Poëzie op het landgoed tijdens Open Monumentendag

Op uitnodiging van Cultuurfonds Noord-Brabant en Uitgeverij Tilt verbleef de Rotterdamse stadsdichter Dean Bowen een week lang in het Brabantse Achtmaal. Speurend naar de geest van dichteres Henriëtte Roland Holst. Tijdens Open Monumentendag dit weekend kun je een natuurwandeling combineren met een poëzievoordracht van Bowen.
9 september 2020
Poëzie op het landgoed tijdens Open Monumentendag
Fotocredits:
Stadsdichter Dean Bowen. Door Hilde Speet

Dean Bowen (1984) is stadsdichter van Rotterdam. Hij verwierf faam op vele binnenlandse en internationale podia om zijn buitengewoon bezielde voordracht. In 2015 won hij de Van Dale SPOKEN Award in de categorie poëzie en zijn debuut Bokman uit 2018 leverde hem een nominatie op voor de C. Buddingh’- prijs.

Op zondag 13 september tijdens Open Monumentendag presenteert Dean Bowen zijn bundel met een korte voordracht bij de natuurwandelingen die dag op landgoed. Reserveer via Natuurmonumenten je wandeling!

Over het project

De Rotterdamse stadsdichter Dean Bowen trok zich in oktober 2019 een weekje terug in het voormalige buitenverblijf van dichteres Henriëtte Roland Holst (1869–1952) op de Oude Buisse Heide in Achtmaal.

Natuurgebied de Oude Busse Heide. Foto: Eric Bergmeester

Gewend aan het rumoer van het grootstedelijk leven, trok hij zich terug op het landgoed van Natuurmonumenten, de Oude Buisse Heide. Speurend naar de geest van Henriëtte Roland Holst. Niet met kaarsjes en occulte techniek, maar wandelend over het landgoed. Zo ontdekte hij wat het met hem doet letterlijk in haar voetsporen te treden.

De stilte die rond en in Henriëttes Angorahoeve heerst, maakt Bowen onzeker. ,,Ik leef in een omgeving waar continu geluid is en beweging. De stilte vind ik moeilijk. Zelfs een beetje intimiderend. Tegelijk is het goed mijn leven een week lang radicaal om te gooien. Het biedt ruimte uit te zoeken wat omgeving met je doet. Geeft misschien nieuwe inzichten.”

Roland Holst ontving in Achtmaal flink wat (inter)nationale vooraanstaande gasten. Ook Bowen zette de deuren ook wijd open voor lokale Zundertse kunstenaars.