Cultuurprijzen Overijssel uitgereikt aan Hendrik Jan Bökkers en Nathalie Schaap

Op maandagavond zijn de Cultuurprijs Overijsel aan Hendrik Jan Bökkers en het Cultuurtalent van Overijssel aan Nathalie Schaap uitgereikt in theater Odeon De Spiegel in Zwolle. Beiden ontvingen een geldbedrag van 10.000 euro, een kunstwerk en een oorkonde. De Cultuurprijs Overijssel is mogelijk gemaakt door Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel en Provincie Overijssel.
20 september 2022
Cultuurprijzen Overijssel uitgereikt aan Hendrik Jan Bökkers en Nathalie Schaap
Fotocredits:
Veenstra Visueel

Hendrik Jan Bökkers, popmuzikant en ambassadeur van het Nedersaksisch, ontving de Cultuurprijs Overijssel 2022. De prijs is hem toegekend omdat hij al ruim 20 jaar een popmuzikant van buitengewone en inspirerende kwaliteit is. Sinds 2007 is hij de frontman van zijn eigen band, Bökkers. Daarnaast is Hendrik Jan hét boegbeeld van de streektaal in Overijssel, hij zet zich met hart en ziel in voor de cultuur van de taal van het Nedersaksisch.

Nathalie Schaap is een talentvol kunstenaar met allure én cultureel ondernemerschap. Ze beheerst zoveel verschillende facetten. Ze is actief met haar eigen projecten Cousin Hatfield en het Medan Trio. Daarnaast werkt(e) ze samen met Douwe Bob, Bertolf, het Metropole Orkest en vele anderen. Samen met Tibor Elferink startte ze in 2021 het Common Ground Festival in Zwolle. Nathalie ontving de prijs Cultuurtalent Overijssel 2022. De prijs is haar toegekend als erkenning van haar talent én als stimulering om bovenal door te gaan als veelbelovend musicus.

Andries Heidema, commissaris van de Koning in Overijssel en voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel, overhandigde de prijzen. De uitreiking stond in het teken van kunst en cultuur in de provincie, met als middelpunt de winnaars van 2022: Hendrik Jan Bökkers en Nathalie Schaap. Zij stelden het programma, tevens ook de aftrap van het nieuwe culturele seizoen van Overijssel, samen met bijzondere acts en gasten.

Cultuurprijzen Overijssel

Stichting Cultuurprijs Overijssel levert door de jaarlijkse toekenning van twee cultuurprijzen een actieve en stimulerende bijdrage aan het kunst- en cultuurklimaat in Overijssel. Hierbij wordt gericht op de gehele breedte van het culturele veld, waarbij de onderverdeling van de Raad voor Cultuur wordt aangehouden. De stichting kent jaarlijks twee cultuurprijzen toe: de Cultuurprijs Overijssel en het Cultuurtalent van Overijssel. De prijzen bestaan uit een geldbedrag van 10.000 euro, een kunstwerk en een oorkonde. De stichting wordt gefinancierd door Provincie Overijssel en Prins Bernhard Cultuurfonds.