Honderdste groene schoolplein in Brabant wordt gevierd

Op 11 april vierde Basisschool De Schatkist/SKOzoK in Budel dat het als honderdste school in Noord-Brabant aan de slag gaat met de subsidie ‘Schoolplein van de toekomst’. Vijfhonderd vierkante meter stenen wordt verruild voor een groen, klimaatbestendig plein met meer bomen en planten en natuurlijke speel- en waterelementen.
11 april 2019
Honderdste groene schoolplein in Brabant wordt gevierd
Fotocredits:
Wim Hollemans

“Vergroening van het schoolplein is heel hard nodig. Maar bovenal is het leuk om de nieuwe inrichting samen met de kinderen te bedenken. De subsidieaanvraag was eenvoudig en het levert een mooi startbudget op,” aldus Marilou Raijmakers, leerkracht basisschool De Schatkist/SKOzoK.

Klimaatbestendig
Rubberen tegels worden vervangen voor boomschors. Stenen gaan eruit, bomen, struiken en planten erin. Er komen meer speelgelegenheden door het plaatsen van heggen waar de leerlingen kunnen spelen en verstoppen. Het klimaatbestendig maken van het plein is een belangrijk onderdeel van het plan. De gemeente Cranendonck sluit hierbij aan door het regenwater af te koppelen en te verwerken op het speelplein middels een wadi, ringleidingen aan te leggen en bestrating te verwijderen zodat regenwater goed in de grond kan zakken.

Natuurlijk en avontuurlijk
Met lesmaterialen worden de leerlingen bewust gemaakt van het klimaat, de veranderingen en de gevolgen hiervan. Dankzij het groene schoolplein ervaren ze dit straks ook in de praktijk. De leerlingen gaan de natuur zien en beleven door middel van moestuintjes, vogelhuisjes en insectenhotels. En ze merken zelf waar een groen schoolplein goed voor is: water wordt niet afgevoerd via het riool, maar gaat naar de planten. Bomen bieden schaduw in de zomer, zodat er lekker gespeeld kan worden. En minder stenen zorgen voor droge voeten na een flinke regenbui.

Schoolplein van de toekomst
De subsidie ‘Schoolplein van de toekomst’ is voor basis- én middelbare scholen die hun terrein gezond, klimaatbestendig en natuurlijk avontuurlijk inrichten. Provincie Noord-Brabant, de vier Brabantse waterschappen, Prins Bernhard Cultuurfonds, IVN en Jong Leren Eten legden hiervoor 3,5 miljoen euro bij elkaar. Scholen met een goed plan voor aanleg, onderhoud en inpassing in de lessen, kunnen een aanvraag doen voor een bijdrage van maximaal 70% van de kosten, met een maximum van €14.000.

Álle schoolpleinen in Brabant
Henri Swinkels, gedeputeerde Provincie Noord-Brabant: “Door samen te werken hebben we meer impact. Het streven is dat in 2022 minstens een kwart van alle schoolpleinen in Brabant een groene oase is om in te spelen, te tuinieren, te leren, te luieren en van de natuur te genieten. Het uiteindelijk doel is dat álle schoolpleinen in Brabant groen zijn. In het eerste jaar van de regeling zijn al 100 scholen aan de slag gegaan. Dat is meer dan gedacht. Gelukkig loopt de regeling nog tot december 2021 en is er nog budget voor minimaal 150 groene schoolpleinen. Ik roep dus alle scholen op om aan te sluiten!”