Vereniging de Hamerlanden winnaar van de eerste Groene Anjer Prijs

Jetta Klijnsma, voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Drenthe, reikte vandaag de eerste Groene Anjer Prijs uit aan Vereniging de Hamerlanden. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Koepelkerk in Veenhuizen ontving voorzitter Hans Haerkens de prijs, een cheque van € 3.000.
Assen, 13 oktober 2021
Vereniging de Hamerlanden winnaar van de eerste Groene Anjer Prijs
Fotocredits:
Marcel Jurian de Jong

Vereniging de Hamerlanden werd door bewoners van de buurtschap Kostvlies, tussen Gasselte en Gieten, opgericht om gezamenlijk de voormalige zandwinningslocatie het Zandgat te kopen. Op die manier werd voorkomen dat een particulier er een afgesloten privé-onderneming van zou maken. Samen met Stichting Het Drentse Landschap kon de natuur in de leefomgeving worden behouden en doorontwikkeld. Leden van de vereniging hebben een fors gedeelte van het benodigde geld bij elkaar gebracht voor de aankoop. Vervolgens zijn zij aan de slag gegaan met het onderhoud en het toegankelijk maken van het gebied. Hiervoor zette de vereniging onder andere een publieke wandelroute uit, bevordert ze de biodiversiteit in het gebied en worden de plas en omgeving toegankelijk gemaakt.

De vereniging wil met andere partijen zoals het Geopark de Hondsrug samenwerken en heeft ambities voor verdere cultuurhistorische en culturele activiteiten. Het prijzengeld wil de vereniging besteden aan het zichtbaar maken van de geologie van de Hondsrug door het aanleggen van een bodemprofiel dat langs de Hamerlandse route voor wandelaars zichtbaar wordt.

Jury en bestuur van het Cultuurfonds Drenthe vinden dat Vereniging de Hamerlanden zich vanwege de grote voorbeeldwerking en het perspectief dat het voor anderen kan bieden onderscheidt van de andere twee genomineerden. Het fonds besloot echter om ook de andere twee genomineerden van de prijs te ondersteunen. Zo kregen Stichting vogelwacht Uffelte e.o. en Stichting Veenloopcentrum Weiteveen ieder een bedrag van € 1.000.

Groene Anjer Prijs

Met de Groene Anjer Prijs wil het Prins Bernhard Cultuurfonds Drenthe de organisaties die in Drenthe actief zijn op het gebied van natuur, landschap en biodiversiteit extra in het zonnetje zetten. Daarbij let de jury op kwaliteit, bereik en gedrevenheid om zich verder te ontwikkelen in behoud en ontwikkeling van natuur, landschap en biodiversiteit. De drie genomineerde organisaties werden gekozen uit 18 aanmeldingen. “Het is fijn om te zien dat er op allerlei gebieden en op allerlei plekken samenwerkingsverbanden ontstaan die niet alleen waardevol zijn voor de individuele deelnemers, maar ook op andere plekken in de provincie inspiratie kunnen geven.” aldus de jury.