Projecten

Van opera tot hiphop, van performance tot beeldende kunst, van cultureel erfgoed tot mode en van weidevogel tot literatuur. Het Cultuurfonds is op vele terreinen actief. Laat je inspireren door de projecten.

projecten

Sorteren op

Festival MAAS!

€ 90

Van 8 tot 11 september vindt de eerste editie van Festival MAAS! plaats in Maastricht. Tijdens dit stad brede en interdisciplinaire weekend vol events stroomt de stad over van kunst, theater, sport, kennis en muziek. Je voelt het in de binnenstad en in de wijken: de Mestreechter Geis is uit de fles!

muziek

Festival Klaterklanken 2022

€ 25

Klaterklanken is een klassiek muziekfestival op 17 juli op buitenplaats Elswout, 23 juli bij Kasteel Weldam, 24 juli op Landgoed de Haere en 4 september bij Kasteel Rosendael.

Landelijkbeeldende kunst

Podcast Kunst is Lang

€ 19.000

De gratis podcast Kunst is Lang is een samenwerking tussen online kunstmagazine Mister Motley en kunstjournalist Luuk Heezen, ontstaan vanuit de behoefte aan een gesprek over hedendaagse Nederlandse beeldende kunst dat zowel toegankelijk als inhoudelijk is. Je hoort elke week een uitgebreid gesprek met een kunstenaar over het laatste werk, inspiratiebronnen en drijfveren. Mét diepgang, maar zonder ingewikkeld jargon.

Landelijkmonumentenzorg

Podcastserie ‘Moestuinen met historische wortels’

Door het hele land krijgen historische moestuinen bij kastelen en buitenplaatsen een nieuw leven: van een middeleeuwse kruidentuin, een warmoeshof tot een moderne zelfoogstmoestuin. Schrijfster Josephine Rombouts duikt in deze serie van tien podcasts in de geschiedenis van deze oude tuinen. De luisteraar maakt kennis met uiteenlopende moestuinen verspreid over Nederland en ontmoet gepassioneerde vrijwilligers, vakkundige tuinbazen en bevlogen eigenaren. Zij vertellen over vergeten groenten en kruiden, oude tuintechnieken, biodiversiteit en de moestuin als verbindende plek voor jong en oud. Geniet na het luisteren extra van uw eigen bezoek aan de moestuinen!

Landelijknatuur

Een duik in het diepe

Tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee wordt de héle Noordzeekust schoongemaakt. Dit jaar organiseert de stichting samen met het Cultuurfonds de bijzondere ecologiedagen. Tijdens deze dagen gaan je op een reis door de bijzondere onderwaterwereld van onze Noordzee. Op deze dagen zijn er ook ecologen aanwezig om te vertellen over de onderwaterwereld en zijn er activiteiten voor jong en oud.

Landelijkbeeldende kunst

State of Fashion

State of Fashion 2022 I Ways of Caring is een 5-weken lange modebiënnale, gericht op het herstel van verbroken verbanden in de modewereld.

Landelijkbeeldende kunst

Tentoonstelling Come Alive

COME ALIVE (CA) is een tentoonstelling van Stichting Niet Normaal INT in Muntgebouw Utrecht van juni tot en met31 juli 2022, met installaties, dans, films, games, geur, sound en performances. De tentoonstelling gaat over erotiek als levenskracht en hoe dit ons kan helpen om in tijden van bestaansonzekerheid opnieuw contact te maken met onszelf en anderen.

Chapter 5IVE: Rem Koolhaas & Samir Bantal

€ 25

'Chapter 5IVE: Rem Koolhaas & Samir Bantal' is een multidisciplinair project over de potentie van het platteland. Uitgangspunt zijn enkele casestudies uit het reeds bestaande onderzoek van architecten Rem Koolhaas en Samir Bantal, die zijn uitgewerkt in een tentoonstelling en publiek programma, met onder meer aandacht voor de verbinding met de lokale omgeving rond Het HEM.

