratis Lezing op donderdagen en zondagen leer je alles over het unieke karakter van Nubië en het rijke verleden van Afrika.

Te gast: Josee Selbach
De Groningse Josee Selbach is getrouwd met de Nubische zeiler en landbouwer Abdallah Berbis. In haar boek ‘Mijn eiland in de Nijl’ schrijft ze over haar leven in Zuid Egypte. Bijvoorbeeld over het vieren van de Ramadan, haar huwelijk met Abdallah en de krachten van goede en kwade geesten. Op 30 december bij ‘Te Gast in het Drents Museum’ wordt Josee Selbach geïnterviewd door schrijver Anton Brand.

Te gast: Huub Pragt
Wat gebeurde er na de hoogtijdagen van het Nubische rijk? Hoe verging het de Nubiërs in de loop van de geschiedenis? Wat is er nog terug te vinden van de oude koninkrijken Kerma, Napata en Meroë? Egyptoloog Huub Pragt schreef diverse boeken over Egypte en Nubië en kent het gebied op zijn duimpje. In de lezing van 27 januari gaat hij in op ‘het lot van de Nubiërs’.

Vakantie
In Volkskrant Magazine staat een artikel over Nubië, in het huidige Soedan, als mogelijke reisbestemming.

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Drenthebeeldende kunst

Jan Kruis Museum

Museum over het leven en werk van Jan Kruis

Bekijk project
Drenthebeeldende kunst

Egbert Streuer

Eerbetoon aan succesvolle wegracecoureur in Drents Museum

Bekijk project
Drenthetheater, dans en film

Aan de andere kant

Driejarig theatertraject over Nederlands-Molukse geschiedenis

Bekijk project
Drenthetheater, dans en film

De Zaak L.

Herdenkingstheater in het Drentse Roden.

Bekijk project