projecten
beeldende kunstLandelijkScheveningen

Zadkine aan Zee

In museum Beelden aan Zee in Scheveningen is een tentoonstelling over de van oorsprong Wit-Russische beeldhouwer Ossip Zadkine (1888-1967). De tentoonstelling van circa 100 sculpturen legt onder meer de nadruk op de ideologische aspecten van Zadkines gebeeldhouwde oeuvre.

Kubisme
Ossip Zadkine was één van de eerste kunstenaars die de principes van het kubisme in de beeldhouwkunst toepaste. Onder invloed van het kubisme ontwikkelde hij begin jaren twintig een geheel eigen stijl, die gedurende de jaren dertig steeds dynamischer en barokker werd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleef Zadkine in ballingschap in de Verenigde Staten, waar zijn reputatie alleen maar groeide. Zijn expressieve beelden van na 1945 laten de veerkracht zien waarmee hij aan de nieuwe idealen van het Europa van de wederopbouw een unieke en dwingende vorm wist te geven.

Hart en ziel
Hoewel zijn vader aanvankelijk andere plannen had, was Zadkine als jongeman al vastberaden om beeldhouwer te worden: "Om mij volkomen van mijn kinderlijke spel met de klei af te brengen, heeft hij mij - toen ik zestien jaar was - naar een kostschool in Sunderland in Schotland gestuurd om daar Engels en goede manieren te leren. Na verloop van zes maanden ben ik daar weggelopen en naar Londen gegaan, gedreven door één enkele idee: beeldende kunsten te studeren, beeldhouwer te worden!" Later vond hij de steun van zijn ouders terug. Vanaf 1909 woonde en werkte hij voornamelijk in Parijs.

De verwoeste stad
"Voor veel mensen is Zadkine, die op jonge leeftijd naar Frankrijk vertrok, vooral de beeldhouwer van ‘De verwoeste stad’ in Rotterdam, het ­indrukwekkende monument voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Maar hij heeft zoveel meer ­gemaakt, toont dit overzicht dat de bezoeker in zeven hoofdstukken door zijn oeuvre leidt." De krant Trouw geeft vijf sterren voor deze tentoonstelling.

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Landelijkbeeldende kunst

Designed by Nature

Natuur als inspiratiebron voor zilversmeden

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

Rembrandt & Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw

Bruidspaar illustreert societyhuwelijk tijdens de zeventiende eeuw

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

Werk, bid & bewonder

Een nieuwe kijk op kunst & calvinisme

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

Jean Cocteau – Metamorphosis

Eerste grote overzichtstentoonstelling van Jean Cocteau in Nederland

Bekijk project