Landelijkgeschiedenis & letteren

Het Mooie Kinderboekenfestival 2022

Ieder jaar verschijnen er veel nieuwe kinderboeken, die zich afspelen in spannende, grappige, interessante of geheimzinnige werelden. Een zorgvuldig samengestelde selectie van deze mooie kinderboeken komt jaarlijks tot leven tijdens Het Mooie Kinderboekenfestival.

Restauratie tongewelf Grote Kerk Naarden

Het beschilderde tongewelf uit 1518 dat Grote Kerk Naarden zo uniek maakt, moet dringend gerestaureerd worden. Vanaf de Stille Week - waarin de 100-jarige Matthäus Passion door de Nederlandse Bachvereniging wordt uitgevoerd - tot aan Pinksteren, vraagt Stichting Grote Kerk Naarden iedereen met een hart voor Grote Kerk Naarden om hen te helpen. Door een personage te adopteren draag je bij aan de restauratie van het eerste van de 22 beschilderde panelen van het tongewelf, die het lijdensverhaal van Jezus verbeelden.

Helmen vol Verhalen

'Helmen vol Verhalen' is een tentoonstelling om aandacht en erkenning te vragen voor 'jonge' veteranen die ergens in de wereld, na de Korea-oorlog, werk hebben verricht voor vrede en veiligheid. Twintig veteranen zijn gekoppeld aan evenzoveel beeldend kunstenaars om samen kunstwerken te realiseren die de persoonlijke missieverhalen tot uitdrukking brengen. De destijds (circa 1990) geïntroduceerde helm zal over niet al te lange tijd worden vervangen door een nieuw model. De helm komt in alle kunstwerken terug. De tentoonstelling start in het Nationaal Militair Museum in Soest om daarna het land door te reizen. Het project is ook te zien tijdens de Invictus Games, een internationaal multi-sportevenement voor militairen en veteranen, in Den Haag in april 2022.

Landelijkbeeldende kunst

In volle bloei

€ 25.000

De tentoonstelling 'In volle bloei' in het Mauritshuis neemt je mee op ontdekkingsreis door het genre van bloemstillevens. Waar kwam de plotselinge interesse in de zeventiende eeuw voor het bloemstilleven vandaan? Hoe kwam het dat zoveel vrouwen steengoed waren in dit genre en wat was de rol van de wetenschap? Welkom in de fleurige wereld van het bloemstilleven en plantkunde!

Landelijkgeschiedenis & letteren

De lessen van de ZMV-Vrouwenbeweging

Atria ontwikkelde i.s.m. educatieplatform F-Site een educatief lesprogramma voor middelbare scholieren over de Zwarte, Migranten-, en Vluchtelingen Vrouwenbeweging.

BROEST

BROEST is een muzikale theatervoorstelling waarin 12 mannen muziek maken met ‘niks’: ze zingen a capella en maken ritmes met van alles dat voorbij komt; hun lichaam (bodypercussie en vocal percussie), tafels, theekopjes, auto’s, stalen rasters, kranten, van alles en nog wat. BROEST speelt in op de discussie rond mannelijkheid in de samenleving. Vragen als: waar ligt een grens, wat is mannelijkheid, hoe kijken mannen tegen mannelijkheid aan en wat verwachten ze eigenlijk aan mannelijkheid van zichzelf? Wat waarderen ze in mannelijkheid, waar hebben ze minder mee? Deze vragen dienen als uitgangspunt voor de voorstelling. De mannelijke muzikaliteit dient daarin als metafoor voor de plek van mannelijkheid in de samenleving. Broest biedt een groep mannelijke zangers een mogelijkheid op verdieping en verbreding van hun kunnen.

beeldende kunst

In het licht van Cuyp

Idyllische landschappen met ruiters en koeien in nevelachtig zonlicht. De langverwachte tentoonstelling over Dordrechts beroemdste schilder Aelbert Cuyp is vanaf eind 2021 t/m mei 2022 te zien: 'In het licht van Cuyp. Aelbert Cuyp & Gainsborough – Constable – Turner'.

Luistertocht door de Vrije Koloniën

Stichting Koloniecentrum kan rekenen op een bijdrage van € 6.000 voor het project Luistertocht door de Vrije Koloniën. Het project start op 28 mei 2022.