projecten
beeldende kunstgeschiedenis & letterenFrieslandFriesland

Wij Vikingen Expo - Fries Museum

De Vikingen: dat was toch dat vervaarlijke Scandinavische volk, dat geregeld Friesland kwam plunderen? Door de tentoonstelling Wij Vikingen kom je in het Fries Museum nu alles te weten over de Vikingen.

Vikingen waren de piraten van de Noordzee. Moordend, plunderend en rovend maakten ze de Europese kusten onveilig. Ook Frisia, het Nederlandse kustgebied, werd geteisterd door Vikingen vanaf het jaar 810, toen Deense Vikingen Frisia aanvielen met een vloot van maar liefst tweehonderd schepen.

Maar was het een simpel verhaal van wij (Friezen) tegen zij (Vikingen)? Vikingen betekent namelijk 'op rooftocht gaan'. Dat deden niet alle Scandinaviërs, maar ook niet alle Friezen waren de onschuld zelve. Wij Vikingen laat zien dat ook de Friezen weleens met de Scandinaviërs op rooftocht gingen.

Ontdek tot en met 15 maart 2020 in het Fries Museum hoe Nederlanders niet alleen slachtoffer waren, maar dat ze ook opvallend veel gelijkenissen vertoonden met hun ruige noorderburen.

'Ik wil in deze tentoonstelling de Vikingen laten zien als de piraten die ze waren', zegt Diana Spiekhout in het NRC. Zij stelde als conservator van het Fries Museum de tentoonstelling samen. 'De Vikingen waren als een soort Hells Angels, waarbij je je kon aansluiten of niet. Niet als de complete levensstijl van een hele samenleving. Die werkelijkheid was toen veel genuanceerder.'

Het  Cultuurfonds Conservatoren Stipendium
Het Fries Museum ontving in het najaar van 2017 een Conservatoren Stipendium van het Cultuurfonds. Daardoor kon Sjoerd Looper (1993) als junior conservator worden aangesteld. Samen met de vaste conservator terpencultuur & middeleeuwen, Diana Spiekhout, deden zij het onderzoek en de ontwikkeling van de tentoonstelling die de onderbelichte Viking-periode van de Friese geschiedenis voor het voetlicht brengt.

Meer weten? Lees verder op friesmuseum.nl.

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Zeelandbeeldende kunst

Kunstroute 'The Future Has Many Histories'

Stichting Bewaerschole start medio juli 2021 met een nieuw tweeënhalf jarig programma ‘The Future Has Many Histories’.

Bekijk project
Groningenbeeldende kunst

Stichting Museum Stad Appingedam

Vanaf 15 augustus tot en met 15 november is een bijzonder tentoonstellingsproject te zien in Eemsdelta. Sinds 1 januari 2021 zijn de gemeenten Appingedam, Delfzijl en Loppersum gefuseerd tot de gemeente Eemsdelta. Drie musea uit deze voormalige gemeenten willen de bezoekers kennis laten maken met het rijke culturele erfgoed door middel van schilderijen van onder andere de Groninger kunstkring De Ploeg.

Bekijk project
Zuid-Hollandbeeldende kunst

Wandering poems by Babi Badalov

Met dit project introduceert Superflus de kunstenaar Babi Badalov in Den Haag zowel binnen verschillende onderwijs- en kunstinstellingen, als in de openbare ruimte. Zijn werk toont een sterke maatschappelijke positionering en verweving van het alledaagse leven met kritische vraagstukken ten aanzien van geopolitieke relaties. Dit doet hij echter op een subtiele, kwetsbare, kleurrijke en toegankelijke wijze, waarmee hij het publiek (woord)spelenderwijs aan het denken zet.

Bekijk project
beeldende kunst

CODA Paper Art 2021

CODA Paper Art toont om het jaar papierkunst variërend van kleine kunstwerken, objecten en sieraden tot levensgrote installaties.

Bekijk project