projecten
beeldende kunstLandelijkScheveningen

Zadkine aan Zee

In museum Beelden aan Zee in Scheveningen is een tentoonstelling over de van oorsprong Wit-Russische beeldhouwer Ossip Zadkine (1888-1967). De tentoonstelling van circa 100 sculpturen legt onder meer de nadruk op de ideologische aspecten van Zadkines gebeeldhouwde oeuvre.

Kubisme
Ossip Zadkine was één van de eerste kunstenaars die de principes van het kubisme in de beeldhouwkunst toepaste. Onder invloed van het kubisme ontwikkelde hij begin jaren twintig een geheel eigen stijl, die gedurende de jaren dertig steeds dynamischer en barokker werd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleef Zadkine in ballingschap in de Verenigde Staten, waar zijn reputatie alleen maar groeide. Zijn expressieve beelden van na 1945 laten de veerkracht zien waarmee hij aan de nieuwe idealen van het Europa van de wederopbouw een unieke en dwingende vorm wist te geven.

Hart en ziel
Hoewel zijn vader aanvankelijk andere plannen had, was Zadkine als jongeman al vastberaden om beeldhouwer te worden: "Om mij volkomen van mijn kinderlijke spel met de klei af te brengen, heeft hij mij - toen ik zestien jaar was - naar een kostschool in Sunderland in Schotland gestuurd om daar Engels en goede manieren te leren. Na verloop van zes maanden ben ik daar weggelopen en naar Londen gegaan, gedreven door één enkele idee: beeldende kunsten te studeren, beeldhouwer te worden!" Later vond hij de steun van zijn ouders terug. Vanaf 1909 woonde en werkte hij voornamelijk in Parijs.

Nederland
De kunstenaar neemt een belangrijke plaats in binnen de Europese beeldhouwkunst van de twintigste eeuw, en had een bijzondere band met Nederland. Nooit eerder werd in ons land zo'n groot aantal van zijn werken getoond. Het betreft een samenwerking met het Parijse Musée Zadkine dat ongeveer de helft van de bruiklenen levert. Bijzonder is de komst van het monumentale houten werk 'Le Cerf' uit de collectie van het Stedelijk Museum Amsterdam waarvoor een speciale actieve klimaatvitrine gemaakt moet worden.

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Landelijkbeeldende kunst

Maker Faire Eindhoven

Festival voor digitale doe-het-zelvers

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

Masterly The Hague

Festival waar historische Hollandse meesterwerken en Dutch Design samenkomen.

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

Robot Love

Interactieve expo experience over de liefde tussen mens en robot.

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

Als kunst je lief is

80 publiekslievelingen uit 40 musea in 1 tentoonstelling

Bekijk project