projecten
geschiedenis & letterenLandelijkFrieslandFryslan

Proefkolonie portretten

Een afwisselende route voert u langs markante plekken door het gebied van de eerste kolonie van de Maatschappij van Weldadigheid in Drenthe: Frederiksoord. Fotograaf/beeldend kunstenaar Wouter Jansen maakte 30 foto portretten van nakomelingen van de eerste kolonisten. Het verleden krijgt een gezicht.

  • Frans
  • Hannah
  • Ilse

Deze kolonisten probeerden generaties lang geleden een beter leven op te bouwen in de toen nog onontgonnen drentse wildernis. De route neemt u mee in de geschiedenis waar Generaal Johannes van den Bosch zijn eerste kolonie stichtte in het jaar 1818.

Fietsend langs deze permanente buitenexpo van de Proefkolonie Portretten, die als een lint door het landschap kronkelt, ontdekt u de mensen en hun verhalen. Tweezijdig bedrukte en levensgrote panelen tonen de foto’s van deze nakomelingen in hun kwetsbaarheid waar het kan en hun onverzettelijke kracht waar het moet. 

Twee jaar geleden ontwikkelde Wouter Jansen het idee voor deze Proefkolonie Portretten. Samen met stichting KIK ea. werkt hij aan de realisatie van deze foto expo in de openbare ruimte. De Proefkolonie Portretten worden in het najaar van 2017 geplaatst.

Dit project is een onderdeel van het overkoepelende: de Pauper Portretten. Een verborgen vaderlandse geschiedenis in 100 portretten in 10 steden en musea door heel Nederland. Zoals omschreven in het Pauper Paradijs, de nationale bestseller van Suzanna Jansen, betreft het een van de meest dramatische gebeurtenissen in de historie van Nederland. 

Lees hier meer over het bijzondere project.

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Landelijkgeschiedenis & letteren

LitLab

Een digitaal laboratorium voor literatuuronderzoek op de middelbare school.

Bekijk project
Frieslandmuziek

CityProms Festival 2017

Het grootste klassieke muziekfestival van het Noorden. Gratis te bezoeken van 23 t/m 25 juni 2017.

Bekijk project
beeldende kunstgeschiedenis & letteren

Cool Japan

Tentoonstelling over wereldwijde fascinatie met Japanse beeldcultuur

Bekijk project
Landelijkmuziek

150 Psalms

Internationaal marathonproject van het Nederlands Kamerkoor op Festival Oude Muziek. 1 en 2 september 2017, in TivoliVredenburg te Utrecht.

Bekijk project