Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland steunt 74 projecten in het derde kwartaal

Het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland heeft in het derde kwartaal van 2020 250.000 euro toegekend aan 74 projecten op het gebied van cultuur en natuurbeheer in Noord-Holland.
Haarlem, 20 oktober 2020
Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland steunt 74 projecten in het derde kwartaal

Enkele projecten

Moving Academy for Performing Arts (MAPA) kon rekenen op 5000 euro voor hun kunstproject MAPA MORPHOSIS. Het project vond eind september plaats in het voormalige V&D/Hudson’s Bay gebouw in Haarlem. De makers beschouwen dit gebouw als een metafoor voor de coronacrisis. Een rijksmonument uit de Bauhausperiode, nu leegstaand, is de perfecte plek om publiek op afstand te ontvangen. Rondom het thema Toenadering en Afstoting organiseerde MAPA met diverse, internationale podiumkunstenaars een dag- en avondprogramma met korte doorlopende performances, vanuit de achtergrond van beeldende kunst, mime- en muziektheater. (zie foto)

“MAPA MORPHISIS heeft diepe indruk op mij gemaakt. Het werkt nog lang door.”

The World Makers Foundation ontvangt 2480 euro voor de publicatie van het kunstproject Social Distancing Fabric. Dit boek is een initiatief van kunstenaar Karim Adduchi en The World Makers Foundation. Zij hebben in de afgelopen coronaperiode 200 deelnemers een tekening gestuurd van Karim Adduchi, die zij als een borduurwerkje namaakten naar eigen inzicht. Deze borduursels worden nu tot één kunstwerk genaaid. Het geheel is in november te zien in het Amsterdam Museum. In het boek zullen foto’s van de werkjes te zien zijn samen met persoonlijke verhalen van de deelnemers over hun ervaringen in coronatijd.

Etersheimerbraak krijgt 5000 euro voor het realiseren van een archeologisch minimuseum in Etersheim (gemeente Edam-Volendam). De archeologische vondsten uit het ‘verdronken dorp’ worden hier geëxposeerd. Beeldend kunstenaar Aldo Brinkhoff heeft de opdracht gekregen om een passend gebouw te ontwerpen. Het minimuseum combineert informatie, educatie, ontdekken en beleven over de waterwolf, waarbij land wordt opgeslokt.

De vriendenstichting van de begraafplaats Keern in Hoorn kan rekenen op 5000 euro voor het herplaatsen van een ouderwetse toegangspoort in de muur op de plaats waar de oude toegangspoort zat. Vroeger was de begraafplaats goed zichtbaar met een eigen oprit met brug en toegangspoort. Beiden zijn gesneuveld bij de aanleg van de zesbaans toegangsweg naar de binnenstad in de jaren zestig.

Blijf je aanvraag doen!

Het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland roept verenigingen, organisaties, makers in de cultuur- en natuursector op om vooral een aanvraag voor financiële ondersteuning te blijven doen. Hiervoor is dit jaar het gebruikelijke budget beschikbaar. Het Cultuurfonds wil onderstrepen dat het juist nu zo belangrijk is dat het geld van onze schenkers en de loterijen in de cultuur- en natuursector terechtkomt. Op die manier wil het Cultuurfonds eraan bijdragen dat makers en initiatiefnemers zo snel mogelijk weer aan de slag kunnen. Kijk voor meer informatie op https://www.cultuurfonds.nl/provinciale-afdelingen/noord-holland