Cultuurfonds Flevoland investeert met 45.000 euro in 13 cultuurprojecten

Het Prins Bernhard Cultuurfonds Flevoland heeft in het tweede kwartaal van 2022 voor 45.000 euro bijgedragen aan 13 bijzondere cultuurprojecten in de provincie.
30 juni 2022
Cultuurfonds Flevoland investeert met 45.000 euro in 13 cultuurprojecten

Hieronder lichten we enkele opvallende projecten toe waar het bestuur van onder de indruk is. De volledige lijst met financiële bijdragen uit deze tweede ronde van 2022 is te vinden op: https://www.cultuurfonds.nl/kwartaaltoekenningen-tweede-kwartaal-2022-flevoland

Publicatie Langs vissershuisjes en windturbines:

HarperCollins Nederland ontvangt 6000 euro voor deze publicatie. In 1873 voer een Fransman, Henry Havard, de Zuiderzee rond, en schreef daar een schitterend boek over: 'Pittoreske reis langs de dode steden van de Zuiderzee'. 150 jaar later doet auteur Ronald Nijboer zijn tocht over en vaart langs de plaatsen van toen. Hij vergelijkt hoe de plaatsen toen en nu waren en kleurt zijn reis met verhalen van vandaag. Geen plek in Nederland transformeerde in de afgelopen 150 jaar drastischer dan het IJsselmeergebied. Hoe vormen wij het landschap en hoe vormt het landschap ons? Hoe gaan we om met ons landschap en ons erfgoed in het IJsselmeergebied? Het unieke verhaal van Henry Havard uit 1873 is de kapstok waarmee Ronald het grote verhaal van het IJsselmeer van vandaag kan vertellen. Aankomende zomer maakt Ronald de tocht met de historische tjalk Res Nova, uit 1895, in lijn met de tjalk waarmee Havard de Zuiderzee rondvoer.

Start Dit is SALTY – omdat we het graag anders zien:

Stichting Space for All Local Talented Youth ontvangt 6000 euro en richt zich op talentontwikkeling van jongeren op het gebied van urban arts. Het is dé hotspot voor Almeerse en Flevolandse jongeren. SALTY is ontstaan uit het ongenoegen van de oprichters en jongeren over de beperkte ruimte binnen het huidige culturele veld. Hierdoor vertrekken jonge creatieven uit de stad om zich elders verder te ontwikkelen. SALTY wil hen plek bieden in eigen omgeving om samen te bouwen aan de culturele identiteit. Met een divers programma-aanbod bestaande uit SALTY CLINICS (talentontwikkeling in specifieke disciplines), SALTY UNITES (talentontwikkeling gefocust op maatschappelijke thema’s) en SALTY CONNECTS (interdisciplinaire presentaties) worden jongeren door (lokale) professionals begeleid en gestimuleerd in Flevoland kunst en cultuur te beoefenen. Ook verbindt SALTY hen aan lokale culturele instellingen om zo terug te geven aan de stad en de cultuursector een representatie te laten zijn van de provincie.

Uitvoering LelySTART:

Stichting Cultuur voor Lelystad ontvangt 3000 euro en organiseert in het weekend van 9, 10 en 11 september 2022 het LelySTART Meent Festival. Met LelySTART markeren ze de start van het culturele seizoen. Dit doen ze door een uitdagend, aantrekkelijk en inspirerend programma te bieden met daarin aandacht voor een breed palet van kunst en cultuur, voor gratis toegankelijk. Zij zorgen voor een multidisciplinair festival dat bestaat uit muziek, podiumkunsten, amateurkunst, beeldende kunst, film en letteren. Het festivalterrein wordt een sfeervolle plek met muziek, eten en drinken waar Lelystedelingen elkaar kunnen ontmoeten. Met het festival willen zij door middel van een gratis toegankelijk event een bijdrage leveren aan het culturele aanbod in Lelystad. Daarnaast zoeken zij uitdrukkelijk de samenwerking met partners in het culturele netwerk, andere culturele instellingen, jongeren, ouderenorganisaties, vrijwilligers, lokale horeca en winkeliers.