Startexemplaar De Spaanse renner aangeboden aan wielerheld Rini Wagtmans

Wielerheld Rini Wagtmans ontving vanmiddag in gemeenschapshuis de Lanteern in Sint Willebrord het startexemplaar van De Spaanse renner uit handen van schrijfster Lidewey van Noord. Zij schreef het boek in opdracht van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant en literair productiehuis Tilt. De novelle is uitgegeven door Uitgeverij Volt en is verkrijgbaar in de boekhandel.
12 augustus 2022
Startexemplaar De Spaanse renner aangeboden aan wielerheld Rini Wagtmans
Fotocredits:
Joost van Asch- Parlor

‘Elke topcoureur komt ooit een tegenstander tegen van wie hij niet kan winnen: zichzelf.’

Rini Wagtmans

La Vuelta, de befaamde ronde van Spanje, gaat volgende week van start in Nederland en zal Utrecht, ’s-Hertogenbosch en Breda aandoen. Aanleiding voor het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant en literair productiehuis Tilt om Lidewey van Noord, auteur van onder andere Pellegrina en Terug naar de natuur, uit te nodigen voor een residentie op het platteland van West-Brabant. In februari van dit jaar verkende Lidewey van Noord het startgebied van la Vuelta Holanda. En nu is er dus De Spaanse renner: haar fictiedebuut.

Het feestelijke moment in Sint Willebrord luidt de start in van een literair publieksprogramma rond het verschijnen van De Spaanse renner. Op zaterdagmiddag 20 augustus vindt in de Toonzaal in Den Bosch een cultureel programma plaats, met optredens van studenten van de Koningstheateracademie in Den Bosch en de Rockacademie in Tilburg. Zij vertonen een eigen interpretatie van De Spaanse renner. Aansluitend is er een wielercafé, waarin Lidewey vertelt over haar boek. Ook Edwin Winkels en Peter Winnen zijn van de partij. 

‘Met fantasie en inlevingsvermogen geeft Van Noord haar gevallen Spaanse wielerheld de kracht om uit een diep dal te kruipen. Deze wielernovelle smáákt!’ 

Wilfried de Jong

Lidewey van Noord

De Spaanse renner

Op de dag dat de Vuelta door West-Brabant trekt, veroorzaakt een Spaanse wielrenner van naam een valpartij met zware gevolgen voor zijn grootste concurrent. Vrijwel direct daarna raakt de Spaanse renner zelf finaal uit koers. Uren later vindt een boer hem gewond en half bewusteloos terug in een berm. Hij vangt de renner op in zijn huis. Tijdelijk, denkt hij. Maar de wielrenner, verteerd door zelftwijfel en schuldgevoelens, blijkt niet van zins de boerderij snel te verlaten. 

In een trefzekere, beeldende stijl toont Van Noord in deze novelle twee mannen die op het Brabantse platteland schuilen voor de buitenwereld, en voor zichzelf. De Spaanse renner is een elegant verteld, diep menselijk verhaal over verlangen, eenzaamheid en de vraag hoe je te verhouden tot de verwachtingen van anderen.

Kijk voor het volledige publieksprogramma op www.tilt.nu.