Projecten

Van opera tot hiphop, van performance tot beeldende kunst, van cultureel erfgoed tot mode en van weidevogel tot literatuur. Het Cultuurfonds is op vele terreinen actief. Laat je inspireren door de projecten.

projecten

Sorteren op

Landelijkgeschiedenis & letteren

Erasmus: Dwarsdenker

€ 20.000

Biografie 'Erasmus, dwarsdenker' door Sandra Langereis.

muziek

aankoop muziekinstrumenten Stichting Instrumentendepot Leerorkest

€ 30

De aanvrager wendt zich tot het Cultuurfonds voor aanschaf van diverse instrumenten, accessoires en een bijdrage voor het project 300 Harpen. Met name betreft het instrumenten in kindermaten, die minder vaak worden gedoneerd door schenkers via de geefacties aan het depot. Accessoires zijn nodig omdat veel van de gebruikte muziekinstrumenten die uit donatie zijn ontvangen, incompleet of versleten zijn. Tot slot wil men de bijdrage van het Cultuurfonds inzetten voor de actie 300 harpen. Doelstelling is om 300 ingenieus en speciaal voor het Instrumentendepot ontworpen nieuwe kinderharpen aan te schaffen die vier keer voordeliger zijn dan hetzelfde model in traditionele bouw.

natuur

Sovon Vogelonderzoek Nederland podcastserie

Sovon Vogelonderzoek Nederland brengt een podcast uit over vogels. De podcast is gericht op jongeren maar is voor elke leeftijd leerzaam. Van beginnend vogelaar tot expert!

Frieslandtheater, dans en film

Kneppelfreed

Kneppelfreed is een theatervoorstelling op locatie, in het Paleis van Justitie in Leeuwarden, over de persoonlijke worsteling van veel Friestaligen met hun taal en identiteit.

geschiedenis & letteren

Tentoonstelling Boom Roos Vis

Uit recente onderzoeken blijkt dat het leesniveau van de Nederlandse jeugd steeds verder achteruitgaat. Verschillende betrokken instellingen roepen op tot een leesoffensief. Met de tentoonstelling 'Boom Roos Vis' wil het Nationaal Onderwijsmuseum het leesplezier bij jong en oud stimuleren en het besef van het belang van lezen vergroten. Daarnaast laten ze de ontwikkeling van het leesonderwijs zien aan de hand van de meeste gebruikte leesmethode in Nederland: ‘Veilig Leren Lezen’.

Landelijkgeschiedenis & letteren

Vertaaldag 2020

De Pleisterplaats

€ 2.500

De Pleisterplaats is een verhaal van GertSpeelt waarin landschapskunstwerk Riff, PD#18245 een belangrijke rol speelt.

Zeelandbeeldende kunst

Kunstroute 'The Future Has Many Histories'

€ 3.750

Stichting Bewaerschole start medio juli 2021 met een nieuw tweeënhalf jarig programma ‘The Future Has Many Histories’.

Utrechttheater, dans en film

Queer Film Festival Utrecht 2021

€ 2.500

Het Queer Film Festival Utrecht (QFFU) is sinds 2019 hét LHBTQI+ filmfestival van Utrecht en heeft een diverse programmering op het vlak van LHBTQI+ films in combinatie met een amuserend en verdiepend randprogramma.

Groningenbeeldende kunst

Stichting Museum Stad Appingedam

€ 7.500

Vanaf 15 augustus tot en met 15 november is een bijzonder tentoonstellingsproject te zien in Eemsdelta. Sinds 1 januari 2021 zijn de gemeenten Appingedam, Delfzijl en Loppersum gefuseerd tot de gemeente Eemsdelta. Drie musea uit deze voormalige gemeenten willen de bezoekers kennis laten maken met het rijke culturele erfgoed door middel van schilderijen van onder andere de Groninger kunstkring De Ploeg.

Zuid-Hollandbeeldende kunst

Wandering poems by Babi Badalov

€ 3.600

Met dit project introduceert Superflus de kunstenaar Babi Badalov in Den Haag zowel binnen verschillende onderwijs- en kunstinstellingen, als in de openbare ruimte. Zijn werk toont een sterke maatschappelijke positionering en verweving van het alledaagse leven met kritische vraagstukken ten aanzien van geopolitieke relaties. Dit doet hij echter op een subtiele, kwetsbare, kleurrijke en toegankelijke wijze, waarmee hij het publiek (woord)spelenderwijs aan het denken zet.

Overijsseltheater, dans en film

De Spaghettirellen

€ 5.000

Eind jaren vijftig haalt de Nederlandse regering Italiaanse, jonge mannen naar Twente om als gastarbeider in de textielindustrie te werken. De Italianen gaan voor hun werk naar de fabriek, en wonen in kosthuizen en pensions. Maar in hun vrije tijd willen de Italianen ook iets te doen hebben: in discotheken, snackbars en op de kermis raken ze in contact met de Twentse jeugd. Over die ontmoeting gaat Spaghettirellen, een avontuurlijke openluchtvoorstelling van Theatergroep De Jonge Honden vol verliefde nozems en jongeren met dromen. Een smeuïge ‘Spaghettiwestern’ over clashende culturen, vooroordelen en het bevechten van je vrijheid. Een voorstelling over een bizarre geschiedenis die lang niet iedereen meer kent, maar te interessant is om niet te vertellen.

Landelijkmuziek

Stichting Ricciotti Ensemble jubileum

€ 15.000

Het Ricciotti ensemble viert deze zomer zijn 51-jarig jubileum. Het onorthodoxe ensemble viert zijn gouden kroonjaar een jaar later met een feestelijke zomertournee.

Landelijkgeschiedenis & letteren

Fixdit Podcast: Moderne klassiekers

€ 27.500

Schrijverscollectief Fixdit maakt in samenwerking met De Gids de Fixdit Podcast. Om de twee maanden wordt hierin een moderne klassieker belicht, geschreven door een vrouw. Jannah Loontjens en Annelies Verbeke interviewen om beurten kenners over deze opmerkelijke literaire werken, die in hun eigen tijd bekend waren maar in de vergetelheid zijn geraakt.

Limburgnatuur

Uitbreiding Het Peelmuseum

€ 3.000

Zoals de Peel in honderd jaar verandert en meegaat met zijn tijd, zo wil Het Peelmuseum haar verhaal over de Peel laten meegroeien met zijn tijd. Moderne landbouw is al lang niet meer het enige Moderne landbouw is al lang niet meer het enige dat het gebied drijft. Nu de samenleving vergrijst en verenigingen, voorzieningen en winkels verdwijnen, investeren inwoners volop in sociale verbinding en investeren ze in natuur met de uitbreiding van een bijenmuseum met grote bijentuin, fokprogramma voor de bijna uitgestorven zwarte bij en educatie over de bij. De nieuwe expositie geeft mensen uitleg over wat ze zelf kunnen bijdragen aan een betere leefomgeving voor bijen.

beeldende kunst

CODA Paper Art 2021

CODA Paper Art toont om het jaar papierkunst variërend van kleine kunstwerken, objecten en sieraden tot levensgrote installaties.