Cultuurfonds Overijssel investeert in 57 cultuur- en natuurprojecten met € 244.000

Geld voor onder meer het Rietfestival, 'Osse, petret van een pestoor' en Heemtuin Nijverdal
Zwolle, 22 december 2022
Cultuurfonds Overijssel investeert in 57 cultuur- en natuurprojecten met € 244.000
Fotocredits:
Peter Lodder | jongNBE speelt op het Rietfestival

Het Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel heeft in het vierde kwartaal van dit jaar voor € 244.000 bijgedragen aan 57 bijzondere cultuur- en natuurprojecten in de provincie.

Het is elk kwartaal mogelijk om een financiële bijdrage aan te vragen voor een project. De criteria waar een aanvraag aan moet voldoen, zijn te vinden op de website van het Cultuurfonds. Hieronder lichten we enkele opvallende projecten toe, waar het bestuur deze keer van onder de indruk was. De volledige lijst met toekenningen uit deze vierde ronde.

Het Rietfestival

Stichting Sociale en Culturele Initiatieven Kalenberg (SCIK) kan voor het Rietfestival rekenen op € 7.500, waarvan € 2.000 uit het Sayers Fonds en € 5.500 uit het Staargaard-van Oostrom Meyjes Fonds.

Het Rietfestival is een muzikaal en cultureel festival midden in de Weerribben, in Kalenberg. Podia zijn te vinden in rustieke tuinen en op locaties midden in het riet. De eerste editie heeft het thema ‘Water’ en vindt plaats op zaterdag 15 juli 2023. Het nieuwe klassiek festival biedt verrassende twists naar andere muziekstijlen. En er wordt samengewerkt met het jongNBE (Nederlands Blazers Ensemble). Zij treden samen met plaatselijke en regionale fanfares en harmonieën op. Bezoekers worden meegenomen in punters en fluisterboten, gaan op de fiets of wandelen naar sprookjesachtige plekken. 

'Osse, petret van een pestoor'

Toneelvereniging Levenslust uit Hengelo ontvangt voor haar theaterproductie € 5.000.

Ter gelegenheid van haar 75-jarig jubileum brengt Toneelvereniging Levenslust in september 2023 de voorstelling 'Osse, petret van een pestoor' op de planken. Het script wordt speciaal voor dit jubileumjaar door een professionele schrijver geschreven. Het stuk krijgt een regionale uitstraling en draait om de hoofdpersoon ‘Heeroom Osse’, die van 1907 tot 1940 de pastoor van Beckum was. Een markante persoonlijkheid die in Twente en ook ver daarbuiten alom bekend bestond om zijn eigenzinnige en sociale gedrag, maar vooral ook om zijn humor. 

Heemtuin Nijverdal

IVN Hellendoorn-Nijverdal kan rekenen op € 5.000 voor groot onderhoud aan de Heemtuin in Nijverdal, waarvan € 2.500 uit het Kouwelaar Popma Fonds.

De heemtuin is eigendom van de gemeente Hellendoorn en wordt onderhouden door het IVN. Er zijn op een betrekkelijk klein stukje grond diverse biotopen aanwezig: bos, open water, een bloemenweide, droge heide, natte heide en een rotsperceel. De afgelopen jaren was er sprake van achterstallig onderhoud. Het IVN gaat de heemtuin met een nieuw onderhoudsplan aanpakken samen met de Jeugd Natuur Club (IVN) en de Junior Rangers van het Nationale Park de Sallandse Heuvelrug. Zo wordt onder meer de vervallen blokhut vervangen, die dient als opslagplaats voor tuingereedschap en als uitvalsbasis voor de jeugd bij activiteiten in de heemtuin en omliggende natuur.