Friese Anjer 2020 voor Friese band De Kast

Friese band De Kast ontvangt dit jaar de Friese Anjer van het Prins Bernhard Cultuurfonds Fryslân. Arno Brok, Commissaris van de Koning en tevens voorzitter van het Cultuurfonds Fryslân, reikt de prijs op 9 december uit. Die avond wordt ook de Talentprijs voor aanstormend talent voor het eerst uitgereikt.
Leeuwarden, 9 september 2020
Friese Anjer 2020 voor Friese band De Kast
Fotocredits:
De Kast. Door Marc de Bruin

De muzikanten van De Kast zetten zich – met kleine onderbrekingen – al meer dan 30 jaar in voor de (Friese) popmuziek. Maar de jury benadrukt dat De Kast niet alleen vele hits heeft gescoord, maar ook een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het uitdragen van de Friese taal en identiteit, zowel landelijk als internationaal. Ook individueel vervullen de leden een opvallende en betrokken rol in de Friese samenleving, zowel op het terrein van cultuur als van natuur.

Sjonger frontman Syb van der Ploeg: “Wy binne tige bliid mei dizze priis yn ús jubileumjier en sjogge it as in bekroaning foar ús oeuvre en de spesjale projekten dy’t wy yn Fryslân en dêrbûten dien ha”.

Met de Friese Anjer eert het Cultuurfonds Fryslân jaarlijks een persoon, vereniging of instelling die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de Friese cultuur of natuur. De prijs bestaat uit een speld, een oorkonde en een bedrag van € 5.000. De speld is gemaakt door ontwerper en edelsmid Theo van Halsema. De uitreiking op 9 december zal in Schouwburg De Harmonie te Leeuwarden zijn.

Talentprijs 

Voor het eerst dit jaar wordt naast de Friese Anjer ook een Talentprijs uitgereikt. De prijs wordt dit jaar in samenwerking met Friesland Pop toegekend aan een getalenteerd persoon of groep die een bijzondere, artistieke prestatie heeft geleverd binnen de popmuziek en de potentie heeft een succesvolle carrière tegemoet te gaan. Het publiek kan via een e-mail aan frieseanjer@cultuurfonds.nl personen of groepen voordragen. 

De voordracht moet worden voorzien van een motivatie. Aanmelden kan tot en met 23 september aanstaande. Het bestuur van het Cultuurfonds bepaalt vervolgens op advies van een jury de uiteindelijke winnaar. De winnaar wordt op 9 december bekendgemaakt tijdens de uitreiking van de Friese Anjer en ontvangt 1.500 euro.

Over het Cultuurfonds

Het Cultuurfonds brengt mensen, werelden en ideeën samen om cultuur te laten leven. Dankzij onze beurzen, fondsen, expertise, prijzen en opdrachten ontstaan nieuwe culturele initiatieven en wordt cultureel erfgoed behouden.

Het Cultuurfonds heeft twaalf provinciale afdelingen, waaronder het Cultuurfonds Fryslân.