Nominaties Culturele Prijs Noord-Holland 2021 bekend

De Culturele Prijs Noord-Holland wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon, groep of instelling die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van cultuur, amateurkunst of natuurbehoud. Elk jaar komen de genomineerden uit een andere regio van de provincie Noord-Holland. De beurt is dit jaar aan de regio Amsterdam. Aan de prijs is een geldbedrag van € 15.000 verbonden en een kunstwerk, dit jaar uitgevoerd door een jonge student van de Gerrit Rietveld Academie, Rebecka Hultman.
11 oktober 2021
Nominaties Culturele Prijs Noord-Holland 2021 bekend

Stimuleringsprijs 

Dit jaar is de Culturele Prijs Noord-Holland een stimuleringsprijs, speciaal bedoeld voor talentvolle, opkomende podiumkunstenaars die in de afgelopen moeilijke coronatijd kans zagen om toch aan hun theaterwerk vorm te geven. 

Nominaties  

Perry Gits 

Perry Gits is een multitalent, maar toch vooral danser en choreograaf. In coronatijd heeft hij de voorstelling ‘PERRY’ gemaakt in samenwerking met de Tafel van Vijf. Dit hedendaagse muziektheater gaat over actuele thema’s, gekoppeld aan parallelle verhalen uit onze geschiedenis, verbonden met historische objecten in musea. 

Otion  

Otion is een alleskunner (MC, singer songwriter, spoken word artiest, danser en choreograaf) die dit voorjaar bij Het Nationale Theater samen met Romana Vrede de voorstelling ‘Tijd zal ons leren’ heeft gemaakt, over de onbekende, bijna vergeten en verzwegen verhalen van verzetsstrijders in koloniale tijden. 

Massih Hutak 

Massih Hutak (schrijver, rapper, columnist en theatermaker) maakte in 2019 bij Over het IJ Festival de voorstelling ‘Verdedig Noord’. Voor zijn gentrificatieonderzoek belandde Massih Hutak van Amsterdam-Noord in Brooklyn, Berlijn, Londen, Oakland, Parijs en Los Angeles. 

Luan Buleshkaj & Fouad Lakbir 

Spoken word artist Luan Buleshkaj was finalist Amsterdams Kleinkunstfestival 2020 en publieksprijswinnaar. Samen met Fouad Lakbir (kunstenaar, fotograaf en storytelling coach) ging hij in Amsterdam-West en Amsterdam Nieuw-West de straat op om te praten met de bewoners over de gevolgen van corona op hun leven. 

Nina-Elisa Euson, Ferhat Kaplan, Remco Hazewinkel & Yeliz Dogan 

Deze bijzondere samenwerking in podiumkunsten leverde een lecture performance op over privileges. In de voorstelling ‘Gouden bergen' gaan Ferhat Kaplan en Yeliz Dogan op zoek naar hun privileges als “derde generatie gastarbeiders” in Nederland. Deze voorstelling is geschreven en geregisseerd door Nina-Elisa Euson. De voorstelling wordt in een muzikaal bedje gelegd door Remco Hazewinkel en gevuld met animaties van Kabo Lam. 

Uitreiking  

De vijf genomineerden die in het zonnetje worden gezet, zijn allen afkomstig en werkzaam in de verschillende stadsdelen van Amsterdam. Eén van hen zal als extra stimulans de Culturele Prijs Noord-Holland t.w.v. €15.000 ontvangen. De Culturele Prijs Noord-Holland 2021 wordt op vrijdag 5 november uitgereikt in de Tolhuistuin in Amsterdam door Arthur van Dijk, commissaris van de Koning in Noord-Holland en voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland. 

Culturele Prijs Noord-Holland 

De Culturele Prijs Noord-Holland is in 1990 ingesteld door het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland, ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan. In voorgaande jaren wonnen onder andere Stichting Bind op het Hembrugterrein in regio Zaanstreek-Waterland (2019) en Stichting Omgevingseducatie in regio ‘t Gooi (2018).