Goessche DiepFonds Prijs 2018 voor Peter Meininger

Ecoloog Peter Meininger uit Vlissingen heeft de Goessche Diep Fondsprijs 2018 ontvangen voor zijn persoonlijke, veelzijdige en toegewijde inzet voor het behoud van en de kennis over de Zeeuwse natuur.
Vlissingen, 2 juli 2018
Goessche DiepFonds Prijs 2018 voor Peter Meininger
Fotocredits:
Ed Stikvoort

De Goessche Diep Fondsprijs van € 2.500 wordt jaarlijks door het Prins Bernhard Cultuurfonds Zeeland toegekend als blijk van waardering voor excellent werk en/of opvallend initiatief van een persoon of instelling op het gebied van natuur of cultuurbehoud in Zeeland. Als voorzitter van het Cultuurfonds Zeeland reikte Commissaris van de Koning Han Polman de prijs uit aan Meininger tijdens de presentatie van de Flora Zeelandica in de filmzaal van de Abdij in Middelburg.

De interesse voor natuur en landschap, voor biologie en ecologie ontstond bij Peter Meininger (Den Haag, 1956) al vroeg in zijn leven. Zo deed hij op 18-jarige leeftijd in de schoolvakantie al mee aan een project over het buitengebied van Leidschendam en schreef daarover een rapport ter voorbereiding op een bestemmingsplan.

De interesse voor vogels was ook al vroeg gewekt. Hij startte met de inventarisatie van broedvogels in de Randstad, ontwikkelde zich sinds 1976 onder meer door zijn werk voor Rijkswaterstaat als vogelspecialist van Zeeland. De gedreven Meininger richtte zich ook buiten Nederland op onderzoek naar vogels. Dit mondde o.a. uit in het co-auteurschap van de publicatie “The Birds of Egypt” (1989, Oxford University Press).

In 1986 werd Meininger onderscheiden met de “Herman Klomp Prijs”, een prijs voor 'iemand die zich uitzonderlijk verdienstelijk maakt met vernieuwend en belangrijk vogelonderzoek, en daarover goed weet te publiceren.'

Meininger heeft een zeer brede interesse, die geleid heeft tot een grote hoeveelheid kennis over alle aspecten van de natuur, fauna én flora, het landschap, de inrichting, de wetgeving en de ecologie. Meininger is niet alleen natuurkenner, ecoloog en schrijver, maar ook organisator en coördinator. Hij nam het initiatief voor de publicatie de Flora Zeelandica, organiseerde, coördineerde en zocht samenwerking met al die mensen, die het mede konden realiseren met als gedenkwaardig moment de publicatie.