Brabants Boek Present 2022 van start

Zaterdagmiddag trapte de campagne van het Brabants Boek Present af met een presentatie in boekhandel Gianotten Mutsaers in Tilburg. Na haar wervelende debuut Confrontaties is het nieuwe werk van Simone Atangana Bekono letterlijk en figuurlijk een cadeau. Ze schreef het Brabants Boek Present van dit jaar: Zo hoog de zon stond. Van 3 tot en met 11 september 2022 krijgen lezers die in de deelnemende Brabantse boekhandels voor minimaal € 12,50 boeken aanschaffen de novelle aangeboden.
Tilburg, 3 september 2022
Brabants Boek Present 2022 van start
Fotocredits:
Joost van Asch (Parlor Fotografie)

Het verhaal, dat zich afspeelt tijdens een verstikkende hittegolf in Brabant, werd in de boekhandel gepresenteerd met een literair programma in een zonnig decor van badhanddoeken, strandstoelen en waterijsjes. Atangana Bekono liet zich inspireren door het genre Southern Gothic, afkomstig uit de zuidelijke staten van Amerika. Tilt en het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant maken voor de vierde keer deze literaire actie in de provincie mogelijk. De editie kwam tot stand in samenwerking met uitgeverij De Arbeiderspers.

Over het boek

Als kunstenares Sonny in de zomer naar haar geboortedorp terugkeert om aan een fotoreeks te werken, nodigt basisschoolvriendin Myrthe haar uit om samen op haar ouderlijk huis te passen. In villa In ’t huuske, waar ramen met afstandsbedieningen opengaan en een virtuele assistent antwoord geeft op al je vragen, schuilen ze voor de hittegolf die het land teistert. De vraag is of het buiten aangenamer is dan binnen in de huiveringwekkende koelte. Langzaam raakt Sonny de grip op de realiteit kwijt – door de vele glazen wijn, de slapeloze zomernachten, Myrthes onvoorspelbare gedrag en die unheimische villa die een eigen wil lijkt te hebben en weigert Sonny te laten vertrekken.

Over de schrijver

Simone Atangana Bekono (1991) debuteerde overrompelend met de dichtbundel Hoe de eerste vonken zichtbaar waren (2017). De Volkskrant riep haar uit tot literaire talent van 2020 én 2021.

Haar roman Confrontaties (2020) haalde de shortlist van de Libris Literatuurprijs, werd bekroond met de Hebban Debuutprijs, Prijs Beste Boek voor Jongeren én de Anton Wachterprijs 2022.

Atangana Bekono zal gedurende de campagne van Brabants Boek Present meerdere boekhandels in Brabant aandoen tijdens een promotietour.

Gesproken boek 

Zo hoog de zon stond zal ook als gesproken boek verschijnen. Dit is mogelijk gemaakt door de bibliotheekservice Passend Lezen voor lezers die blind, slechtziend of dyslectisch zijn. De audioversie is door de schrijver zelf ingesproken.

Meer informatie is te vinden op Brabantsboekpresent.nl.