Cultuurfonds Gelderland ondersteunt 36 cultuur- en natuurprojecten met ruim € 140.000

Het Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland heeft in het derde kwartaal van dit jaar 36 projecten ondersteund. Daarmee werd 140.850 euro gegeven aan cultuur en natuur in de regio. Daarnaast stelt het Cultuurfonds bijna 142.000 euro beschikbaar voor het verlengen van de regeling Music Support met drie jaar.
Arnhem, 14 oktober 2021
Cultuurfonds Gelderland ondersteunt 36 cultuur- en natuurprojecten met ruim € 140.000
Fotocredits:
Heleen Blanken - Schemerlicht Festival

De bijdragen zijn bedoeld voor projecten in diverse sectoren. Zo wordt er een educatieproject ontwikkeld rond een vlasoven uit Winterswijk die in de textielindustrie werd gebruikt, en in het najaar wordt in Culemborg de theaterproductie De ramptoerist gespeeld, die reflecteert op onder meer de coronacrisis. In Nijmegen verdiepen leerlingen zich in de migrantengeschiedenis en wordt een kunst- en klimaatfestival gehouden dat over de toekomst fantaseert. De theaterproductie Hokjesdenken van Theatergroep Greppel die op tien locaties in de provincie Gelderland speelt, is ontstaan uit de coronacrisis. Hieronder lichten we nog twee opvallende projecten toe, waar het bestuur van onder de indruk is.

Schemerlicht Festival

Het festival dat plaatsvindt van 22 t/m 31 oktober in de Botanische tuin van de Hortus te Nijmegen kan rekenen op een bijdrage van 7.500 euro. Deze stichting heeft als doel om op een toegankelijke manier meer ecologisch bewustzijn te creëren bij haar bezoekers. Wetenschappers, kunstenaars en componisten werken samen aan de creatie van installaties, muzikale composities, audio of bewegend beeld én aan het brede verhaal wat deze werken samen vertellen. Een heel bijzonder festival omdat de werken het resultaat zijn van kunstenaars en wetenschappers die samenwerken, en vanwege het samenvoegen van disciplines.

Tentoonstelling Jeanne Bieruma Oosting (1898-1994) Geen tijd te verliezen

De stichting Musea Zutphen kan rekenen op een bijdrage van 7.500 euro. Jeanne Oosting, Fries van geboorte, was haar leven lang verbonden aan Gelderland. Als kind woonde ze jarenlang op De Cloese bij Lochem, op latere leeftijd afwisselend in Almen en Amsterdam. Vanuit Almen bezocht ze geregeld de stad Zutphen en Museum Henriette Polak. Bij de oprichting van dit museum in de jaren zeventig was ze nauw betrokken en haar werk is ruim vertegenwoordigd in de collectie. De tentoonstelling die van 9 april t/m 21 augustus 2022 te zien is in het museum Henriette Polak te Zutphen toont een uitgelezen selectie uit haar veelzijdige oeuvre, aangevuld met foto’s en niet eerder getoonde egodocumenten. Vooral met haar grafische werk maakte Jeanne Oosting internationaal naam. De titel verwijst naar haar levenslange gedrevenheid; ze had geen tijd te verliezen.

Verlenging regeling Music Support

Het Cultuurfonds stelt ook 141.996 euro beschikbaar voor het verlengen van de regeling Music Support met drie jaar. Music Support Gelderland is een initiatief van Poppunt Gelderland en het Cultuurfonds en wordt ondersteund door productiehuis De Nieuwe Oost. Samen helpen zij artiesten op een laagdrempelig manier aan financiering om te investeren in hun muzikale carrière. 

Nieuwe aanvragen

Er kunnen nieuwe verzoeken voor bijdragen worden gedaan voor mooie projecten in Gelderland. Op www.cultuurfonds.nl/gelderland staat alle informatie over aanvragen bij het Cultuurfonds Gelderland.