projecten
theater, dans en filmLandelijk

Stil of ik schiet

Stil zijn is goed. Het maakt je rustig. Maar het is ook saai, eng en moeilijk. STIP Theaterproducties en Cement Festival komen met de veelbelovende nieuwe jeugdtheatervoorstelling (6+) Stil of ik schiet.

De meeste kinderen kunnen er niks van en veel volwassenen trouwens ook niet. We praten de dagen vol, het liefst met muziek op en de telefoon aan en zorgen zo dat het nooit stil wordt.

Op een dag besluit een kind niet meer te praten. Niemand weet waarom. De ouders proberen het niet erg te vinden, maar dat lukt niet echt. Ten einde raad halen ze een stiltemeester in huis, de Goeroe. 

Absoluut stil

Maar de sessies van de Goeroe leveren vooral veel nieuwe vragen op en de buitenwereld schreeuwt om aandacht: er is een park dat gered moet worden, een regering die valt en ineens zwijgt de koning ook.

Ondertussen duurt de stilte van het kind voort en hoort iedereen daar iets anders in. Het publiek krijgt deze voorstelling soms een verantwoordelijkheid. Ze mogen aan het begin veel geluid maken maar uiteindelijk moeten ze ook, net als de personages op het toneel, absoluut stil zijn.

Het Cultuurfonds leverde een bijdrage aan dit jeugdtheaterstuk. De adviescommissie van het Cultuurfonds beoordeelde Stil of ik schiet als een verrassend en spannend werk.

House of Nouws

Stil of ik schiet wordt geregisseerd door Sanne Nouws. Zij heeft op basis van onderzoek en gesprekken met kinderen ook de toneeltekst geschreven. De voorstelling gaat in première in Theater De Nieuwe Vorst, Tilburg op 16 februari 2020 en speelt daarna in diverse theaters in Nederland.

Sinds 2018 maakt Sanne Nouwes eigen producties onder de naam House of Nouws, een artistieke makerskern van generatiegenoten met Sanne als artistiek leider en regisseur.  Ze benadert met de producties van House of Nouws poëtische thema’s op een brutale en pluriforme manier.

STIP theaterproducties is een van de weinige professionele instellingen die als producent jonge jeugdtheatermakers de kans geeft zich autonoom verder te ontwikkelen, buiten gezelschapsstructuren om. Zo draagt de producent bij aan een nieuwe generatie jeugdtheatermakers.

Bekijk de speeldata voor 'Stil of ik schiet' hier.

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Landelijktheater, dans en film

Diversity in bureaucracy

multidisciplinair project 'Diversity in bureaucracy'

Bekijk project
Landelijktheater, dans en film

Livestream GRIMM | Waar hiphop en ballet elkaar ontmoeten

Bekijk project
Landelijktheater, dans en film

Rust zacht Billy

Wat als we de dood omarmen als onderdeel van het leven?

Bekijk project
Landelijktheater, dans en film

Theater: Jihad van Liefde

Een voorstelling over liefde in tijden van terrorisme

Bekijk project