projecten
beeldende kunstgeschiedenis & letterenFrieslandFriesland

Wij Vikingen Expo - Fries Museum

De Vikingen: dat was toch dat vervaarlijke Scandinavische volk, dat geregeld Friesland kwam plunderen? Door de tentoonstelling Wij Vikingen kom je in het Fries Museum nu alles te weten over de Vikingen.

Vikingen waren de piraten van de Noordzee. Moordend, plunderend en rovend maakten ze de Europese kusten onveilig. Ook Frisia, het Nederlandse kustgebied, werd geteisterd door Vikingen vanaf het jaar 810, toen Deense Vikingen Frisia aanvielen met een vloot van maar liefst tweehonderd schepen.

Maar was het een simpel verhaal van wij (Friezen) tegen zij (Vikingen)? Vikingen betekent namelijk 'op rooftocht gaan'. Dat deden niet alle Scandinaviërs, maar ook niet alle Friezen waren de onschuld zelve. Wij Vikingen laat zien dat ook de Friezen weleens met de Scandinaviërs op rooftocht gingen.

Ontdek tot en met 15 maart 2020 in het Fries Museum hoe Nederlanders niet alleen slachtoffer waren, maar dat ze ook opvallend veel gelijkenissen vertoonden met hun ruige noorderburen.

'Ik wil in deze tentoonstelling de Vikingen laten zien als de piraten die ze waren', zegt Diana Spiekhout in het NRC. Zij stelde als conservator van het Fries Museum de tentoonstelling samen. 'De Vikingen waren als een soort Hells Angels, waarbij je je kon aansluiten of niet. Niet als de complete levensstijl van een hele samenleving. Die werkelijkheid was toen veel genuanceerder.'

Het  Cultuurfonds Conservatoren Stipendium
Het Fries Museum ontving in het najaar van 2017 een Conservatoren Stipendium van het Cultuurfonds. Daardoor kon Sjoerd Looper (1993) als junior conservator worden aangesteld. Samen met de vaste conservator terpencultuur & middeleeuwen, Diana Spiekhout, deden zij het onderzoek en de ontwikkeling van de tentoonstelling die de onderbelichte Viking-periode van de Friese geschiedenis voor het voetlicht brengt.

Meer weten? Lees verder op friesmuseum.nl.

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Landelijkbeeldende kunst

De Tranen van Eros: Moesman, surrealisme en de seksen

Bekijk project
Zuid-Hollandbeeldende kunst

Modest Fashion - Stedelijk Museum Schiedam

Deze fashion hype is een blijvertje

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

Monet - Tuinen van verbeelding

Tentoonstelling Tuinen van verbeelding

Bekijk project
Noord-Hollandbeeldende kunst

Bes: Klein godje in het Oude Egypte

Feest-en beschermgodje in Allard Pierson

Bekijk project