Friese Anjer 2020 voor Friese band De Kast

Friese band De Kast heeft de Friese Anjer van het Prins Bernhard Cultuurfonds Fryslân 2020 ontvangen. Arno Brok, Commissaris van de Koning en tevens voorzitter van het Cultuurfonds Fryslân, reikte de prijs op 9 december uit. Die avond werd ook de Talentprijs voor aanstormend talent voor het eerst uitgereikt.
Leeuwarden, 10 december 2020
Friese Anjer 2020 voor Friese band De Kast
Fotocredits:
Fotobureau Hoge Noorden (Jacob van Essen)

De muzikanten van De Kast zetten zich – met kleine onderbrekingen – al meer dan 30 jaar in voor de (Friese) popmuziek. Maar de jury benadrukt dat De Kast niet alleen vele hits heeft gescoord, maar ook een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het uitdragen van de Friese taal en identiteit, zowel landelijk als internationaal. Ook individueel vervullen de leden een opvallende en betrokken rol in de Friese samenleving, zowel op het terrein van cultuur als van natuur.

De band werd gefeliciteerd door oud-winnaar Elske DeWall, voormalig De Kast-manager Piet van der Kolk, acteur/regisseur Steven de Jong, zanger Henk Temming, presentator Jan Douwe Kroeske en vele anderen:

Sjonger frontman Syb van der Ploeg: “Wy binne tige bliid mei dizze priis yn ús jubileumjier en sjogge it as in bekroaning foar ús oeuvre en de spesjale projekten dy’t wy yn Fryslân en dêrbûten dien ha”.

Met de Friese Anjer eert het Cultuurfonds Fryslân jaarlijks een persoon, vereniging of instelling die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de Friese cultuur of natuur. De prijs bestaat uit een speld, een oorkonde en een bedrag van € 5.000. De speld is gemaakt door ontwerper en edelsmid Theo van Halsema.