projecten
geschiedenis & letterenLandelijkWesterbork

WOII herdenken: 102.000 namen lezen

Op 27 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat het vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Jaarlijks wordt op die dag de moord op 6 miljoen Joden internationaal herdacht. Onder hen bevonden zich 102.000 Joden uit ons land en meer dan 200 Nederlandse Sinti en Roma. 

102.000 mensen werden naamloos omgebracht in Sobibor, Theresienstadt, Auschwitz, Bergen Belsen en al die andere verschrikkelijke oorden. Ze kwamen uit Zutphen, Winschoten, Amsterdam, Leeuwarden, Middelburg, Eijsden, Rhenen, Almelo, Sappemeer en uit vele, vele andere steden, dorpen en gehuchten. Tijdens 102.000 Namen Lezen worden de namen van alle slachtoffers voorgelezen. Opdat we niet vergeten. 

Deze vorm van herdenken vond in 2005 voor het eerst plaats.

Het was een moord op ongekende schaal die in de herinnering niet verjaart. Een moeder, een zoon,  een oma, een oom, een nicht, een vriend - 102.000 keer een uniek mens. Die grootvader, die dochter, die vader, dat kind, het vriendje: allemaal hadden ze een naam.

Onafgebroken, dag en nacht

Het Herinneringscentrum kamp Westerbork organiseert in het kader van deze 75-jarige herdenking opnieuw het De 102.000 Namen Lezen. Vanaf woensdagmiddag 22 januari 17.00 uur tot maandagmiddag 27 januari 2020 15.30 uur zal op het voormalige kampterrein publiekelijk de voornaam, familienaam en leeftijd worden voorgelezen van alle vermoorde Joden, Sinti en Roma die geen eigen graf hebben. Dit op basis van gegevens van de database ‘Een Naam en Een Gezicht’.” 

De namen worden in alfabetische volgorde genoemd. Aan het noemen van de 102.000 namen wordt door meer dan achthonderd lezers deelgenomen. 

Het lezen van de namen kunt u bijwonen op het terrein van kamp Westerbork, maar ook thuis volgen via de livestream op www.102000namenlezen.nl

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Landelijkbeeldende kunst

De Tranen van Eros: Moesman, surrealisme en de seksen

Bekijk project
Landelijktheater, dans en film

Stil of ik schiet

Een knallende voorstelling die volle hoofden leegt

Bekijk project
Landelijktheater, dans en film

Rust zacht Billy

Wat als we de dood omarmen als onderdeel van het leven?

Bekijk project
Landelijkmuziek

Talenttraject Jong Metropole

talenttraject Jong Metropole 2019/2020

Bekijk project