Cultuurfonds Drenthe steunt 51 projecten voor bijna € 127.000

Het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Drenthe heeft in de eerste vergadering van 2018 bijna € 127.000 beschikbaar gesteld, voor de ondersteuning van 51 projecten op het gebied van cultuur en natuurbeheer in Drenthe.
Assen, 28 maart 2018
Cultuurfonds Drenthe steunt 51 projecten voor bijna € 127.000
Fotocredits:
Folly Art Norg

Deze projecten zijn initiatieven van stichtingen en verenigingen van amateurs en vrijwilligers.

Zes opvallende projecten zijn:  

Volksopera Assen
De stichting Volksopera Assen kan rekenen op een bijdrage van € 10.000 voor het een uniek Community Art project: een volksopera voor, door, met en over bewoners van de Asser Wijken Lariks en Pittelo. Een imposant, intensief en creatief project dat als aanjager dient om de sociale cohesie in de wijk een flinke impuls te geven. De Volksopera is een muziekdrama, in het Nederlands gespeeld en gezongen door inwoners van de wijk, georganiseerd en uitgevoerd door wijkbewoners, begeleid door professionals. De buurtbewoners staan op het podium, zingen in het koor, bouwen het decor, naaien de kostuums, helpen bij de publiciteit en de organisatie en genieten natuurlijk gezamenlijk van de theatrale prestaties van hun buurtgenoten. Tijdens het hele project worden daarnaast een aantal initiatieven ontplooid en ondersteund die tot doel hebben de sociale cohesie in de wijk duurzaam te verstevigen. Daarvoor werkt Stichting Volksopera Assen nauw samen met diverse organisaties en instellingen in de wijk. Het project vindt plaats van 11 t/m 14 juli 2019 in Assen

Documentaire Streekgenoten
De stichting Narare kan rekenen op een bijdrage van € 7.500 voor het project Streekgenoten. Interviews met twintig ooggetuigen en hen die het kunnen navertellen over gebeurtenissen in het Veenkoloniaal gebied in de Tweede Wereldoorlog in relatie tot hulp aan Joden. Montage van korte documentaire films van interviews tot uitzendingen t.b.v. regionale omroepen. Films gaan naar provinciale archieven DAVA en GAVA. Constructie van podiumpresentaties / door Roodpaleis i.s.m. Vrijdag, en concerten door (ensembles van) Veenkoloniaal Symfonieorkest. Breed spectrum artistieke verwerking van ervaring van Joden in Veenkoloniaal gebied i.s.m. Veenkoloniaal Symfonieorkest, Roodpaleis en burgers.

Folly Art Norg
De Stichting Amonet kan rekenen op een bijdrage van 5.000 voor hun project Folly Art van 5 augustus t/m 2 september 2018 in Norg. Een jaarlijks terugkerend Folly Art evenement, waar jonge nieuwe ontwerpers en makers hun creativiteit, vaardigheden en productiviteit kunnen ontwikkelen en tentoonstellen, en waar bezoekers “out of the box” bouwcreaties kunnen bezoeken. Voor de ontwerpers is er de wedstrijd, “wie mogen hun creatie zelf bouwen en wie wint de hoofdprijs?” Folly Art Norg wordt georganiseerd in en rond het natuurrijke esdorpenlandschap van Norg in Drenthe, begin augustus startend met een feestelijke openingsdag en aansluitend voor bezoekers de mogelijkheid vier weken lang alles nog eens te bekijken in een folly route. Het bezoekend publiek zal kennis maken met het begrip “folly”, in de bosrijke omgeving van het Drentse historische landschap in en rond Norg. Met een jaarlijks terugkerend evenement kan Norg naast een toeristische trekpleister, wat het nu al is, bekendheid krijgen als “Folly-dorp” van Nederland.  

