In 2019 steunde Cultuurfonds Drenthe 146 projecten, waaronder Museum Kinderwereld

Aan 146 natuur-en cultuurprojecten is een totale bijdrage van ruim 415.000 euro toegekend in 2019 door het Prins Bernhard Cultuurfonds Drenthe, waaronder aan Museum Kinderwereld.
Assen, 19 december 2019
In 2019 steunde Cultuurfonds Drenthe 146 projecten, waaronder Museum Kinderwereld
Fotocredits:
Tinne Kimpe. Koloniën van Weldadigheid

In het laatste kwartaal van 2019 is bijna 80.000 euro beschikbaar gesteld ter ondersteuning van 35 projecten. Deze projecten zijn initiatieven van stichtingen en verenigingen van amateurs en vrijwilligers.

De opbrengst Anjeractie 2019 in Drenthe was bijna 20.000 euro. De Anjeractie is de jaarlijkse collecteweek van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Voor 2020 is de collecteweek voor cultuur en natuur in Nederland van 24 mei tot en met 30 mei 2020. De collectanten zijn leden van plaatselijke culturele verenigingen en betrokken burgers die graag iets extra's doen voor cultuur in de regio! In 2020 bestaat het Cultuurfonds 80 jaar en de Anjeractie viert haar 75ste jubileum met een speciale Jubileumcollecte.

Hieronder worden enkele mooie projecten uitgelicht, die het laatste kwartaal een bijdrage hebben ontvangen.

Educatieproject 'Armoede toen en nu'

In het voorjaar van 2020 volgen kinderen in de gemeente Westerveld een speciaal programma in en om Stichting Koloniecentrum in Frederiksoord. Weten alle kinderen vandaag de dag wat het is om in armoede te leven? En hoe was het voor de armen die in de 19e eeuw in de Koloniën van Weldadigheid kwamen wonen en werken? De kinderen bezoeken het museum, er is een interactief spel en een theater: het Rijdend Geldlab.

Curators in de dop

Speelgoedmuseum Kinderwereld 

Het vijftigjarige bestaan van Speelgoedmuseum Kinderwereld wordt gevierd met een bijzondere wisseltentoonstelling: ‘Rube Goldberg Machine’. Bijzonder hieraan is dat de tentoonstelling door twintig jongvolwassenen wordt gecureerd. Zij krijgen in 2020 trainingen en begeleiding bij hun rol als junior museumeducator.

Muziektheaterproductie Veenbrand

In de zomer van 2020 wordt het Rensenpark in Emmen een park vol verhalen, muziek, theater en spektakel. Dan strijkt Veenbrand neer. Het publiek wordt meegevoerd in de verhalen van drie hoofdpersonen. Verhalen met herkenbare dilemma’s én vuur, want het smeult onder de grond. 

De spectaculaire finale op de grootse decorvloer komt uiteindelijk tot leven door magie en de verhalen, of komt het toch door de keuzes van het publiek dat in de voorstelling een interactieve rol speelt? In het vuur zitten verhalen met een link naar de Drentse geschiedenis door alle eeuwen heen verstopt. De locatie, waar in 1917 een grote veenbrand woedde, verbindt de voorstelling en de boodschap met de identiteit van Drenthe en de Drentenaren.

... en nog vele andere cultuur-en natuurprojecten!

In de bijlage Toekenningen leest u aan welke 35 projecten dit kwartaal een bijdrage is toegekend door het Cultuurfonds Drenthe.

Wilt u zelf een aanvraag doen voor een bijzonder project in de provincie Drenthe? Bijdragen worden beschikbaar gesteld voor bijzondere activiteiten van en voor amateurs en vrijwilligers. Voor activiteiten van en voor inwoners van de gemeente Tynaarlo kan het Cultuurfonds Drenthe een bijdrage uit het Jenny Vrieling Fonds beschikbaar stellen. Kijk voor meer informatie op de pagina Aanvragen Drenthe.