projecten
natuur

Sovon Vogelonderzoek Nederland podcastserie

Sovon Vogelonderzoek Nederland is een non-profit organisatie die in Nederland het voorkomen en de ontwikkeling van Nederlandse vogels bijhoudt. Sovon kijkt daarbij naar de voor- of achteruitgang van vogels, en naar het hoe en waarom daarvan. Sovon wil graag een breder publiek bereiken en deze interesseren voor vogels. Mede daarom brengen zij een podcast uit over vogels.

Sovon richt zich op het doen van vogelonderzoek met behulp van vrijwilligers en het publiceren daarover. De informatie en kennis die zij op doen stellen zij voor vrij gebruik beschikbaar aan iedereen. Zo wordt het op een tal van plaatsten gebruikt door o.a. onderzoekers, beleidsmakers, vrijwilligers en pers. Maar kennis delen is meer dan teksten produceren voor rapporten of websites. Recent is Sovon daarom nieuwe middelen gaan verkennen waarmee zij ook in beeld en geluid kennis op een begrijpelijk manier bundelen en naar buiten brengen. Dit willen zij onder andere gaan doen door middel van podcasts. Hiermee willen zij nieuwe doelgroepen bereiken, waaronder jongeren. 

Vogelverhalen

Op het moment zijn er al enkele podcast afleveringen te beluisteren. In 2019 is Sovon gestart met 'Vogelverhalen'. Een podcast die je helpt je vogelkennis te vergroten.  Zo hoor je in de eerste aflevering meer over de Huiszwaluw. Hoe kan het dat deze vogel na jaren van achteruitgang weer licht herstel laat zien? En wat heeft het nestonderzoek tijdens het Jaar van de Huiszwaluw ons opgeleverd? 

En in een meer recente aflevering leer je het verschil tussen de zang van de Zwartkop en Tuinfluiter. Beiden hebben namelijk een type zang dat op het eerste oor sterk op elkaar lijkt. Het is het duo waar veel vogelaars het langst moeite mee hebben. Maar in de podcast 'Vogelverhalen' leer je ze van elkaar te onderscheiden.

In 2021 is Sovon van plan om nog meer afleveringen te maken, met steun van het Cultuurfonds.

Luisteren?

De podcast is te beluisteren via de website van Sovon Vogelonderzoek Nederland via podcastluisteren.nl, maar ook via de gebruikelijke podcast kanalen zoals Spotify.

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Landelijknatuur

Fête de la Nature

Fête de la Nature het grootste grassroots natuurfestival van Nederland vindt plaats op 2 ,3 & 4 september 2022.

Bekijk project
Landelijknatuur

Een duik in het diepe

Tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee wordt de héle Noordzeekust schoongemaakt. Dit jaar organiseert de stichting samen met het Cultuurfonds de bijzondere ecologiedagen. Tijdens deze dagen gaan je op een reis door de bijzondere onderwaterwereld van onze Noordzee. Op deze dagen zijn er ook ecologen aanwezig om te vertellen over de onderwaterwereld en zijn er activiteiten voor jong en oud.

Bekijk project
Noord-Brabantnatuur

Voedselbos Woest

Ontwerp en aanleg van niet-commercieel openbaar voedselbos

Bekijk project
Limburgnatuur

Uitbreiding Het Peelmuseum

Zoals de Peel in honderd jaar verandert en meegaat met zijn tijd, zo wil Het Peelmuseum haar verhaal over de Peel laten meegroeien met zijn tijd. Moderne landbouw is al lang niet meer het enige Moderne landbouw is al lang niet meer het enige dat het gebied drijft. Nu de samenleving vergrijst en verenigingen, voorzieningen en winkels verdwijnen, investeren inwoners volop in sociale verbinding en investeren ze in natuur met de uitbreiding van een bijenmuseum met grote bijentuin, fokprogramma voor de bijna uitgestorven zwarte bij en educatie over de bij. De nieuwe expositie geeft mensen uitleg over wat ze zelf kunnen bijdragen aan een betere leefomgeving voor bijen.

Bekijk project