Zenderonderzoek stadse scholeksters in Assen
De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging, afdeling Assen kan rekenen op een bijdrage van € 2.500 voor hun zenderonderzoek stadse scholeksters in Assen. Als aanvulling op een bestaand onderzoek is het de bedoeling om minimaal vijf scholeksters, verspreid in het onderzoeksgebied te voorzien van een zender om meer zicht te krijgen in het gebruik van het stedelijk gebied. Ze verwachten dat de aldus verkregen nieuwe inzichten aanknopingspunten bieden waar nodig eventueel beschermingsmaatregelen te treffen, bijvoorbeeld ten aanzien van maaibeheer van bermen en (grond)eigenaren met platte daken etc. Daarnaast is het project een ideale mogelijkheid voor het verspreiden van kennis, middels publicaties, interviews etc. om nog meer draagvlak te creëren voor het beschermen van stadsvogels en stadsnatuur. Een deel van de scholeksterpopulatie broedt in stedelijk gebied. Onderzoek naar scholeksters in urbaan gebied staat nog in de kinderschoenen.

Theaterproductie “De Zaak L.
De stichting Herdenken Noordenveld kan rekenen op een bijdrage van € 1.500 voor de theaterproductie “De Zaak L.” op 3 en 4 mei 2018 in Roden. “De Zaak L.” is een theaterstuk over Jacob Luijtjens, die in de oorlog hoofd was van de Landwacht in Roden. Hij werd wel “De schrik van Roden” genoemd, omdat hij -vooral in het laatste oorlogsjaar 1944- veel onderduikers en verzetsmensen heeft opgepakt en uitgeleverd aan de bezetter. Pas in 1992 is hij na opsporing in Nederland berecht en alsnog tot 6 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Het stuk gaat niet alleen over de geschiedenis van Luijtjens, maar om iedereen die met deze zaak te maken had: de dorpelingen in Roden; de verzetsmensen; de nabestaanden. Hoe zag de tijd eruit vlak voor de oorlog, welke keuzes maakten mensen in die tijd en wat was het gevolg daarvan voor die kleine gemeenschap die Roden toen was? Maar het gaat ook om ons: hoe kijken wij naar de Zaak L.? Is een proces geschikt als geschiedenisles? Of is het een illusie om te denken dat wij een moraal kunnen verbinden aan de oorlog, of er wijze lessen uit kunnen trekken? Alles in de voorstelling is geënt op waargebeurde verhalen van Rodenaren, een gegeven wat zowel de spelers als de toeschouwers met zich mee zullen dragen. Het feit dat de voorstellingen opgevoerd worden in Roden, draagt nog eens extra bij aan dit besef. Er wordt gewerkt met amateurspelers die gezamenlijk het theateronderzoek aangaan om de verbinding te leggen tussen heden en verleden.

Theaterproductie “Aan de andere kant”
De stichting Gedeelde Verhalen kan rekenen op een bijdrage van € 1.500 voor de voorstellingen in Drenthe voor theaterproductie “Aan de andere kant” van 3 t/m 6 oktober 2018. De voorstelling “Aan de andere kant” gaat over de gemeenschappelijke Nederlands- Molukse geschiedenis. Het wil een, vooral in het noorden en Drenthe gevoelig onderwerp, door middel van kunst bespreekbaar maken door beide kanten respectvol naast elkaar te belichten, bijdragen aan de verwerking. Als eerste deel van een trilogie, start het project met een voorstelling van een uur – ondertitel: “Een tijdelijk verblijf”- op drie kenmerkende locaties in Molukse wijken in Appingedam, Hoogkerk en Bovensmilde. De voorstelling bevat een stuk op basis van een script van Gert Fokkens, gespeeld door Nel Lekatompessy, Nynke Heeg en Roger Goudsmit. Dit wordt ingebed in een op basis van community art en participatie gemaakte lokale setting, waarin een Moluks koor, band, kookploeg en bezoekersgroep voorkomen. In de voorstelling zijn filmbeelden, Molukse muziek en een titelsong van Tangarine verwerkt.