Polke vs. Blaudzun - Cobra Museum
Voor het Cobra Museum maakte muzikant Blaudzun een soundtrack, geïnspireerd op het werk van de Duitse schilder Sigmar Polke (1941 – 2010).
Blaudzun. Foto: Isolde Woudstra
Polkes’ werk is vanaf 13 december te bewonderen in het Cobra Museum in de tentoonstelling 'Polke vs. Blaudzun - Muziek van ongehoorde herkomst', onder begeleiding van Blaudzuns’ soundtrack Musik ungeklärter Herkunft (original soundtrack).
Grenzen van de schilderkunst
Polke is een van de meest invloedrijke kunstenaars van de 20e eeuw. Met zijn stijl nam hij de consumptie- en mediawereld op de korrel. Als schilder zocht Polke voortdurend de grenzen op van de schilderkunst. Daarnaast was hij een experimenteel fotograaf en filmer, grafisch ontwerper en chemicus.
Schwärze beim Aufsteigen des Mondes, 1996, Sigmar Polke. 2019 © Pictoright Amsterdam
Blaudzun (1974) is een gevestigde naam in de Nederlandse en Europese muziekwereld. Hij maakt melancholische, soms bombastische muziek en heeft een geheel eigen stemkleur. Voor het project Sigmar Polke vs. Blaudzun: Muziek van onbekende herkomst koos de muzikant negen werken uit de serie gouaches (dekkende waterverfschilderijen) Musik Ungeklärter Herkunft (1996) van Sigmar Polke, waar hij zijn soundtrack op inspireerde.
Dialoog tussen schilderkunst en muziek
Andersom was muziek voor veel van de kunstenaars van de Cobra-beweging een belangrijke inspiratiebron. Karel Appel luisterde bijvoorbeeld graag naar jazz. Daarover zei hij: ‘Als ik werk moet ik ook lawaai hebben, jazz, geschreeuw. Ik heb altijd platen draaien van Jimmy Rushing of van Count Basie.’ Met de 3D audio opstelling (11.1 surround) belooft de “muziek van onbekende herkomst” een bijzondere kijk- en luisterervaring te worden in het Cobra Museum.
Beluister Blaudzuns' soundtrack 'Talk (sonate)'
Uw museumbezoek plannen? Ga dan naar cobramuseum.nl.
Zelf een project steunen?
Meer projecten
Bes: Klein godje in het Oude Egypte
Feest-en beschermgodje in Allard Pierson
Bekijk projectParklicht in Oosterpark
Twaalf lichtkunstwerken in het Amsterdamse Oosterpark
Bekijk projectDe Mooiste Stad
Amsterdam door de ogen van Eberhard van der Laan
Bekijk projectArt=Artis
Artis als inspiratie voor de kunstenaars van Moam.
Bekijk project