projecten
geschiedenis & letterenLandelijkDrentheFryslan

Proefkolonie portretten

Geïnspireerd door het boek Het Pauperparadijs werkt fotograaf Wouter Jansen sinds 2015 aan het project Pauper portretten om het verhaal van de Koloniën van Weldadigheid te verbinden met de huidige samenleving. Door het gebied van de eerste kolonie - Frederiksoord - loopt nu een permanente fotoroute met portretten van de nakomelingen van de eerste kolonisten.

  • Frans
  • Hannah
  • Ilse

Johannes van den Bosch
De kolonisten probeerden generaties geleden een beter leven op te bouwen in de onontgonnen Drentse wildernis. Deze route reist door de geschiedenis waar Generaal Johannes van den Bosch zijn eerste kolonie startte. Johannes van den Bosch geloofde vanuit zijn ideologie in een maakbare samenleving. Door huisvesting, werk, scholing en zorg wilde hij de paupers uit de stedelijke gebieden een beter leven bieden. Hiervoor stichtte hij in 1818 de Maatschappij van Weldadigheid in Frederiksoord.

Nakomelingen
Twee eeuwen later zijn deze ‘kolonisten’ volgens berekeningen goed voor wel een miljoen nakomelingen, alleen al in Nederland. Dit gegeven prikkelde Wouter Jansen om een selectie van deze landgenoten voor de lens te halen. Door hen te portretteren hoopt hij een weg te hebben gevonden om de ‘verborgen werkelijkheid’ van de koloniën van weldadigheid ‘bloot te leggen’ en zo te helpen dit opmerkelijke stuk historie levend te houden.

Toen hij aan het project begon, keken veel van de hedendaagse kolonisten de kat uit de boom. "Maar al snel kwamen de verhalen los. Mensen bleven maar praten en praten over de geschiedenis van het gebied," aldus Wouter Jansen. Lees meer over de trots van de nakomelingen in het artikel van Dagblad van het Noorden.

Buitenexpositie
Een permanente buitenexpo 'Proefkolonie Portretten', die als een lint door het landschap kronkelt, vertelt de persoonlijke verhalen van deze nakomelingen. Levensgrote panelen tonen hun foto’s.

De route door Frederiksoord kunt u hier downloaden.  

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Drenthebeeldende kunst

Egbert Streuer

Eerbetoon aan succesvolle wegracecoureur in Drents Museum

Bekijk project
Drenthetheater, dans en film

Aan de andere kant

Driejarig theatertraject over Nederlands-Molukse geschiedenis

Bekijk project
Drenthetheater, dans en film

De Zaak L.

Herdenkingstheater in het Drentse Roden.

Bekijk project
Drenthebeeldende kunst

Tussen kunst en geschiedenis

De geschiedenis van Coevorden, op verrassende wijze gepresenteerd in Stedelijk Museum Coevorden.

Bekijk project