Projecten

Van opera tot hiphop, van performance tot beeldende kunst, van cultureel erfgoed tot mode en van weidevogel tot literatuur. Het Cultuurfonds is op vele terreinen actief. Laat je inspireren door de projecten.

projecten

Sorteren op

Chapter 5IVE: Rem Koolhaas & Samir Bantal

€ 25

'Chapter 5IVE: Rem Koolhaas & Samir Bantal' is een multidisciplinair project over de potentie van het platteland. Uitgangspunt zijn enkele casestudies uit het reeds bestaande onderzoek van architecten Rem Koolhaas en Samir Bantal, die zijn uitgewerkt in een tentoonstelling en publiek programma, met onder meer aandacht voor de verbinding met de lokale omgeving rond Het HEM.

Landelijkgeschiedenis & letteren

Het Mooie Kinderboekenfestival 2022

Ieder jaar verschijnen er veel nieuwe kinderboeken, die zich afspelen in spannende, grappige, interessante of geheimzinnige werelden. Een zorgvuldig samengestelde selectie van deze mooie kinderboeken komt jaarlijks tot leven tijdens Het Mooie Kinderboekenfestival.

Restauratie tongewelf Grote Kerk Naarden

Het beschilderde tongewelf uit 1518 dat Grote Kerk Naarden zo uniek maakt, moet dringend gerestaureerd worden. Vanaf de Stille Week - waarin de 100-jarige Matthäus Passion door de Nederlandse Bachvereniging wordt uitgevoerd - tot aan Pinksteren, vraagt Stichting Grote Kerk Naarden iedereen met een hart voor Grote Kerk Naarden om hen te helpen. Door een personage te adopteren draag je bij aan de restauratie van het eerste van de 22 beschilderde panelen van het tongewelf, die het lijdensverhaal van Jezus verbeelden.

Helmen vol Verhalen

'Helmen vol Verhalen' is een tentoonstelling om aandacht en erkenning te vragen voor 'jonge' veteranen die ergens in de wereld, na de Korea-oorlog, werk hebben verricht voor vrede en veiligheid. Twintig veteranen zijn gekoppeld aan evenzoveel beeldend kunstenaars om samen kunstwerken te realiseren die de persoonlijke missieverhalen tot uitdrukking brengen. De destijds (circa 1990) geïntroduceerde helm zal over niet al te lange tijd worden vervangen door een nieuw model. De helm komt in alle kunstwerken terug. De tentoonstelling start in het Nationaal Militair Museum in Soest om daarna het land door te reizen. Het project is ook te zien tijdens de Invictus Games, een internationaal multi-sportevenement voor militairen en veteranen, in Den Haag in april 2022.

Landelijkbeeldende kunst

In volle bloei

€ 25.000

De tentoonstelling 'In volle bloei' in het Mauritshuis neemt je mee op ontdekkingsreis door het genre van bloemstillevens. Waar kwam de plotselinge interesse in de zeventiende eeuw voor het bloemstilleven vandaan? Hoe kwam het dat zoveel vrouwen steengoed waren in dit genre en wat was de rol van de wetenschap? Welkom in de fleurige wereld van het bloemstilleven en plantkunde!

Landelijkgeschiedenis & letteren

De lessen van de ZMV-Vrouwenbeweging

Atria ontwikkelde i.s.m. educatieplatform F-Site een educatief lesprogramma voor middelbare scholieren over de Zwarte, Migranten-, en Vluchtelingen Vrouwenbeweging.

BROEST

BROEST is een muzikale theatervoorstelling waarin 12 mannen muziek maken met ‘niks’: ze zingen a capella en maken ritmes met van alles dat voorbij komt; hun lichaam (bodypercussie en vocal percussie), tafels, theekopjes, auto’s, stalen rasters, kranten, van alles en nog wat. BROEST speelt in op de discussie rond mannelijkheid in de samenleving. Vragen als: waar ligt een grens, wat is mannelijkheid, hoe kijken mannen tegen mannelijkheid aan en wat verwachten ze eigenlijk aan mannelijkheid van zichzelf? Wat waarderen ze in mannelijkheid, waar hebben ze minder mee? Deze vragen dienen als uitgangspunt voor de voorstelling. De mannelijke muzikaliteit dient daarin als metafoor voor de plek van mannelijkheid in de samenleving. Broest biedt een groep mannelijke zangers een mogelijkheid op verdieping en verbreding van hun kunnen.

beeldende kunst

In het licht van Cuyp

Idyllische landschappen met ruiters en koeien in nevelachtig zonlicht. De langverwachte tentoonstelling over Dordrechts beroemdste schilder Aelbert Cuyp is vanaf eind 2021 t/m mei 2022 te zien: 'In het licht van Cuyp. Aelbert Cuyp & Gainsborough – Constable – Turner'.

Luistertocht door de Vrije Koloniën

Stichting Koloniecentrum kan rekenen op een bijdrage van € 6.000 voor het project Luistertocht door de Vrije Koloniën. Het project start op 28 mei 2022.

Landelijktheater, dans en film

Dansproductie 'Father Figure'

€ 21.000

Begin 2022 presenteert Lloydscompany de dansproductie Father Figure, het vervolg op de dansvoorstelling Father Father, waarmee danser Lloyd Marengo in 2012 tourde langs zalen en festivals in Nederland, Zweden, Frankrijk, Engeland en Duitsland.

Drenthebeeldende kunst

Tolerance Test

€ 15.000

Tolerance Test is een unieke tentoonstellingsinstallatie die de monumentale large drawings van Charlotte Schleiffert indringend en hyperactueel voor het voetlicht brengt. De reizende installatie bestaat uit vijftien van Schleiffert’s large drawings in kringopstelling, die bezoekers vanuit het midden bekijken.

Noord-Brabantnatuur

Voedselbos Woest

€ 5.000

Ontwerp en aanleg van niet-commercieel openbaar voedselbos

Landelijkgeschiedenis & letteren

Erasmus: Dwarsdenker

€ 20.000

Biografie 'Erasmus, dwarsdenker' door Sandra Langereis.

muziek

aankoop muziekinstrumenten Stichting Instrumentendepot Leerorkest

€ 30

De aanvrager wendt zich tot het Cultuurfonds voor aanschaf van diverse instrumenten, accessoires en een bijdrage voor het project 300 Harpen. Met name betreft het instrumenten in kindermaten, die minder vaak worden gedoneerd door schenkers via de geefacties aan het depot. Accessoires zijn nodig omdat veel van de gebruikte muziekinstrumenten die uit donatie zijn ontvangen, incompleet of versleten zijn. Tot slot wil men de bijdrage van het Cultuurfonds inzetten voor de actie 300 harpen. Doelstelling is om 300 ingenieus en speciaal voor het Instrumentendepot ontworpen nieuwe kinderharpen aan te schaffen die vier keer voordeliger zijn dan hetzelfde model in traditionele bouw.

natuur

Sovon Vogelonderzoek Nederland podcastserie

Sovon Vogelonderzoek Nederland brengt een podcast uit over vogels. De podcast is gericht op jongeren maar is voor elke leeftijd leerzaam. Van beginnend vogelaar tot expert!

Frieslandtheater, dans en film

Kneppelfreed

Kneppelfreed is een theatervoorstelling op locatie, in het Paleis van Justitie in Leeuwarden, over de persoonlijke worsteling van veel Friestaligen met hun taal en identiteit.