Bram van de Glind wint Conservatorium Talent Award 2021

In de Azijnfabriek in ’s-Hertogenbosch sleepte Bram van de Glind van het HKU Utrechts Conservatorium Utrecht zaterdagavond de felbegeerde Conservatorium Talent Award in de wacht. De bugelist kreeg de prijs, een geldbedrag van € 5.000 om te besteden aan talentontwikkeling en een podium tijdens de komende editie van Jazz in Duketown. Luca Warmer van het Koninklijk Conservatorium Den Haag ontving de Mingus-prijs voor de beste compositie.
1 november 2021
Bram van de Glind wint Conservatorium Talent Award 2021
Fotocredits:
Robert Arts

Tijdens de Conservatorium Talent Award strijden conservatoriumstudenten uit verschillende disciplines tegen elkaar. Ter ere van het tienjarig jubileum speelde iedere finalist een eigen compositie met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw.

Een professionele vakjury beoordeelde de talenten zaterdag op speltechniek, improvisatie, overtuigingskracht, creativiteit en presentatie. Van de zeven finalisten kreeg Bram van de Glind de meeste stemmen. De jury, bestaande uit Aad van Nieuwkerk, Guy van Hulst, Kika Sprangers en Mischa Andriessen, roemde de conservatoriumstudent vanwege zijn spel waarmee hij het publiek raakte, de connectie die hij had met het orkest en zijn verrassende compositie.

Mingus-prijs

Sinds 2020 wordt naast de prijs voor de winnaar ook een prijs van € 1.000 uitgereikt voor de meest avontuurlijke en vernieuwende compositie. Deze compositieprijs wordt mogelijk gemaakt met een bijdrage uit het Mingus-fonds, een fonds op naam van het Prins Bernhard Cultuurfonds. De Mingus-prijs werd zaterdag gewonnen door Luca Warmer van het Koninklijk Conservatorium Den Haag.

De finalisten van dit jaar waren: Koen Gijsman (Zwolle), Cosimo Gentili (Rotterdam), Giorgio Stienstra (Maastricht), Luca Warmer (Den Haag), Jaap de Vries (Groningen), Rik van der Made (Tilburg) en Bram van de Glind (Utrecht).

Eerdere winnaars van de Conservatorium Talent Award zijn onder meer: Gijs Idema (2020), Mo van der Does (2019), Prashant Samlal (2018), Sanne Rambags (2017), Lizzy Ossevoort (2016), Sebastiaan van Bavel (2015) en Maarten Hogenhuis (2014).

De Conservatorium Talent Award is voor de tiende keer onderdeel van Jazz in Duketown en wordt ondersteund door het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant. Met de finalisten en leden van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw organiseert het Cultuurfonds bovendien workshops voor jonge musici in verschillende Brabantse regio’s.

Over CTA

Initiator van CTA is Bert Boeren – destijds programmeur voor Jazz in Duketown en jazztrombonist bij het Jazz Orchestra of the Concertgebouw alsook docent aan diverse conservatoria. Tijdens zijn eerste jaar als programmeur kwam hij op het idee om het Jazz in Duketown festival te verrijken met een Award om jong talent te ondersteunen in de leeftijdscategorie 20 – 25 jaar. Door van ieder conservatorium in Nederland de beste eindexamenkandidaat een podium te geven bij Jazz in Duketown, kon Nederland kennismaken met grote talenten in de jazzmuziek. Zo vond dit unieke muzikale jazzevenement zijn oorsprong en viert het dit jaar een tienjarig jubileum.